15 nye mini kunsthaller - Kunsthal Nord rykker kunsten ud til folket

Kunsten rykker ud til borgerne, når Aalborg får 15 minikunsthaller

ArtikelKunst og UdstillingerSkrevet af: Theresa Skov17. aug 2017

Fra den 18. til 27. august kan borgere og besøgende i Aalborg opleve kunsten på nært hold, når 15 hvide kuber med kunst placeres rundt om i det offentlige byrum. Det handler om, at komme ud til folk og starte dialogen i byrummet

Kunsthal NORD har igangsat et nyt udstillingskoncept KN1-15: Femten kunsthaller, hvor 15 kunstnere viser deres værker rundt omkring i bybilledet i 15 hvide kuber. Udstillingen er en del af en ny kunstfestival, der afholdes i forbindelse med Aalborg Festivals. Henrik Broch-Lips er kunstfaglig leder på Kunsthal NORD og initiativtageren bag kunstfestivalen og KN1-15: Femten kunsthaller. Ifølge ham startede projektet ud fra ønsket om, at få billedkunsten og især den yngre eksperimenterende billedkunst bedre repræsenteret i Aalborg.

“Vi vil lave en festival, hvor man både kan opleve udstillinger inde i kunsthallen og ude i byen. Vi vil rigtig gerne komme ud til folk, og her får vi muligheden for at komme direkte ud midt i Aalborg. Kunsthal NORD er for alle, men vi ved godt, at alle ikke kommer forbi kunsthallen. Og når de ikke kommer til os, må vi jo komme til dem.”
KN6 // Stine Marie Jacobsen, Gammel Torv
Foto: PR-foto / Kunsthal Nord - Kim Aagaard
KN14 // Steen Rasmussen, Kildeparken
Foto: PR-foto / Kunsthal Nord - Kim Aagaard
De hvide kuber har alle et stort vindue og en lille skjult dør, der gør det muligt at opleve værkerne helt tæt på, når kunsthallerne i et par timer om dagen er bemandede. Om natten lyser minikunsthallerne op ved hjælp af solceller og neonrør. Sammen med deres placeringer på centrale pladser og torve i Aalborg, er det med til at gøre kunsthallerne visuelt tilgængelige hele døgnet.

Vi skal tale om kunsten

Målet for Kunsthal NORD er, at starte en dialog om kunst med borgerne. De vil gerne diskutere nutidskunsten og det bedste sted at diskutere den med befolkningen, kan vise sig at være ude i byrummet. Her kan det være første gang, at nogle oplever den slags værker og det kræver dialog. Ved at bringe kunsten ud på de offentlige pladser, kan Kunsthal NORD bringe dialogen med derud.
KN3 // BLIXA Artzine, Gabels Torv
Foto: PR-foto / Kunsthal Nord - Kim Aagaard
KN8 // Rasmus Johannsen, Aalborg Station
Foto: PR-foto / Kunsthal Nord - Kim Aagaard
“Mange af de kunstværker, vi viser i kuberne, kan være svære at forstå, hvis man ikke kender samtidskunstens sprog og særlige koder. Sådan må det nødvendigvis være, for at kunsten kan rykke os. Vi vil gerne præsentere noget, der kræver, at man taler om det og bruger tid på at fordøje det. Derfor vil vi gerne påtage os rollen som dialogskaber og præsentere kunstnere, der udfordrer os med det, de laver.”

I de forskellige kunsthaller kan man både opleve mere traditionelle værker som malerier og skulpturer, men der er også nogle af kunstnerne, der arbejder mindre traditionelt og i stedet fokuserer på mødet med folk.

“For nogle af dem er det især dialogen og aktiveringen af folk, der er i centrum. Jesper Aabille steger spejlæg sammen med folk, og her er det samtalen, mens han steger, der er vigtig. Jesper Olsen arbejder med at involvere de folk, der bor ved hans kunsthal på Louise Plads. De laver bannere, som efterfølgende bliver hængt ud af vinduerne og hen over pladsen. Det er et mere borgerinddragende projekt.”
Kunsthalsleder Henrik Broch-Lips håber, at byen tager godt imod de nye kunsthaller.
Foto: PR-foto / Kunsthal Nord - Lars Aarø
KN11 // Mo Maja Moesgaard, Vor Frue Kirke
Foto: PR-foto / Kunsthal Nord - Kim Aagaard

Det skal være sjovt

De hvide kuber er et eksperiment, som Henrik Broch-Lips håber, bliver taget godt imod af folk.

“Det kan være frustrerende for mange, når man ikke forstår kunsten. Vi vil gerne gøre det lidt sjovt og det er det, vi håber på med det her udstillingskoncept. Noget af andægtigheden skal pilles ned og kunsten skal ud, der hvor folk er.”

Samtidig skal de hvide kuber være med til, at folk bevæger sig rundt og opdager deres by.

“De rene hvide former peger også på alt det udenom, og derfor er kuberne med til at aktivere arkitekturen. Det er lige så vigtigt for os, at man får øje på byen, når man bevæger sig rundt og ser dem. På den måde er der en opdagelse i dem, både indvendigt og udvendigt.”
En del af kunsten i Kunstfestival 2017 bliver på Kunsthal Nord. Manon Bellet: Burning Air
Foto: PR-foto / Kunsthal Nord - Niels Fabæk
Alles kunst
Foto: PR-foto / Kunsthal Nord

Når kunsten giver os noget

Henrik Broch-Lips betragter kunsthallerne som en gave til byen. “Den håber vi, de tager imod, for vi vil gerne tage diskussionen. Jeg mener, at den kunst, der ikke er kommerciel, og som ikke tilfredsstiller en samlers behov eller en galleriejers pengekasse, faktisk kan forandre verden eller forandre os.”

Han tilføjer, at den bedste kunst har et potentiale til at få os til at se nogle ting, som måske gør os i stand til at gøre noget andet; til at forandre, til at stoppe op, til at reflektere eller til at stoppe det vanvid, vi som samfund kan være ude i. Det skal vi have øjnene op for og også tale om ude i byrummene.

“Det er vigtigt, at den kunst, vi viser, ikke er kommerciel. Der er fri adgang til Kunsthal NORD og den kunst vi viser, er oftest ikke kommerciel. Kunsten er bedst, når den er generøs. Det synes jeg, at vi viser både som kunsthal og med festivalprojektet. Kunsten skal være generøs, hvis den skal virke.”

Fakta:

KN1-15: Femten kunsthaller åbner officielt den 18. august kl. 17-18 på Gabels Torv i Aalborg. De kan efterfølgende opleves indtil den 27. august.

Medvirkende kunstnere: Jesper Aabille, Hannah Anbert, Blixa Artzine, Nanna Lysholt Hansen, Lise Harlev, Stine Marie Jacobsen, Jens & Morten, Rasmus Johannsen, Heine Kjærgaard Klausen, Johanne Skovbo Lasgaard, Mo Maja Moesgaard, Mogens Otto Nielsen, Jesper Olsens Akademi, Steen Rasmussen, Ida Sønder Thorhauge.

Projektet er støttet af Statens Kunstfond, der har fokus på, at kunsten kommer ud og møder publikum i hele Danmark.

Foruden KN1-15: Femten kunsthaller byder kunstfestivalen på den internationale udstilling WHAT'S WRONG, et udvalg af Aalborg Kommunes Kunstfonds indkøb af kunstværker, plakatstandere med myrer rundt om i byen, Visual Poetry Slam samt kunstsaloner, guidede ture og pop-up events. Kunstfestivalen kan opleves indtil den 10. september.

Se mere om de forskellige installationer og kunstnere på Kunsthal NORDS hjemmeside

Se mere om hele kunstfestivalen her, hvor festivalskataloget med kort over minikunsthallerne også kan ses og downloades.

Topfoto: KN5 // Lise Harlev, Det hemmelige teater
Foto: Kim Aagaard

Facebook
Del på facebook

Theresa Skov

Theresa Skov er uddannet cand. mag. i Æstetik og Kultur med en bachelor i Art & Technology. Hun har beskæftiget sig med formidling af kunst og kultur og interesserer sig for byens kunstscene og hvilken betydning æstetikken har i samfundet. Hun er særligt optaget af mødet mellem mennesker og kunst.
Se Theresas artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind