Trapholt | kunstneres børnetegninger

Kan talent ses i børnetegninger?

ArtikelKunst og UdstillingerSkrevet af: Marie Nyeng18. sept 2014
Kunstmuseet Trapholt viser børnetegninger fra 22 markante kunstnere side om side med deres voksenværker
Hvordan mon Bjørn Nørgård tegnede som barn? I udstillingen 10.000 timer – Hvad er talent på Trapholt i Kolding kan man få svaret. 22 markante kunstnere udstiller værker side om side med tegninger, de tegnede som børn.
Med udstillingen vil museet gerne sætte fokus på tegning og talent. “Man taler tit om de magiske 10.000 timer, manskal øve sig i noget for at mestre det. I udstillingen sætter vi spørgsmålstegn ved, om det faktisk er øvelse eller rendyrket talent, vi ser udspringe af kunstnernes tidlige tegninger,” siger kommunikationschef på Trapholt Trine Nissen.

Tegn selv

Der er rig mulighed for selv at sætte sig ned sammen med sine børn og tegne på udstillingen. Museet har sat tegneborde med opgaver op i udstillingen. Man kan enten øve sig i at tegne ting, man ser som eksempelvis en kaffekande og et garnnøgle. Eller man kan øve sig i at skildre en stemning. Den sidste opgave går ud på at tegne en lille skitse til det store stykke papir, som i løbet af udstillingen vil blive til alle publikummers fællestegning af en fantasiby.
Museet har lavet opgaver man kan gå i gang med, når man sætter sig ved tegnebordet.
Foto: Foto: PR-foto / Trapholt
Bente Skjøttgaard tegnede påklædningsdukken med kollektion, da hun var 13 år. I dag arbejder hun med keramik.
Foto: Foto: PR-foto / Trapholt
Udstillingen handler om talent. Alle kunstnerne er blevet interviewet af museet om deres barndom, uddannelse og lyst til at udtrykke sig. På udstillingen oplyser informationsskilte, om kunstnerne havde nogle voksne, der støttede dem i at tegne, om de vandt tegnekonkurrencer, om de har gået på gymnasiet, været ude at rejse som unge osv. Man kan for eksempel læse, at 16 af de 22 kunstnere kommer fra hjem, som støttede deres interesse, mens 12 kommer fra hjem uden særlig høje uddannelser eller kunstneriske aspiranter.

Tegning er en vigtig del af barndommen

Fælles for alle kunstnerne er, at tegning har været en meget vigtig del af deres barndom. Bjørn Nørgaard tegnede figurer fra Kongens Fald uden på et af sine skolehæfter i syvende klasse. På udstillingen kan man forvisse sig om, at han allerede dengang havde styr på en tengeblyant. Om aftenen når jeg kom hjem, sad jeg og tegnede. Der har ikke været en dag, uden jeg har tegnet et eller andet. Det blev meget tidligt en lige så naturlig ting som at trække vejret," siger han.
Bjørn Nørgaard tegnede hver dag som barn. Her er et af hans bogomslag fra 7. klasse.
Foto: Foto: PR-foto / Trapholt
Den voksne Bjørn Nørgård viser dette værk på udstillingen. Det hedder Mickey’s Opera og er fra 2006.
Foto: Foto: PR-foto / Trapholt
For kunstner Trine Boesen var tegning en social aktivitet i familien. Når hun kom hjem om eftermiddagen sad hun og tegnede med sin mor. "I samværet med min mor omkring det kreative eftermiddagsbord ligger måske kimen til, at jeg forbinder det med noget godt at tegne og male, og lave ting sammen."Bente Skjøttgaard husker også tid til at tegne som noget helt særligt fra sin barndom. "Når min søster og jeg var alene hjemme, fik vi en lækker tallerken med rosiner, og nye tuscher. Det var bare det bedste,” siger hun.

En udstilling om vigtigt håndværk

Museet Trapholt vil med udstillingen gerne have os til at diskutere, hvad talent er for noget. Men de vil også gerne fortælle os, at tegning er et vigtigt håndværk til at udtrykke sig visuelt. “Det giver noget særligt at kunne tegne, som man bruger uanset, hvordan man udtrykker sig visuelt” siger kommunikartionsschef på Trapholt Trine Nissen.  
Museumsdirektør Karen Grøn siger: "De fleste kunstnere har haft en tidlig interesse for at udtrykke sig gennem tegning eller noget andet visuelt. Det er kendetegnende, at de på et tidspunkt møder en eller flere personer, som formår at inspirere og vejlede deres udvikling og træning i en konstruktiv retning."
Julie Nord tegner stadig fantisifulde universer. Værket Family forestiller en eventyrlig kernefamilie.
Foto: PR-foto / Trapholt
Som 18 årig var Julie Nord allerede i gang med at tegne sort/hvide tegninger, som hun er kendt for i dag.
Foto: PR-foto / Trapholt

Det behøver ikke at være pænt

Det vigtigste er ikke at kunne tegne naturtro tegninger. Flere af kunstnerne giver udtryk for, at de aldrig blev mestertegnere, men alligevel har blyant og farvelade spillet en vigtig rolle i deres opvækst. "At tegne som barn var en aktivitet mere end det var at producere noget. Det var ikke noget som blev anset for at være fint, eller noget jeg var specielt god til," siger kunstner Jesper Christiansen. Kunstner Kirstine Roepstorff siger: "Jeg blev aldrig god til at tegne - men det var det rum, jeg kunne råde over."

Udstillingen 10.000 timer – Hvad er talent? vises fra 10. september 2014 - 15. februar 2015
Kirstine Roepstorff har her som femårig tegnet sig selv sammen med sin afdøde søster.
Foto: PR-foto / Trapholt
Kunstnernes børnetegninger hænger side om side med de værker, der har lavet som voksne. Her er det Maria Torps bidrag til udstillingen.
Foto: PR-foto / Trapholt



Som 16-årig vandt Jesper Christiansen en tegnekonkurrence med sin illustration af en drøm om en ny generation, der kæmper sig ud af forureningen, men ikke helt kan slippe for eftervirkningerne.
Foto: PR-foto / Trapholt
10.000 timers talent på museum vises indtil den 15. februar 2015.
Foto: PR-foto / Trapholt
 De deltagende kunstnere er: Anette Harboe Flensburg, Bente Skjøttgaard, Bjørn Nørgaard, Cathrine Raben Davidsen, Claus Carstensen, Erik Hagens, Jesper Christiansen, John Olsen, Julie Nord, Kirstine Roepstorff, Knud Odde, Lars Nørgård, Lars Ravn, Louise Hindsgavl, Maria Torp, Martin Bodilsen Kaldahl, Mie Mørkeberg, Morten Løbner Espersen, Steen Ipsen, Søren Martinsen, Trine Boesen og Ursula Munch-Petersen. Aktivitet i efterårsferien: Fra den 13.-17. oktober har museet Trapholt tegneværkstedmed tegnelærer hver dag fra kl 11. Læs om Trapholt på deres hjemmeside her: http://www.trapholt.dk/

Aktivitet i efterårsferien
Fra den 13.-17. oktober har museet Trapholt tegneværkstedmed tegnelærer hver dag fra kl 11.
Se mere i vores kalender her: 
http://finespind.dk/index.php/kalender/efterarsferie-tegnevaerksted-for-de-6-12-arige-3
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind