Sko i alverdens former og farver på Moesgaard Museum
NyhedSkrevet af: Cathrine Birn12. dec 2019

Sko i alverdens former og farver på Moesgaard Museum

Zoologen Søren Tuxen indsamlede gennem hele sit liv finurlige sko i forskellige former og farver. De kan nu ses på Moesgaard Museum
Sko i alverdens former og farver på Moesgaard Museum</br>I Bhutan er fodtøj noget helt andet end her i vesteuropa. Her hos en støvlemager.</br>Foto: PR-foto / Moesgaard Museum
I Bhutan er fodtøj noget helt andet end her i vesteuropa. Her hos en støvlemager.
Foto: PR-foto / Moesgaard Museum
Sko er ikke bare sko. Det finder man hurtigt ud af på Moesgaard Museum, der i øjeblikket står klar med udstillingen ‘Alverdens sko – en udstilling om folk og fodtøj’. Udstillingen viser sko fra hele verden og sætter fokus på deres betydning i forskellige kulturer.

Den nu afdøde zoolog Søren Tuxen indsamlede gennem hele sit liv finurlige sko i forskellige former og farver. Mere end 230 par sko, sandaler og støvler indgår i den store skosamling, som familien Tuxen har doneret til museet. Sammen med skoene har museet også fået en korrespondance mellem Tuxen og hans insektforskerkolleger, der sendte sko hjem til ham fra hele verden.
Foto: PR-foto / Moesgaard Museum
Foto: PR-foto / Moesgaard Museum

Sko viser, hvem vi er

Udstillingen er tilrettelagt af Ditte Marie Seeberg, der er antropolog og udstillingstilrettelægger. Hun har forsket i skoens betydning for mennesket, og hvordan kulturelle værdier kommer til udtryk i fodtøjet.
“Fodtøj er en af de måder, hvorpå vi mennesker kan vise, hvem vi er, eller hvem vi gerne vil være. Sko er en stærk kulturel brobygger,” siger Ditte Marie Seeberg.
Hendes forskning har blandt andet ført hende til Bhutan, der symbolsk dekorerer deres fodtøj på en måde, som ikke ses i Vesten. Det formidles i udstillingen gennem en bhutanisk støvlemagers butik og med filmede samtaler, der viser kulturelle ligheder og forskelle mellem Danmark og det lille land i Himalaya.
Hytteskoens kulturhistorie

Også hytteskoens kulturelle fortælling får plads i udstillingen. Hytteskoen har været frem og tilbage over Atlanten, da en norsk skomagerlærling i Boston sidst i 1800-tallet rejste tilbage til sit hjemland for at lave en helt ny skokonstruktion. Det blev til hytteskoen, som vi kender i dag, og som i USA er kendt under navnet Penny-
Loafers.

Udstillingen rummer et hav af historiske fortællinger og beretninger om fodtøj og dets måde at indgå i kulturen på. Moesgaard Museum viser udstillingen frem til den 6. januar 2020.
Facebook
Del på facebook

Cathrine Birn

Cathrine Birn er uddannet cand.public med en bachelor i Medievidenskab fra Aarhus Universitet. Hun holder af at udforske kulturens mange facetter, om end det er store musikalske arrangementer, tankevækkende forestillinger eller små, skæve kunstplatforme. Hendes hjerter banker for kultur, der kan sætte gang i samfundsdebatten og gøre os klogere på hinanden
Se Cathrines artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind