Cirkus Summarum 2015 Ramasjang DR børn Aarhus København

Et langt skæg, en reje og et magisk cirkus

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Marie Nyeng27. juli 2015

Cirkus Summarum spiller for syvende gang en magisk forestilling med de kendte børnefigurer fra DR og musikere fra DR bigbandet


“Jeg elsker når folk går over stregen”. Cirkusdirektøren Kaj har været en tur i cirkuskælderen, hvor han har fundet sin cirkus-mormors fantasi-tape. Og hvis man en gang har sluppet børn fri med malertape i stuen og på værelset, så vil de fleste kende virkningen af sådan noget fantasitape. Alt kan ske, når man krydser tapestregen.

I år er der skruet op for det gakkede og ned for den overordnede sammenhængende fortælling i Cirkus Summarum. Heldigvis går det på ingen måde ud over oplevelsen af det helt enestående univers, som Cirkus Summarum har været de seneste syv år.
Det overordnede tema for årets forestilling er fantasi. Det er måske noget svævende og ukonkret i forhold til nogle af de tidligere års forestillinger, hvor eksempelvis jagten på en tidsrøver eller cirkus direktørens datters venskab med en dreng fra et konkurrende cirkus har været det narrative omdrejningspunkt.
En stor fed flue og dansende osterejer er neppe set før i en cirkusmanege.
Foto: PR-foto/ DR - Agnete Schlichtkrull
Chico er en ægte cirkusklovn, og så er han cirkusdirektørens lillebror.
Foto: PR-foto/ DR - Agnete Schlichtkrull

Enestående cirkusartister

DR er kan noget særligt med deres Ramasjang-figurer og i Cirkus Summarum bliver hver enkelt figur til en helt enestående cirkusartist. Ramasjanguniverset henvender sig især til de 2- 6 årige. Men gode historier og gennemførte karakterer appellerer til alle, og måske netop derfor er Cirkus Summarum også en stor oplevelse for forældrene. Vi havde en 3-årig og en 5-årig med til forestillingen. De var helt opslugt af forestillingen og cirkusmagien. Foran os sad noget ældre børn på 8-11 år og her så forestillingen absolut også ud til at gå rent ind.

Onkel Reje og Silja fra programmet Monster Buster, er nye i cirkusmanegen i år. Det er i høj grad Onkel Rejes fortjeneste, at det gakkede får lov til at spille en stor rolle. I cirkusmanegen er han en lige så mærkværdig figur som på TV-skærmen. Det er fjollet og sjovt.

Atomkraft og en stor fed flue

Onkel Reje har fået peppet selerne op med lidt pailetter og bukserne er af satin, men det rodede skæg og lange hår er det samme. Han fortæller, at han har været i en hyggelig by i Rusland, der hedder Tjernobyl, mens han går rundt og babber lidt på piben. Og hvad har Onkel Reje taget med hjem? Et lille atomkraftværk selvfølgelig, så han kan stille sig op på et podie i bar vom, skabt af frikadeller og teflon, for næsten forsvinde i røg og damp. Derefter dresserer han som det mest naturlige i verden menneskehøje osterejer der galopperer rundt i manegen. Han synger også sangen om, at han ikke gider at gå i bad, mens Hr. Skæg er klædt ud som brusekabine og Kristian som toilet.
På cirkuspladsen er der mulighed for at lege i et par timer inden forestillingen.
Foto: Fine Spind
En, to, tre du må ikke se. Bamses trylleri går ikke helt som forventet.
Foto: PR-foto/ DR - Agnete Schlichtkrull
Kristian kommer på kant med levende slik i kæmpeformat.
Foto: PR-foto/ DR - Agnete Schlichtkrull
Overskudet fra forestillingen går til Muskelsvindfonden.
Foto: Fine Spind
Senere kommer han ind som den store fede flue, der med største velbehag lander midt i en kæmpe lort i manegen.

DR-figurer som børn

Dansebørnene er en fast del af Cirkus Summarum. I år får de også manegen til at myldre af liv, og af og til er de endda ude blandt publikum, hvor de spreder stemningen fra manegen.

Da Hr. Skæg krydser fantasitapen kommer han ind i manegen som 100-årig med stok og hvidt skæg. En tiårig Hr. Skæg møder den gamle Hr. Skæg, som er blevet så gammel, at han har lyst til at høre Gnags og bare være sur. De to udgaver af Hr. Skæg synger sammen sangen om ingenting fra Skæg med matematik, der handler om, hvor skønt det er at have 0 af det man ikke så godt kan lide. Eksempelvis 0 dage til sin fødselsdag, 0 buler eller sår og 0 lus i sit hår. Cirkusdirektøren møder også sig selv som barn, da han langt om længe, hårdt presset af de andre cirkusartister, tager skridtet ind over fantasitapen. Det bliver til en smuk duet mellem direktøren og drengen Aeinda Omar Maref i sangen Du er. 
Cirkusdirektøren møder sig selv i sang.
Foto: PR-foto/ DR - Agnete Schlichtkrull
Dansebørnene skaber mylder i manegen.
Foto: PR-foto/ DR - Agnete Schlichtkrull
Bamse prøver at trylle verdens største honningkrukke frem, men får i stedet en lille udgave af sig selv, som til hans store irritation går rundt og siger det samme som ham. En velkendt situation, som fik vores femårige til at skraldgrine.

Som i et rigtigt cirkus bare helt anderledes

Cirkus Summarum har mottoet, at alting er som i et rigtigt cirkus – bare helt anderledes. Der er en duft af popcorn men der er ingen dyr. Til gengæld er Chico, der ligesom Bamse bliver spillet af Søren Hauch-Fausbøll en helt klassisk cirkusklovn med rød næse og masser af spas. Når han taber sin hat, kommer han selvfølgelig til at sparke den hen ad gulvet, når han vil samle den op.
Fantasitape er det hemmelige våben i årets Cirkus Summarumforestilling
Foto: PR-foto/ DR - Agnete Schlichtkrull
Mille synger Tarzan Mamamia i lysekronen.
Foto: PR-foto/ DR - Agnete Schlichtkrull
Det er musikken fra DRs bigband og magien i de velkendte figurer, som binder forestillingen sammen. Af og til svæver artisterne op under teltdugen eller skifter utrolig hurtigt tøj, som Kristian gør, når han forvandler sig til alle skurkene fra detektivprogrammet Ramasjang mysteriet. Effekterne er velafbalancerede og gennemførte, så man bliver revet med af cirkusstemningen.

Hvis man ikke kommer i cirkusteltet for at se forestillingen kommer den også på DVD og forestillingerne har ofte lagt til streaming på DRs hjemmeside. Fra vores lille familie kan vi også anbefale de forskellige udgivelser med musikken fra forestillingen som dansesoundtrack.


Cirkus Summarum bliver arrangeret af Muskelvindfonden og DR. Overskuddet går til Muskelvindfondens arbejde. Læs mere om, hvordan muskelvindfonden og DR arbejder sammen om Cirkus Summarum her

S
e spilletidspunkter i Fine Spinds kalender


Cirkus Summarum 2015 – medvirkende og folkene bag Instruktør: 
Frede Gulbrandsen

Manuskript: Tomas Lagermand Lundme 
Koreograf: Toniah Pedersen
Scenograf og kostumedesigner: Astrid Lynge Ottosen
Musikarrangementer: Jesper Riis
Musikproducer: Nicolai Schultz
Instruktørassistent: Signe Wendler Jørgensen
Kunstnerisk konsulent: Ulla Katrine Hæstrup.

Medvirkende:
Rasmus Bjerg, som Bruno og cirkusdirektøren
Søren Hauch-Fausbøll, som Bamse og Chico
Mikkel Lomborg, som Hr. Skæg
Kristian Gintberg, som Kristian
Mille Gori, som Motor Mille
Silja Okking, som Silja
Mads Geertsen, som Onkel Reje
Stefan Makris, som Bruno og statist.

Årets cirkusbørn er:
Emil Stenlund, Mads Gronemann, Mille Bach Lund, Mathilde Lövik-Enevoldsen,Alexander Schollert Pilgaard, Alma Josefine Hauch-Fausbøll, Victoria Thandazile Shange-Andersen,Aeinda Omar Maref, Anna Cecilie Bjerg.
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind