Videokunstnerne Hanne Nielsen og Birgit Johnsen lader stilheden tale

Larmende stilhed

Portræt-interviewKunst og UdstillingerSkrevet af: Mette Wallin Andersen11. maj 2017

Videokunstnerne Hanne Nielsen og Birgit Johnsen lader video og lyd formidle sigende tavshed. De er aktuelle med udstillingen KIND OF NOISY SILENCE i Galleri Image i Aarhus

Hanne Nielsen og Birgit Johnsen fortæller, at videokunst er et unikt medie, fordi de mennesker, der oplever det, altid har en lang række referencer med sig. De fleste er vant til at forbruge forskellige genrer af videomediet i form af alt fra dokumentarer til you-tube-videoer. “De referencer kan man spille på eller man kan bevidst gøre noget andet,” siger Birgit Johnsen.

Videokunst kan spille på referencer til forskellige genrer indenfor filmmediet.
Foto: Stilbillede fra KIND OF NOISY SILENCE af Hanne Nielsen og Birgit Johnsen
De fleste mennesker forbruger forskellige filmmedier hver dag.
Foto: Erik Zappon

Videokunst kan operere i spændingsfeltet mellem individ og verden

Ifølge Hanne Nielsen og Birgit Johnsen er videokunst et medie, der er særligt egnet til debat. “Mediet kan diskutere verden rent politisk, fordi det kan operere i et spændingsfelt mellem individ og verden,” siger Hanne Nielsen. Video kan formidle alt fra enkelte personers oplevelser til storpolitiske kontroverser. Hanne Nielsen og Birgit Johnsen er interesseret i hele denne skala fra individ til verden, fordi den gør os klogere på virkeligheden.

“Generelt er vi optaget af den verden, vi lever i. Vi er optaget af det politiske og individet i forhold til det nære, det regionale, det nationale og det internationale,” siger Birgit Johnsen.

Om kunstnerduoens aktuelle udstilling KIND OF NOISY SILENCE er politisk står åbent. Hanne Nielsen og Birgit Johnsen fortæller, at de som altid er interesseret i at høre reaktioner på deres værker, for det sker at de er anderledes end forventet. “Når vi udstiller rundt omkring oplever vi, at nogle ting, som vi ikke selv har opfattet som kontroversielt, kan skabe rigtig meget røre,” siger Hanne Nielsen.

Der er rig mulighed for forskellige fortolkninger med hovedværket videoen KIND OF NOISY SILENCE, i udstillingen af samme navn. Videoværket rummer optagelser af et kor, der er instrueret i at holde vejret når de normalt ville synge.

Birgit Johnsen og Hanne Nielsen har siden 1993 sammen arbejdet med video, dokumentarer og installationer.
Foto: Mariana Gil
I KIND OF NOISY SILENCE arbejder et kor sig igennem et musikstykke ved hjælp af vejrtrækningen og uden at synge.
Foto: Stilbillede fra KIND OF NOISY SILENCE af Hanne Nielsen og Birgit Johnsen

Når stilhed siger mere end tusind ord

Et kor er trænet i at bruge vejrtrækningen, men i KIND OF NOISY SILENCE bliver koret udfordret. Hanne Nielsen og Birgit Johnsen har instrueret koret i, at holde musikken tilbage når de er vant til at synge den ud. Koret synger ikke, men med deres vejrtrækning arbejder de sig igennem musikstykket. Selv om koret ikke synger, betyder det ikke, at medlemmerne i koret ikke udtrykker sig.

“På én måde lukker vi munden på dem, ved at de ikke får lov til at synge. Men der sker reelt det modsatte. Via deres koncentration åbner de for et rum, hvor man bliver optaget af små detaljer,” fortæller Hanne Nielsen.

LÆS OGSÅ: JAGODA SZMYTKA SKAL SOVE, SPISE OG LEVE I ET BUTIKSVINDUE

Korets stilhed medvirker, at man fokuserer på nogle helt andre ting, end når man ellers oplever et kor optræde. Der opstår langt flere fortolkningsmuligheder i kraft af stilheden.

“Der er et stærkere udsagn i tavshed, fordi det giver plads til at folk kan reagere på noget forskelligt,” siger Hanne Nielsen.

Koret har fået mundkurv på, men korets medlemmer udtrykker sig alligevel - i stilhed.
Foto: Stilbillede fra KIND OF NOISY SILENCE af Hanne Nielsen og Birgit Johnsen
Det meste af lydbilledet på KIND OF NOISY SILENCE består af korets vejrtrækning.
Foto: Stilbillede fra KIND OF NOISY SILENCE af Hanne Nielsen og Birgit Johnsen

Tavshed betyder nødvendigvis også noget forskelligt afhængigt af, om den opleves som individ eller som en del af et fællesskab. I fællesskaber bliver tavsheden tydelig. “Det var vigtigt for os, at det var et kor, så det blev en kollektiv erfaring,” siger Birgit Johnsen. Korets kollektive vejrtrækning er en fysisk påmindelse om, at vores vejrtrækning er helt grundlæggende og eksistentielt for alle mennesker.

LÆS OGSÅ: GENKENDELSE PÅ TVÆRS AF KULTURER OG KONTINENTER

Lyden af korets vejrtrækning omgiver udstillings-gæsterne via et surround sound anlæg. Hanne Nielsen og Birgit Johnsen fortæller, at KIND OF NOISY SILENCE i lige så høj grad er et lydværk, der skaber en rumlig oplevelse.

Til spørgsmålet om hvornår tavshed går hen og bliver larmende svarer Birgit Johnsen: “Tavshed kan blive presserende fordi den må ophøre.” Det synes at være sandt i alt fra stilhed i akavede sociale situationer til politisk tavshed i internationale kriser.

FAKTA:

Hanne Nielsen og Birgit Johnsen har siden 1993 arbejdet sammen med video, dokumentarer og installationer.

De er uddannet på Det Jyske Kunstakademi.

Se mere om Hanne Nielsen og Birgit Johnsen her.

KIND OF NOISY SILENCE kan ses på Galleri Image frem til 25. juni 2017.

Som en del af Art Weekend Aarhus er der den 20. maj artist talk med Hanne Nielsen og Birgit Johnsen på det nyopførte Skejby Universitetshospital. Se mere her.

Facebook
Del på facebook

Mette Wallin Andersen

Kulturjournalist og anmelder
Mette Wallin Andersen er uddannet cand. mag. i filosofi fra Aarhus Universitet med speciale i narrativ identitet. Mette er vild med kultur der gør os klogere på os selv og hinanden. Det sker eksempelvis når kunst og litteratur spejler noget grundlæggende menneskeligt eller bryder nuancerende ind i samfundsdebatten.
Mette har undervist på Løgumkloster Højskole i fagene Verdensborger, Etik og Det skrevne ord.
Se Mettes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind