Kunstner Kelly Lloyd er artist in residence hos Aarhus Billedkunstcenter

Kunstneren anno 2018 må være sit eget brand

Portræt-interviewKunst og UdstillingerSkrevet af: Maria Gram03. sept 2018

Den amerikanske kunstner Kelly Lloyd stiller skarpt på kunstnerens arbejdsvilkår i det 21. århundrede, når hun til september er artist in residence hos Aarhus Billedkunstcenter

Den 31-årige kunstner Kelly Lloyd fra Baltimore, USA, er optaget af, hvad det vil sige at være udøvende kunstner. En stor del af hendes værker handler om kunstneres arbejdsvilkår.

“Det projekt jeg er optaget af i øjeblikket handler om, hvordan kunstnere gør kunsten til deres levevej. Rygtet siger, at Danmark, Norge og Sverige er mere imødekommende over for kunstnere.”

Til september skal hun være artist in residence hos Aarhus Billedkunstcenter i tre måneder, og her vil hun teste, om påstanden holder stik.

Eftersom formålet med residency-programmet netop er at skabe internationale relationer og samarbejder, er det kun en fordel, at Kelly Lloyd befinder sig bedst som kunstner, når hun er sammen med andre: “Vi har valgt Kelly, fordi hun er optaget af at skabe kontakter og arbejde kollaborativt, og så er hun optaget af at være kunstner, og hvordan det er at være kunstner i forskellige dele af verden - både i USA, men også sådan et sted som Aarhus” siger projektkoordinator hos Aarhus Billedkunstcenter Julie Nyhus.

I Aarhus Billedkunstcenters residencyprogram er der ikke noget krav om, at kunstnerne skal aflevere et færdigt produkt under deres ophold: “Det er et research- og netværksbaseret forløb. Vi forventer, at de deltager, i eksempelvis vores Art Bar, hvor de skal lave en talk, og at de er villige til at møde byen og møde den kunstscene, der er,” siger Julie Nyhus.
Skulptur / objekt af Kelly Lloyd
Titel: File cabinet full of rorschach blots made with acrylic paint the color of my skin inside file folders
Foto: PR-foto
Kelly Lloyd
Foto: PR-foto

Er det lettere at være kunstner i Danmark?

Men selvom kunstnerne ikke er forpligtet til at producere noget, så har Kelly Lloyd alligevel gjort sig nogle tanker om, hvordan hun kan inddrage den aarhusianske kunstscene. Hun planlægger blandt andet at interviewe folk fra kulturlivet for at få svar på, hvordan det er at være udøvende kunstner i Danmark, og om det virkelig er lettere at gøre kunsten til sin levevej her end i USA. I den forbindelse spørger Kelly lettere retorisk: “Hvordan kan du overhovedet nå til et punkt, hvor du kan være en succesfuld kunstner, hvis du ikke engang kan forsørge dig selv?”

Det er spørgsmål som disse, Kelly Lloyd stiller sig selv og andre i sit arbejde - spørgsmål der på alle måder er komplekse og på ingen måde har et simpelt svar. Ifølge Kelly Lloyd kæmper mange kunstnere rundt om i verden med at legitimere en profession, der af mange stadig ikke anses som et erhverv på lige fod med andre.

The Just Business Agency

I 2016 startede Kelly Lloyd The Just Business Agency - et projekt med opdigtede virksomheder. Det består blandt andet af selvhjælpsfirmaet You Need Help, der med træningsvideoer hjælper folks liv tilbage på sporet. Og fitness-selskabet The MorphoTransverse Method, der med en forening af sjæl og krop lover både lykke, stabilitet og et øget stadie af bevidsthed.

Projektet er et humoristisk og satirisk take på forretningslivet, hvor kunstnerne træder ind i en verden, de traditionelt set er ekskluderet fra.

Men selvom Kelly Lloyd tager kapitalismen og det kommercielle erhvervsliv under kritisk lup, så er der også noget om snakken. Den forretningsmæssige tilgang hun og andre kunstnere parodierer i The Just Business Agency er ikke langt fra virkeligheden: “Som kunstner skal du være et brand. Du er nødt til at blive dit eget produkt.” Det er grundvilkåret for kunstneren anno 2018. Derfor er det dog stadig essentielt for Kelly, at hendes kunst vækker noget i folk, og at den udspringer af det samfund, som omgiver os: “Kunsten er til for folket, og selvom jeg ikke kan være sikker på, hvordan jeg engagerer folk, så kan jeg i det mindste forsøge at engagere dem i emner, som allerede er en del af deres liv.”

Tekstværk / opslag af Kelly Lloyd
Titel: HALF BAKED HALF SKIN
Foto: Mitchell Oliver
Skulptur / objekt af Kelly Lloyd
Titel: Everything I have "borrowed" and am unlikely to return
Foto: Mitchell Oliver

“Det er ensomt at være kunstner!”

Med sit ophold i Aarhus til september håber Kelly på at kunne stille skarpt på samfundsaktuelle emner. Hun vil forene tankerne bag The Just Business Agency med interviews med folk fra den aarhusianske kunstscene, og på den måde vil hun altså opbygge et netværk i byen og skabe tværnationale samarbejder.

Der er også en helt jordnær grund til, at Kelly Lloyd er optaget af samarbejde og netværk. Hun siger: “Det er ensomt at være kunstner! I starten lavede jeg figurativ kunst, og det meste af min arbejdsdag gik med at være alene i studiet. Jeg følte mig meget ude af kontakt med, hvorfor jeg overhovedet lavede kunst, når jeg arbejdede alene. Jeg ved, at mange kunstnere ikke har det på den måde, men jeg får de fleste af mine ideer, når jeg er i dialog med andre. Ikke når jeg er alene.”

Fakta

Kelly Lloyd har en M.F.A i Maleri og en MA i Visual & Critical Studies fra The School of the Art Institute of Chicago samt en BA fra Oberlin College i Ohio. Hun har blandt andet udstillet på Shane Campbell Gallery i Chicago og på Indianapolis Museum of Contemporary Art.

Kelly Lloyds residency på Aarhus BilledkunstcenterGodsbanen løber fra september til oktober 2018.

6. september holder Aarhus Billedkunstcenter ART BAR med Kelly Lloyd og Birgit Eriksson, lektor i Æstetik og Kultur ved Aarhus Universitet
Facebook
Del på facebook

Maria Gram

Kulturjournalist
Maria er uddannet cand. mag. i engelsk med en bachelor i litteraturhistorie. Hun har erfaring med kunst- og kulturformidling fra museumsverdenen, men hendes hjerte banker særligt for litteraturens magiske univers. Hun har derudover en forkærlighed for popkulturens mangfoldighed og skrev blandt andet speciale om Harry Potter- og Ringenes Herre-turisme.
Se Marias artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind