Valhalla fylder 40 år med jubilæumsbog og udstilling på Storm P. museet
NyhedSkrevet af: Cathrine Birn04. okt 2019

Valhalla fylder 40 år

Den store danske tegneserieklassiker Valhalla kan i år fejre 40-års jubilæum. Det fejres blandt andet med en spritny jubilæumsbog og en historisk udstilling på Storm P. museet om tegneseriens vej til succes
Valhalla fylder 40 år</br></br>Foto: PR-Foto / Storm P. museet
Foto: PR-Foto / Storm P. museet

Den 8. september 1979 udkom det allerførste bind i den berømte tegneserie Valhalla. I år er Loke, Odin, Thor og alle de andre tilbage, når tegneserien kan fejre 40-års jubilæum. Tegneren Peter Madsen og forfatteren Henning Kure har sammen med flere medforfattere og farvelæggere skabt én af de største succeser i dansk tegneseriehistorie. Valhalla er oversat til 10 sprog og har solgt over 1 million eksemplarer i Norden. En succes, Peter Madsen er særlig taknemmelig for:

“Målet har været at videregive de fantastiske myter og historier i et sprog, der hørte vores tid til. Jeg er utrolig taknemmelig over, at de blev og stadig bliver taget så godt imod,” fortæller Peter Madsen.

 

 

Foto: PR-Foto / Storm P. museet
Foto: PR-Foto / Storm P. museet

Jubilæumsbog på vej

Valhalla bliver hyldet af en lang række danske og internationale tegneserieskabere i jubilæumsbogen 'Valhalla i nye hænder'. Bogen udkommer den 4. oktober og er fyldt op med kærlighedserklæringer, humoristiske udlægninger og personlige erindringer i tegneserieform. Også skaberne selv står i bogen klar med en spritny historie.

“Jeg har ikke arbejdet med Valhalla i 10 år, så det var enormt spændende at vende tilbage efter så lang tid,” siger Peter Madsen, der dog samtidig fandt det en smule angstprovokerende.

“Det var en udfordring at skulle finde 10 år gamle tegneteknikker frem igen. Men det var en spændende udfordring.”

Peter Madsen har tegnet forsiden til bogen og har desuden sammen med Henning Kure lavet en 8 siders lang tegneserie, der handler om dem selv og starten på det lange Valhalla-eventyr.
Foto: PR-Foto / Storm P. museet
Foto: PR-Foto / Storm P. museet

Ny udstilling om historien bag

Fra den 5. oktober står Storm P. museet i København klar med en ny udstilling, der viser historien bag den store succes. Her kan publikum bevæge sig ind i en verden af guder og jætter og se blandt andet skitser og originaltegninger. Udstillingen viser, hvordan Valhalla på trods af en faldende interesse for tegneseriegenren, har overlevet som en klassisker.

På udstillingen får publikum indblik i, hvordan Peter Madsens version af Thor, Loke, Odin og Freja er blevet definerende for en hel generations opfattelse af de nordiske guder. Noget også Peter Madsen selv har lagt mærke til:

“Jeg møder flere, der har læst tegneserien som barn og stadig har et godt forhold til den. Nu vil de give Valhalla videre til deres børn, og det er jo helt fantastisk.”

Den 10. oktober kort efter udstillingsåbningen kommer Valhalla desuden som spillefilm instrueret af Fenar Ahmad og med blandt andre Roland Møller, Stine Fischer Christensen og Sanne Salomonsen på rollelisten.

 

Fakta:


Storm P. museets udstilling 'Historien bag succesen' kan opleves fra den 5. oktober – 19. april 2020

I anledning af jubilæet er det muligt at købe en Valhalla kasette, der indeholder alle fem bind i serien 'Valhalla - Den samlede saga' samt ekstramateriale i form af myter, skitser og forfatternes tanker. Kassetten er indbundet i et læderagtigt materiale, hvori der er  præget runer. Bøgerne udkommer hos forlaget Carlsen
Facebook
Del på facebook

Cathrine Birn

Cathrine Birn er uddannet cand.public med en bachelor i Medievidenskab fra Aarhus Universitet. Hun holder af at udforske kulturens mange facetter, om end det er store musikalske arrangementer, tankevækkende forestillinger eller små, skæve kunstplatforme. Hendes hjerter banker for kultur, der kan sætte gang i samfundsdebatten og gøre os klogere på hinanden
Se Cathrines artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind