Brandts sanseudstilling 2015 | Trine Boesen kunst børn

Kunst med marsmænd, leg og fantasi

ArtikelKunst og UdstillingerSkrevet af: Astrid Kirstine Holm25. nov 2015

Årets sanseudstilling på Brandts i Odense er en rumrejse, hvor børn og voksne selv kan være en del af udstillingen. Vi har talt med kunstneren Trine Boesen


Vinterens sanseudstilling på Brandts, Hullet i muren, tager voksne og børn med på en eventyrlig, fantasirejse.
Billedkunster Trine Boesen har taget udgangspunkt i sit eget billedunivers og gjort det til en rumlig udstilling, hvor de besøgende bliver en del af værket. Sammen med Brandts, har hun skabt en sanselig rumrejse for hele familien, der slutter ude i den ukendte, ydre galakse. Musiker, DJ og producer, Bjørn Svin har leveret lydsporet.

Som ethvert eventyr starter det hele godt: Græsset er grønt, fuglene synger, og solen skinner. Men som det også ofte er tilfældet i eventyr, er der noget, der lokker og vækker vores nysgerrighed; hullet i muren. Hvis vi træder over tærskelen, kommer vi til det fremmede univers fyldt med sorte huller, galakser og pruttende marsmænd.
En skilteskov og pruttende marsmænd venter bag hullet i muren.
Foto: PR-foto / Brandts
Når man vover sig ind bag muren, kommer man på rumrejse.
Foto: PR-foto / Brandts
Bag hullet i muren venter der en rumrejse, der tager os med til et uforudsigeligt og fascinerende univers med skilteskove, en uendelig spiral, sorte huller med nedstyrtede satellitter og et dagdrømmende kalejdoskop. Udstillingen sender både børn og voksne ud på en uforglemmelig rejse til den fremmede galakse.

En sanseoplevelse, der skal leges ind

Brandts' sanseudstilling udfordrer fantasien, sanserne og ikke mindst det barnlige sind. De besøgende skal føle, røre, mærke og lege på udstillingen. På udstillingen kan man enten kravle ind eller ud af noget, man kan hoppe fra det ene til det andet, og der er scenarier, hvor børnene (og de legesyge voksne) har lov til at lege 'jorden er giftig'.
Selv siger Trine Boesen: "På sanseudstillingen skal temaet leges ind. Til forskel fra andre udstillinger, hvor man betragter, skal man her føle sig frem."

På denne eventyrlige rumrejse vil både børnene og deres forældre opleve igennem bevægelse. Rejsen byder blandt andet på en kulsort spiral, der ingen ende vil tage, og et kæmpe kalejdoskop, hvor man bare kan ligge og give slip på fantasien.
Trine Boesen er årets sansekunstner på Brandts.
Foto: PR-foto / Brandts
Sanseudstillingen skal ikke betragtes, men leges ind.
Foto: PR-foto / Brandts
Trine Boesen fortæller: "Man skal gå igennem nogle passager, hvor man bliver påvirket med lys og mørke, med farver og med fysiske påvirkninger fra store bløde svævende objekter. Man mærker sig selv, imens man passerer igennem".

En rumrejse med mange destinationer

I takt med, at man begiver sig længere og længere ind, udvikler udstillingen sig, og der er hele tiden noget, man kan forstå på forskellig vis.
På jeres intergalaktiske rumrejse vil en af jeres destinationer være Skilteskoven. Her vil I opleve piktogrammer med pruttende marsmænd og skilte med gængse, underfundige informationer, der vejleder og guider jer videre på rejsen.

En anden destination vil være det sorte hul, et stærkt sansepåvirkende rum. Rummet er kulsort, og vægge og gulv går i ét. Det eneste I kan forholde jer til, er de forskellige objekter, der på smukkeste vis er oplyst med selvlysende og kraftigt UV-lys.

Trine Boesen fortæller om rummet: "Jeg har forsøgt at skabe et så sanseligt og visuelt stærkt univers, at man forhåbentlig føler sig overrumplet og omfavnet af udstillingen, uanset om man er barn eller voksen."

Både til krudt i rumpetten og fordybelse

Det sorte hul på udstillingen vil udfordre jer og jeres sanser. I bliver nødt til at bruge jeres fantasi til at færdiggøre nogle af de ting, I bliver præsenteret for. Hullet i muren er for alle sjæle; uanset om du løber rundt som et lille rumskib med krudt i rumpetten, eller stille fordyber dig og oplever de små detaljer.
Overalt kan man kravle rundt, udforske og lege.
Foto: PR-foto / Brandts
Fantasien kommer i spil i et mørkt rum, hvor man kun kan se flyvende objekter.
Foto: PR-foto / Brandts
Trine Boesen har valgt at bygge udstillingen ud og bruge hele rummet. Hullet i muren både inddrager og omslutter børnene og de voksne. Begge aldersgrupper bliver en del af værket, hvor de kan opleve både flyvende og strandede satellitter; de kan sågar selv gå ind i dem og tage sig en rumtur i en summende og brummende satellit.

Hullet i muren byder på en uforglemmelig sanselig rumrejse, hvor det bliver muligt at glemme den virkelige verden. Trine Boesen fortæller: "Det må meget gerne være sådan, at man ikke nødvendigvis forstår alt det, man har oplevet, men at det alligevel på en besynderlig måde giver mening".

Trine Boesen er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København og Det Jyske Kunstakademi. Med udstillingen, Hullet i Muren, har hun taget udgangspunkt i sine tidligere værker og gjort dem tredimensionelle og mere rumlige. Bag sig har hun erfaring i solo- og gruppeudstillinger, hvor hun har arbejdet i både Danmark og udlandet.

Se udstillingens åbningstider i Fine Spinds kalender her

Læse mere om Trine Boesen på hendes hjemmeside

Brandts' hjemmeside
Facebook
Del på facebook

Astrid Kirstine Holm

Astrid studerer 'Kommunikation og Digitale Medier' på Aalborg Universitet København. I sin hverdag forsøger hun at udnytte så mange af de kulturelle muligheder, som hovedstaden byder på. Hun holder af at cykle rundt i Københavns gader og stræder og opdage byens hemmeligheder. Astrid ønsker at formidle kultur og gøre kulturelle oplevelser mere tilgængelige for både voksne og børn.
Se Astrids artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind