En hemmelig klub | kunst, design og familier

En hemmelig klub

Portræt-interviewKunst og UdstillingerSkrevet af: Marie Nyeng09. dec 2014
De åbner pop-op-gallerier og laver en julekalender på et plankeværk. De giver dit barn fuldskæg og får dig til at lege med. De er En hemmelig klub

Kenn Munk Nielsen er iført behørig uniform; knæstrømper med sorte og hvide striber, korte habitbukser, hvid skjorte og sort vest og så selvfølgelig hvid hjelm med pingvin og lille top-fisk. Han har netop sat familier i gang med En hemmelig klubs bygge-hytte-workshop. Hytterne er tipier af pap, som efter workshoppen bliver stående, så andre kan lege videre med dem. Det hele er en del af En hemmelig klubs historiefortællende udstilling Ekspedition no. 2: mod Nord. Den består af pop-op-galleri, familieworkshops og en minicafé i et nyligt nedlagt postkontor på Vesterbro Torv i Aarhus. På det kolde flisegulv kravler børn og voksne rundt mellem store stribede kræmmerhuse og klipper figurer af strengt farvekoordineret karton.
Patenterede kryptografiske briller er en del af En hemmelig klubs julekalender.
Foto: Marie Nyeng
Strengt farvekoordineret karton bliver til hytter i Nord.
Foto: Marie Nyeng
En hemmelig klub består af Annebelle Nielsen og Kenn Munk Nielsen. Hun er uddannet kunstner, han er designer, og i 2009 begyndte parret at arbejde sammen under navnet En hemmelig klub. Dengang boede de i London og var blevet inviteret til et designmarked. De lavede deres stand på markedet til en workshop for børn og andre, der havde lyst til at lege lidt. “Designmarkeder kan være et frygtelig kedeligt sted for børn, for de interesserer sig sjældent for fed keramik,” siger Kenn Munk Nielsen. Så de kaldte deres stand The Artic (det arktiske), og lavede isbjørnemasker og polarforskerskæg med børn, mens de andre designere på markedet udstillede smarte kopper og andre fikse designting. I 2011 flyttede parret til Danmark og Aarhus, hvor de nu bor samme med deres firårige barn og arbejder sammen som En hemmelig klub.

Seksbenede bjørne og mystiske lande
Det er fjerde gang, En hemmelig klub laver et pop-op-galleri i et tomt erhvervslokale i Aarhus. I påsken lavede de Ekspedition no. 1: De Østre Skove, hvor ekspeditionen gik til de fiktive mystiske skove i Øst. I Ekspedition no. 2: mod Nord er det så altså det ligeså fiktive Nord, der skal udforskes. Inden udstillingen sendte En hemmelig klub historier om det mystiske Nord til de kunstnere og illustratorer, som de havde inviteret til udstillingen. I Nord er der seksbenede isbjørne, og der er koldt. Befolkningen i Nord går klædt i tøj med geometriske mønstre, der distraherer farlige ånder, så de glemmer deres unoder. Engang skyllede en container med band t-shirts i land. Derfor går de unge meget i mønstrede t-shirts med billeder af og navne på musikgrupper, de ikke kender. Og så bor de altså i tipier, som de besøgende på udstillingen kan være med til at lave.
En hemmelig klubs julekalender 2014. Der er nye historier om arbejdet hver dag på www.schhh.org
Foto: Marie Nyeng
Morgenkaffe. Hjertet betyder; husk at elske det, du ser, og husk det, du elsker.
Foto: Marie Nyeng
Leg noget mere
Selve udstillingen er både til at kigge på og røre ved. Der hænger billeder på væggene, og der er en lille butik, men der er også en stor væg med legeting, og alt, hvad der er på gulvet, er der for at invitere til leg. Det er nemlig det, En hemmelig klub vil. “Vores mål er at styrke folks kreativitet og få dem til at lege mere sammen,” siger Kenn Munk Nielsen. Han synes, at design er en fantastisk metode til at løse problemer, og at kunst er et rigtig godt sted at lege og fortælle historier. Kenn Munk og Annabelle Nielsen kan rigtig godt lide at arbejde i krydsfelter og med mellemting. Ekspedition no. 2: mod Nord er en mellemting mellem en udstilling og en legeplads, og En hemmelig klub er en mellemting mellem et kunstprojekt og et designprojekt, men først og fremmest arbejder de med en intention om at få os alle sammen til at lege mere.

“Vi kan godt lide ideen om, at man kan forandre ting, så de passer til det, man skal bruge dem til. Derfor vil vi gerne inspirere til kreativitet, og det gør man rigtig godt ved at lege,” siger Kenn Munk Nielsen. Når man kan være kreativ, kan man meget bedre kan finde løsninger på både sine egne og på samfundets problemer, mener Annabelle og Kenn Munk Nielsen. Mange af En hemmelig klubs workshops inviterer til leg med børn, fordi børn ikke har så mange barrierer overfor at gå i gang med at lege. “Hvis man vil gøre verden til et mere legende og kreativt sted, er børnene et godt sted at starte,” siger Kenn Munk. Men En hemmelig klub leger også med voksne. Engang havde de en tatoveringsworkshop i biografen Øst for Paradis efter en film. Her så de den indre skønhed i biografpublikummerne og tatoverede den udenpå med forskellige stempler.

Medaljer og løgnegenerator
Inden En hemmelig klub rykkede til Danmark, rejste de rundt med det engelske kunstnerpar Gavin Turk og Deborah Curtis' House of Fairytales, som lavede arrangementer for børn. “Vi kan med stolthed i stemmen sige, at vi har rejst rundt med cirkus,” siger Kenn Munk. I House of Fairytales fik børnene et stempel i en bog, hver gang de deltog i en aktivitet. Stemplerne kunne de bytte til et badge, som igen kunne bruges til at få en medalje. For børnene gav det god mening, men En hemmelig klub syntes, at det var et temmelig kompliceret system, så derfor lavede de som det mest selvfølgelige et medalje-forfalsknings-værksted.
En hytte der fortæller en historie om en isfisker, der hele tiden taber sine vanter.
Foto: Marie Nyeng
En hemmelig klub arbejder hver dag i december på deres julekalender på et plankeværk ved Frederiksbjergbyggeriet i Aarhus.
Foto: Marie Nyeng
De børn, der var med i den engelske spejderbevægelse Brownies, var dog ikke så meget for at være med til at snyde. “Det er sjovt at lege med sådan nogle moralske temaer med børn. Børn ved godt, at man ikke må snyde og lyve, og netop derfor bliver de meget nysgerrige efter at lege med grænserne, ” sige Kenn Munk. Siden har En hemmelig klub også lavet falske medaljer med børn i Danmark. De har udvidet værkstedet med en løgnegenerator, som kan fortælle en god historie om, hvorfor man har fået medaljen.

Julekalender på et plankeværk
Her i december står En hemmelig klub hver dag og arbejder på et plankeværk i Kroghsgade på Frederiksbjerg i Aarhus. Her er der lige nu en stor byggeplads, og plankeværket i Kroghsgade er blevet til En hemmelig klubs julekalender. “Vi giver hvert år os selv den meget stressende gave at lave en julekalender ,” fortæller Kenn Munk. I år handler julekalenderen om Kryptografisterne, og hver dag laver en hemmelig klub noget nyt på plankeværket.
En hemmelig klub leger også med voksne.
Foto: Marie Nyeng
Tag isbkørnepoterne på og udforsk det mystiske Nord.
Foto: Marie Nyeng
Kryptografisterne kan få ting, der ikke fortæller nogen historie til at blive historiefortællende. De har særlige remedier som små hylder til kaffekanden og penslerne og patenterede Kryptografiske visualiseringsbriller. De giver overvågningsskiltet overvågende øjne, holder gerne kaffepause med forbipasserende, og så kommer der hver dag et nyt kapitel om kryptografisterne på En hemmelig klubs hjemmeside. Hjemmesiden er også en del af En hemmelig klubs leg, og den giver samtidig mulighed for, at man kan lege med på afstand. Både i den aktuelle udstilling og i julekalenderen bruger En hemmelig klub deres helt egne symboler. De har eksempelvis en hånd med et nøglehul, som skal signalere, at man skal stoppe op og være nysgerrig, og de har et hjerte med et øje, der skal vise, at man skal holde øje med det, man elsker, og elske det, man ser, fortæller Kenn Munk, men det hele er bare noget de leger. “Det legende giver mulighed for at få øje på de vigtige ting i verden.”

Find vej til En hemmelig klubs julekalender og udstilling med hjælp fra vores kalender

Følg med i En hemmelig klub på deres hjemmeside, hvor du også finder deres julekalender i digital form: http://www.schhh.org/
 

Når det begynder at sne, holder En Hemmelig Klub SNEFEST - et arte povera-ekstravaganza Det er en skulpturworkshop med sne og værktøj bygget af skrammel. Snart vil man kunne melde sig til et nyhedsbrev om Snefesten, og når det så lige pludseligt sner, så fortæller de hvor og hvornår det foregår. Se mere på http://www.schhh.org/ 

Læs mere om The House of Fairytales, som En hemmelig klub rejste rundt med i 2010 http://houseoffairytales.org/

I udstillingen Ekspedition no. 2: mod Nord viser En hemmelig klub værker af Morten Barker (DK), Frederikke Becher Hermansen (DK), Elkeland (DK), Phuc van Dang (DK), Cendrine Rovini (F), Yumi Okuda (JP), Akiko Misumi (JP), Reena Makwana (UK), Anna Walsh/Garudio Studiage (UK), Chris Ratcliffe/Garudio Studiage (UK), Sneaky Raccoon (UK), Esther McManus (UK), Melanie Williams (UK), Julia Hosse (D), Rita Fürstenau (D), Maria Raymondsdotter (S), The Wonton (S), og selvølgelig en hemmelig klub.
Foto: Marie Nyeng
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind