Ny udstilling på Nord- atlantens Brygge sætter fokus på livet i Arktis
NyhedSkrevet af: Cathrine Birn08. dec 2019

Ny udstilling på Nord- atlantens Brygge sætter fokus på livet i Arktis

Fotograferne Ragnar Axelson og Carsten Egevang viser båndet mellem menneske og natur i Grønland i ny udstilling på Nordatlantens Brygge i København
Ny udstilling på Nord- atlantens Brygge sætter fokus på livet i Arktis</br>Ragnar Axelsson er fotojournalist, og har i over tredive år fotograferet mennesker, dyr, vejr og landskaber</br>Foto: Ragnar Axelsson
Ragnar Axelsson er fotojournalist, og har i over tredive år fotograferet mennesker, dyr, vejr og landskaber
Foto: Ragnar Axelsson

Gennem flere årtier har fotograferne Ragner Axelsson og Carsten Egevang rejst til Grønlands fjerneste egne for at dokumentere forholdene for de mennesker, der lever der. Nu er de klar med en ny fotoudstilling på Nordatlantens Brygge kaldet ‘Siku ajorpoq - Isen er usikker’. En titel, der siger alt om de klimaforandringer, der hersker i Arktis.

Islandske Ragnar Axelsson er fotojournalist, og har i over tredive år fotograferet mennesker, dyr, vejr og landskaber i de fjerneste regioner af Arktis. Han debuterede i den islandske avis Morgunbladid allerede i 1976 og fik sit internationale gennembrud i 1989 med fotografier fra Grønland. Ragnar Axelsson har efterfølgende arbejdet i det meste af verden, og hans fotografier er blevet udstillet i flere lande og vist i blandt andet LIFE, Newsweek, National Geographic, Time og Politiken. Carsten Egevang fra Danmark har de sidste 25 år har rejst og fotograferet i Grønland. Egevang er oprindeligt  biologiforsker og fotograferede de første år kun i farver. Senere bevægede han sig så over i sorthvide billeder, der dokumenterer de stærke bånd mellem natur og mennesker i Grønlands mest fjerne egne.


Mens resten af verden ser klimaforandringerne på Grønland ud fra grafer, udregninger og modeller, så er det anderledes for de mennesker, der er stærkt afhængige af den omkringliggende arktiske natur. De mærker klimaforandringer her og nu. Som en grønlandsk fanger udtrykker det:
“Vi kan ikke længere forudse, hvornår isen bliver farbar. Tidligere frøs havet til i november og brød ikke op før juli. Sådan er det ikke mere”
Med stemningsfulde sort/hvide fotografier fortæller de to fotografer en hverdagshistorie om levevilkårene i de allermest øde egne af Grønland. Billederne indfanger de barske landskaber og ikke mindst det afgørende samspil mellem mennesket og naturen.
Udstillingen kan ses fra d. 1. nov - 8. marts.

Facebook
Del på facebook

Cathrine Birn

Cathrine Birn er uddannet cand.public med en bachelor i Medievidenskab fra Aarhus Universitet. Hun holder af at udforske kulturens mange facetter, om end det er store musikalske arrangementer, tankevækkende forestillinger eller små, skæve kunstplatforme. Hendes hjerter banker for kultur, der kan sætte gang i samfundsdebatten og gøre os klogere på hinanden
Se Cathrines artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind