Dokumentarfilmen Fuglen og den fattige er aktuel som aldrig før
NyhedSkrevet af: Teodora Biberovic31. aug 2018

Dokumentarfilmen Fuglen og den fattige er aktuel som aldrig før

Aarhus Billedkunstcenter, FoodFilmFestival og kunstner Lise Skou inviterer til debat og visning af den franske dokumentarfilm Fuglen og den fattige, som er mere aktuel end nogensinde, onsdag den 5. september på Godsbanen
Dokumentarfilmen Fuglen og den fattige er aktuel som aldrig før</br></br>Foto: PR-foto
Foto: PR-foto
Filmen Fuglen og den fattige er særlig aktuel i vores moderne forbrugssamfund, hvor overforbrug og grådighed ofte sætter dagsordenen. Værket skildrer de mange facetter af et liv som skralder, og er samtidig et opgør med nutidens forbrugerisme.

Fuglen og den fattige er en unik og anderledes dokumentarfilm som handler om samlere, eller ’skraldere’. Med sit kamera i hånden rejser filminstruktør Agnès Varda ud til de franske byer og landeveje, for at møde de mange forskellige mennesker, der samler på det, andre folk smider væk. Nogle samler for sjov, nogle genbruger af politisk overbevisning, andre samler som et kunstprojekt og andre igen samler af nød.

I filmen kommer man helt tæt på de mennesker, som filminstruktøren møder på sin lange rejse. På den måde er filmen i sig selv også en samling af billeder og fortællinger. Her er blandt andet en rig, fransk restauratør, hvis forfædre var skraldere, og læreren Alain – en urban samler, som underviser i fransk. Der er også gamle møbler, en hjerteformet kartoffel og ødelagte ure – alt det, som er blevet smidt væk af andre. Samtidig er filmen en undersøgelse af den franske lovgivning om ejendomsret, og om hvorvidt straffeloven tillader at skralde, det som andre har efterladt.

Dokumentarfilmens Grand Dame

Filminstruktøren bag Fuglen og den fattige er dokumentarfilmens matrone, Agnès Varda. Hun debuterede med sin første lille spillefilm La Pointe Courte i året 1954 og var samtidig med til at skabe ny-bølgen i Frankrig. Den franske nybølge er en periode i 50’erne og 60’erne, hvor man i stor grad eksperimenterede med filmteknik og udfordrede film-genren generelt. Her blev der lagt vægt på hurtig filmopsætning og brug af amatørskuespillere, for at give filmene en mere realistisk og dokumentarisk stil.

Dokumentarfilmen Fuglen og den fattige fra år 2000 er netop filmet i den franske nybølgens ånd. Det håndholdte kamera og de mange skæve vinkler i filmen er med til at give værket et karakteristisk præg af en hjemmelavet-film, hvor filminstruktørens nærvær og engagement særligt kan mærkes. Blandt andet er der en scene i filmen, hvor Agnès Vardas glemmer at slukke for sit kamera. Imens kameraet hænger ved hendes side og filmer videre, kan man se linsedækslet dingle foran kameralinsen, og høre jazzmusikken i baggrunden.

Efter filmvisningen på Godsbanen står den på samtale og vin sammen med billedkunstner Lise Skou, som vil snakke om filmen Fuglen og den fattige, samt fortælle om sine egne seneste værker. Lise Skou er som kunstner blandt andet optaget af en feministisk kritik af den politiske økonomi og kapitalistisk globalisering - emner, som især ligger dokumentarfilmen nær.

Fakta:

Filmvisningen af Fuglen og den fattige afvikles af Aarhus BilledkunstCenter, FoodFilmFestival og billedkunstner Lise Skou ( www.tradetestsite.com ). Arrangementet finder sted på Godsbanen i Aarhus, den 5. september kl. 19.


Agnès Varda er en prisvindende fransk-belgisk filminstruktør, og er den første kvinde, der har modtaget Cannes Film Festival Honorary Palme d’Or. I november 2017 modtog hun også en æres Oscar.

Agnès Varda har i sine film særligt fokus på dokumentar-realisme og feminisme, og arbejder med en karakteristisk og eksperimentel filmteknik. Hendes debutfilm La Pointe courte (1954) anses som den første af de franske nybølge-film.

Dokumentarfilmen Fuglen og den fattige havde premiere på Cannes Film Festival i året 2000 og har siden vundet adskillige priser. I 2016 var den på BBCs liste over de 100 vigtigste film i det 21. århundrede.

 
Facebook
Del på facebook

Teodora Biberovic

Kulturjournalist og skribent
Teodora Biberovic har en bachelorgrad i Litteraturhistorie med tilvalg i Kognitiv Semiotik fra Aarhus Universitet. Gennem sin uddannelse har hun arbejdet meget med fransk litteratur og eksistentialismens grundtanker. Derudover har hun en stor kærlighed til de satiriske og realistiske fortællinger fra 1800tallets England.
Se Teodoras artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind