Nationalmuseet børn | Børnenes museum | Udstillinger

Her må børnene gerne røre ved tingene

Kunst og UdstillingerSkrevet af: Marianne Riiskjær 01 Sep 2016
Del på facebook
Facebook

Her må børnene gerne røre ved tingene

Børnenes Museum på Nationalmuseet byder på leg og aktiviteter. Og så må man røre

Måske forbinder du ikke umiddelbart eksotisk udklædningstøj, sværdkamp, madlavning på gulvet, stylter og hinkebane eller muligheden for at klatre op på en naturtro hestefigur med Nationalmuseet. Men det er faktisk nogle af de aktiviteter, børn kan give sig i kast med på Børnenes Museum.

Det er en afdeling på Nationalmuseet, der formidler historien til de 4 til 12-årige børn. Her kan de opleve, hvordan man legede, spiste og arbejdede for hundredvis af år siden.

“Jeg vil faktisk kalde Børnenes Museum for en legeplads - men en klog og formidlende én af slagsen”, forklarer Rikke Tjørnehøj, der er ansvarlig for Børnenes Museum. Alt, der står fremme, er kopier. Børnene må røre ved alt, klatre op i tårne, skibe og huler og prøve udklædningstøjet.

Der er kun tre regler på museet

Er man heldig, kan man møde de frivillige museumsværter. De fortæller om gamle dage og kan sætte børnene i gang med lege. Fine Spind møder de to frivillige værter, Birthe Christensen på 84 år og Ninna Thomsen på 72 år, mens de viser en gruppe børnehavebørn rundt på Børnenes Museum.
Børnenes Museum henvender sig til børn mellem fire og tolv år.
Foto: Pressefoto
Frivillige museumværter fortæller om gamle dage.
Foto: Pressefoto
“Der er kun tre regler her: Man må ikke løbe, man må ikke råbe, og man må ikke gå ud ad indgangen,” forklarer Ninna Thomsen til børnene, der har slået sig ned på en stor hinkerude i en gammeldags indrettet baggård.

Tidsmaskine med rotter og larm

“Nu skal vi med en tidsmaskine tilbage i tiden, og vi begynder her i baggården. Kan I se, hvad der sidder derovre?” spørger museumsværten Birthe Christensen og peger op på taget af lokummet. “Aaaadr!” udbryder børnene, da de får øje på en fed, udstoppet rotte.

Birthe Christensen fortæller, hvordan børnene i gamle dage legede sammen i gården og elskede at drille viceværten ved at hamre med låget til blik-skraldespanden. Børnene afprøver, hvor meget en blikskraldespand egentlig kan larme – det er ikke så lidt! I baggården kan de frivillige også finde stylter frem og vise børnene, hvordan man vaskede tøj på et vaskebræt i gamle dage.

De frivillige værter er både unge og ældre, der på den ene eller anden måde interesserer sig for historie, børn og formidling. Det kan være historiestuderende, pensionerede lærere eller amatørarkæologer.
Der rig mulighed for leg i Børnenes Museum.
Foto: Pressefoto
Man kan prøve middelalderen af med ildsted, sværdkamp eller ved at bygge med sten på datidens træ-hejseværk.
Foto: Pressefoto
Skolestuen fra starten af 1900-tallet ligger i forlængelse af baggården. Museumsværten Ninna Thomsen inviterer de 4-5-årige børn til at prøve en lektion, som den foregik i deres oldeforældres tid. Hun forvandler sig til den venlige men bestemte Frøken og får ro i stuen ved at fortælle, at børnene skal passe på skammekrogen. Børnene lærer først at stå ved siden af deres stol og sige “godmorgen” til Frøkenen. De prøver også at skrive deres navn med kridt på små tavler, som de finder i deres pulte.

“Første lektion er geografi,“ forklarer lærerinden. “Er der nogen, der ved, hvordan man kan kende Jylland her på danmarkskortet?” spørger hun og minder børnene om, at de skal række fingeren op, før de må sige noget. Ingen kender svaret. “Det er det her land, der ligner en forkølet nisse. Og se, hvad Samsø ligner!” siger hun, mens pegepinden finder den dråbeformede ø under nissens næse. Børnene fniser.

Børn og voksne leger sammen i historien

“Håbet med Børnenes Museum er, at børnene gennem leg og nysgerrighed får udvidet deres horisont. Både tilbage i tiden og i forhold til andre kulturer og levemåder,” forklarer udstillingsansvarlig Rikke Tjørnehøj:

Hun oplever ofte, at forældrene får rigtig meget ud af at besøge Børnenes Museum sammen med deres børn. Formidlingen er mere letforståelig, og de får et bedre overblik. Der er nemlig kun et overskueligt antal plancher med minimal tekst og enkelte montrer med udvalgte originale museumsgenstande.
Hvordan var det egentlig at gå i skole i gamle dage.
Foto: Pressefoto
Vikingetiden er også en del af Børnenes Museum.
Foto: Pressefoto
Tilbage i skolestuen har Frøkenen nu givet eleverne fri. Børnene skynder sig op ad rebstigen til et skib, der skal vidne om, hvordan handelen begyndte at udfolde sig på De syv verdenshave i begyndelsen af 1900-tallet. Efter erobringen af skibet er det tid til at udforske resten af Børnenes Museum, og børnene må frit udforske det hele.

Lav din egen udstilling

Der findes noget for enhver barnesmag i Børnenes Museums mange udstillingstemaer: dukketeater og udklædningstøj, en eksotisk købmandsbutik fra Pakistan, ridderområde med sværd, skjold og en ridderhest i fuld størrelse. Børnene kan klæde sig ud i middelaldertøj og prøve Middelalderens levemåde i borgkøkkenet med ildsted, i borgens tårn eller ved at bygge med sten på datidens træ-hejseværk. I et stort træskib fra Vikingetiden kan børnene tage på togt eller fisketur iklædt vikingetøj.

Inderst inde i Børnenes Museum er der mulighed for at bearbejde oplevelsen af at være på rigtigt museum i Kongens Kunstkammer. Her kan børnene lave deres egen udstilling med udvalgte skatte på museumspodier.

Skattene udstilles side om side med ærten fra H.C. Andersens eventyr Prinsessen på ærten. Den er udstillet i en glasmontre på en dybrød fløjlspude. Og hvem ved, måske er det den ægte ært?

Fakta:
Alle børn er velkomne på Børnenes Museum ifølge med voksne.
Grupper til Børnenes Museum skal bestille tid før besøget på 41 20 60 66.

Børnenes Museum egner sig til børn i alderen 4-12 år.
Åbningstider: tirsdag-søndag kl. 10-16:30

Entré fra 1. juli:
1 voksen 75 kr.
1 voksen + 1 barn 60 kr.

Børn under 18 år er gratis
På Nationalmuseet finder man i øvrigt en legetøjsudstilling med blandt andet gammeldags legetøj og en hel dukkehusby
Del på facebook
Facebook

Marianne Riiskjær

Skribent
Marianne Riiskjær er uddannet cand.public fra Aarhus Universitet og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole med speciale i børns modtagelse af børnenyheder og børneinterviews. Hun er optaget af børns forståelse og brug af kultur- og medieprodukter og af, hvordan nye digitale medier kan bidrage med kvalitet og leg i en børnehverdag. Hun har undervist i folkeskolen og gymnasiet og skrevet for Information.
Se Mariannes artikler her →
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind