Fotokunst hylder den nøgne og uperfekte skønhed | Galleri Grundstof rykker til Hamborg

Fotokunst hylder den nøgne og uperfekte skønhed

ArtikelKunst og UdstillingerSkrevet af: Anne Møller24. maj 2018

For syvende gang afvikles den internationalt anerkendte fotofestival Triennale der Photographie Hamburg. Galleri Grundstof i Aarhus er et af de gallerier, som deltager

I tre år har Galleri Grundstof præsenteret kunst fra nogle af de allerbedste danske og internationale fotokunstnere. Kunstnerne er ofte meget unge. Alligevel har mange af dem formået at gøre sig bemærkede på ikke kun den danske, men også den internationale kunstscene.
En af de syv kunstnere, der deltager i den store fototriennale i Hamborg, er Linda Hansen. Hun har fotograferet personer med det særlige røde modermærke naevus flammeus i ansigtet. LINDA HANSEN: NAEVUS FLAMMEUS #8
Foto: Linda Hansen
Det store tema for festivalen er Breaking point. Searching for change. Men er ikke alle værkerne rummer nøgenhed.
MIA MAI DENGSØ GRAABÆK: HULDRE
Foto: Mia Mai Dengsøe Graabæk
Galleriet, der deler adresse med udstillings- og projektrummet PLADS artspace, ligger i en blågrå bygning med store vinduer i Vestergade 62 i Aarhus. Men lige om lidt rykker det til Hamborg for at deltage i Triennale der Photographie Hamburg. Og det til stor glæde for gallerist Vilhelm Halgreen.

“Det er jo altid spændende at få lov til at lave en udstilling i et andet miljø end det, man er vant til. Desuden er det jo ikke nogen hemmelighed, at der ikke er så stor interesse for fotokunst i Danmark som i vores nabolande. I Tyskland, Holland, Sverige og Finland for eksempel er der meget større interesse for fotokunst. Og alene af den grund er det også rigtig spændende at komme til Hamborg,” siger han.
Vilhelm Halgreen, der er ejer og leder af Galleri Grundstof.
Foto: PR-foto / Galleri Grundstof
Til udstillingen corpus lux har AdeY fotograferet nøgne menneskekroppe. Han har over 80.000 følgere på Instagram, men hans konto bliver hele tiden lukket. Alligevel vælger Instagram at åbne den gang på gang. ADEY: SHE - MAN
Foto: AdeY

Den nøgne krop som omdrejningspunkt

Til festivalen deltager Galleri Grundstof med udstillingen corpus lux, som er lavet i samarbejde med syv danske og udenlandske kunstnere. Under temaet Breaking point. Searching for change sætter de lys på det skulpturelle ved den nøgne krop i et forsøg på at gøre op med seksualisering.

“Vi har efterhånden haft rigtig mange år, hvor vi på den ene side aldrig har mødt så meget nøgenhed i det offentlige rum, som er forbundet med seksualisering. Og på den anden side har vi siden 70’erne og 80’erne oplevet en meget stærk bornerthed, generthed og privathed omkring den. Og det er de to bevægelser, vi gerne vil forsøge at gøre op med,” lyder det fra Vilhelm Halgreen.
De syv fotokunstnere, der deltager i Hamborg, har alle et omfattende internationalt CV. MIA MAI DENGSØ GRAABÆK: MARRE
Foto: Mia Mai Dengsøe Graabæk
Det er vigtigt for Galleri Grundstof og de syv kunstnere at forsøge at afseksualisere den nøgne krop og tage afstand fra ekskluderende idealer. MAYUMI HOSOKURA: WING BACK
Foto: Mayumi Hosokura
“Det er lidt sjovt, som vi dyrker privatheden omkring nøgenhed i så høj grad, når man samtidig tænker på, at den allerstørste forening i Danmark er vinterbaderklubben Jomsborg, hvor man hopper i bølgerne splitterravende. Det er den dobbelthed, vi gerne vil have fat i.”

“Når det så er sagt, så er der også nogle af de værker, vi har med, der slet ikke viser den nøgne krop,” understreger han.
For første gang er de portrætterede med naevus flammeus ikke blevet bedt om at vende siden til. Selv på deres skolefotos, hvor alle andre sidder og kigger direkte ind i kameraet, har de siddet fra en anden vinkel. LINDA HANSEN: NAEVUS FLAMMEUS #10
Foto: Linda Hansen
Udstillingen corpus lux kan opleves fra den 8. til den 17. juni. ADEY: PYLON
Foto: AdeY

“Idealer skal ikke være ekskluderende”

Én ting er at forsøge at afseksualisere den nøgne krop. Noget andet er at forsøge at gøre op med forestillingen om, at en smuk krop ikke nødvendigvis er en perfekt krop. Det vil Galleri Grundstof og de syv kunstnere gerne forsøge at medvirke til.

“Vi vil gerne vise, at der er noget, der er smukt, selvom det ikke lever op til idealerne. Dermed ikke sagt, at vi ikke har brug for idealer at sigte hen imod. Det må bare ikke blive sådan, at idealerne er ekskluderende.”
Som en del af udstillingen vises performancen Chromatics, der bliver performet af Khamlane Halsackda og Daniel Persson. Chromatics er koreograferet og instrueret af AdeY, og den kan opleves i hans udstilling.
Foto: AdeY
Triennale der Photographie Hamburg kan opleves fra juni til september og foregår 80 forskellige steder i Tyskland. ADEY: SENSITIVE SURFACE
Foto: AdeY

En af de kunstnere, der viser skønheden der, hvor kroppen ikke overholder gængse idealer, er Linda Hansen. Hun har lavet en fotoserie, hvor alle de portrætterede personer har det særlige røde modermærke naevus flammeus i ansigtet.

“Det interessante ved det er, at mange af de personer, der har ladet sig fotografere, har givet udtryk for, at de altid - indtil de her portrætter er taget - er blevet fotograferet fra en vinkel, der skjuler deres mærker i ansigtet. Selv på deres skolefotos, hvor alle andre sidder og kigger direkte ind i kameraet, er de blevet bedt om at vende siden til. Sådan nogle ting er væsentlige at få fat i,” siger Vilhelm Halgreen.

Som en del af udstillingen i Hamborg vises desuden performancen Chromatics, der bliver performet af Khamlane Halsackda og Daniel Persson. Chromatics er koreograferet og instrueret af AdeY, der er en af de syv fotokunstnere, og den vises i hans udstilling, hvor den kommer til at puste liv i kunstnernes fotografier.

Fakta:

Galleri Grundstof er grundlagt i 2015, og det er ejet og ledet af Vilhelm Halgreen.

Fotofestivalen Triennale der Photographie Hamburg foregår fra juni til september.

Galleri Grundstof deltager med udstillingen corpus lux fra den 8. til den 17. juni. Der er fernisering den 8. juni kl. 19. Udstillingen er åben hver dag kl. 14-19. Den vises i Westwerk, Admiralitätstrasse 74, Hamburg.

De syv kunstnere er Mayumi Hosokura (JP), AdeY (UK), Karen Paulina Biswell (CO/F), Anne Marie Pedersen (DK), Mia Mai Dengsø Graabæk (DK), Simon Riemer (D) og Linda Hansen (DK).

Galleri Grundstof er tilbage igen i Vestergade den 3. august. Indtil da kan man følge med på deres hjemmeside www.gallerigrundstof.dk

Få mere information på www.phototriennale.de

 

Facebook
Del på facebook

Anne Møller

Kulturjournalist og anmelder
Anne Møller er cand.mag. i Nordisk sprog og litteratur og Oldtidskundskab fra Aarhus Universitet. Gennem sin uddannelse har hun beskæftiget sig med både litteratur og drama, og hun har en forkærlighed for græske tragedier og kvindelitteratur fra slutningen af 1800tallet. Derudover holder hun meget af socialrealistiske forfattere som Tove Ditlevsen, Vita Andersen, Kim Leine og Morten Pape.
Se Annes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind