Ny kunstner in residency hos Aarhus Billedkunstcenter på Godsbanen: polske Malgorza Zurada

Polsk kunstner kommer til Aarhus for at inspirere og blive inspireret

Portræt-interviewKunst og UdstillingerSkrevet af: Chris Johansen16. aug 2017

Den polske multikunstner Malgorzata Zurada skaber altid ny kunst på baggrund af rejser og erfaringsudvekslinger. Det håber hun også at gøre med et seks ugers ophold i Aarhus.

Søndag aften ankom den polske kunstner Malgorzata Zurada til Aarhus. De næste seks uger skal hun være artist-in-residence hos Aarhus Billedkunstcenter, der tidligere på året startede deres internationale residency-program. Malgorzata er den første kunstner i programmet, og planen er, at hun skal bo og arbejde i byen, møde den lokale kunstverden, deltage i netværksmøder og desuden selv udstille.
Malgorzata Zurada holder til på Godsbanen i Aarhus de næste seks uger.
Foto: Sixten Therkildsen
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
(((O))) er en perfomance, der er løst baseret på Lesser ritual of the hexagram. Malgorzata Zurada filmede performancen på den mørkeste dag i året.
Foto: Malgorzata Zurada
Malgorzata Zuradas kunstneriske palet rummer alt fra skulpturelle installationer og fotografier til performance- og lydkunst. Hendes hovedformål med besøget i Aarhus er dog ikke at producere ny kunst, men derimod for at blive inspireret til det gennem oplevelser, netværk og rejsen i sig selv.

“Jeg holder af at rejse, og hvor end jeg rejser, trigger det noget i mig, så jeg altid ender med at skabe ny kunst som følge deraf. Så det er en måde, hvorpå jeg udvikler mig som kunstner”, siger Malgorzata Zurada.
Installationsvue fra Malgorzata Zurada udstilling Eyes that see everything
Foto: Malgorzata Zurada
b.i.o.u.s. (ex tempus) er en tidsspecif performance, som Malgorzata Zurada opførte i Bohdan Wodiczko Square, Warsaw, PL (UTC +2:00)
Foto: Malgorzata Zurada

Glæder sig til at møde andre kunstnere

Aarhus Billedkunstcenter inviterer hvert år en kunstner til at komme i residency og være en del af dagligdagen på Godsbanen og den lokale kunstscene. Residenciet er Malgorzata Zuradas første i Skandinavien. Det kom i hus, da hun ledte efter et sted i Danmark at opholde sig og stødte på Aarhus Billedkunstcenters open call.

Malgorzata Zuradas intention med opholdet er at skabe bånd til andre kunstnere - også dem, der ikke arbejder indenfor samme kunstfelt som hende selv.

“Netværk er det centrale i mit ophold. Det er interessant for mig at samarbejde med folk fra andre kunstneriske felter end mit eget. For nyligt arbejdede jeg sammen med en poet, og jeg håber at kunne finde lignende samarbejder her”, siger Malgorzata Zurada.
Malgorzata Zurada har til udstillingen Necro-Apprentice arbejdet med gammel slavisk folketro.
Foto: PR-foto /Malgorzata Zurada – Laurynas Skeisgiela
Malgorzata Zurada har til udstillingen Necro-Apprentice arbejdet med gammel slavisk folketro.
Foto: Malgorzata Zurada

Inspirationen hentes i det okkulte og mystiske

Hendes vante arbejdsplads er normalt i hjemmet i den polske hovedstad Warszawa. Hun har dog tidligere haft et værksted, som hun delte med andre kunstnere.

“Men fordi jeg i de seneste tre års tid har rejst så meget, giver det ikke rigtigt mening at have et værksted. Desuden bliver mit arbejde mere og mere konceptuelt, så jeg behøver ikke så meget plads til at lave skulpturer for eksempel”, fortæller hun.

Når hun skaber sin kunst, er begrebet tro en konstant blandt tematikkerne. Hun er mest tiltrukket af heterodoks tro, der rummer standpunkter, der afviger fra den traditionelle, kirkelige læres. Specielt det esoteriske og okkulte fra både fortid og nutid fanger hendes interesse.

“Siden jeg var lille, har jeg været tiltrukket af alt, der var mystisk og uforklarligt. Som barn læste jeg bøger om ufoer og ånder, og som teenager hørte jeg black metal. Jeg trækker meget inspiration fra de ting, og selvom det ikke altid er tydeligt i min kunst, er inspirationen der altid”.
Installationsvue fra Malgorzata Zurada udstilling Eyes that see everything.
Foto: Malgorzata Zurada
Malgorzata Zurada skaber altid ny kunst på baggrund af rejser og erfaringsudvekslinger.
Foto: Sixten Therkildsen
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Udstiller på Godsbanen

Selvom målet med opholdet er at udvide netværket og sparre med andre kunstnere, bliver der også plads til en enkelt udstilling for Malgorzata Zurada. I Godsbanens lille udstillingsrum Mellemrummet kommer der til at være værker af Malgorzata Zurada, mens hun opholder sig i byen. Og også her trækkes der på det mystiske.

“Det er helt nye værker, der er lavet specifikt til rummet. Omdrejningspunktet i udstillingen kommer til at være en bog om magi og trylleformularer fra det 11. århundrede”, fortæller hun.

Men selvom udstillingen er planlagt på forhånd, er der ikke lukket for ændringer. Netop netværks- og samarbejdsdelen af opholdet kan nemlig potentielt have indflydelse her:

“Jeg håber, udstillingen kan rumme lidt ændringer undervejs. Og måske blive et samarbejde med andre kunstnere, som jeg forhåbenligt møder under mit ophold her i Aarhus.”
I den vestlige okulte tradition kan hver planet repræsenteres af et segl baseret på plnetens magiske firkant. Værket Planetary Seals.
Foto: Malgorzata Zurada
Eyes that See Everything udstillingsvue fra Malgorzata Zuradas udstilling i Vilnius.
Foto: Malgorzata Zurada

Fakta:

AaBKC Residency er et nyt residency-program af Aarhus Billedkunstcenter, der har til formål at give internationale kunstnere og kuratorer mulighed for at skabe professionelle kontakter i Aarhus. Malgorzata Zurada er den første kunstner tilknyttet programmet.

Malgorzata Zuradas udstilling i Mellemrummet på Godsbanen åbner fredag den 18. august med fernisering kl. 16.00 – 17.30. Udstillingen løber frem til den 22. september.
Facebook
Del på facebook

Chris Johansen

Kulturjournalist og redaktionsmedarbejder

Chris Johansen er uddannet cand.mag. i dansk og retorik fra Aarhus Universitet med speciale i krisekommunikation på Facebook. Han har tidligere skrevet for bl.a. Gaffa. Foruden musik er også litteratur og film store interesser, hvor Kafka, Houellebecq og Lynch er blandt favoritterne.

Se Chriss artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind