Heartland er lige til at forelske sig i - Kunst, Patti Smith og østers

Heartland er lige til at forelske sig i

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Mette Wallin Andersen02. juni 2018

Heartland Festival slog den 31. maj 2018 dørene op for sit tredje år. Festivalen byder på musik, mad, talks og kunst i særklasse midt i fantastiske omgivelser i slotsparken omkring Egeskov Slot på midtfyn

Heartland Festival er stadig én af de nye i klassen blandt de danske festivaler. Alligevel har festivalen markeret sig med omgivelser, der i sig selv er et besøg værd, og et ambitiøst program, der sprænger rammerne for den traditionelle musikfestival.
Foto: PR-foto / Heartland - Kristian Holm
Foto: PR-foto / Heartland - Lasse Bech Martinussen

Fortryllende hjerterum

Det er svært ikke at blive fortryllet af Heartland Festival idet øjeblik, man træder ind på festivalpladsen. Slotsparkens smukke renæssancehaver og udsigten til Egeskov Slot udgør et eventyrligt bagtæppe for den begivenhed, der nok bedst beskrives som en kultur- eller oplevelsesfestival. Der er finurlige detaljer, hvor end man vender sig hen. I den lille å op mod slottets voldgrav sejler små papirsbåde. Der er solsikker i glasvaser på bordene. I et hjørne nær madscenen i Tasteland finder man et magisk, pastelfarvet skab, som gemmer på en gæstebog med en velkomst fra Greve Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille, som bor på Egeskov slot.

Man mærker på én gang historiens vingesus og overbevises om, at eventyret sker nu. De mange smukke træer i slotsparken er fyldt med blikfang. Et enormt træ er fyldt med lyskæder, og fra grenene hænger der høretelefoner, som er klar til at fylde publikums ører med podcasts. Fra et andet træ vugger en gyngeseng roligt frem og tilbage, og over stierne i Secret Gardens hænger der lysekroner, som bidrager til den generelle oplevelse af at være både indenfor og udenfor på samme tid. De leger med modsætningers samspil på Heartland Festival, hvor det historiske og det spritnye tilsammen skaber en unik atmosfære. Allerede når man bevæger sig rundt på festivalpladsen får man fornemmelsen af, at Heartland Festival har uendeligt meget at byde på.
Patti Smith sang en Elvis-sang som en hyldest til Heartland.
Foto: PR-foto / Heartland - Mathias Bak Larsen
Lykke Li optrådte også på festivalens første dag.
Foto: PR-foto / Heartland - Mathias Bak Larsen

Et kulturelt forsamlingshus

Rasmus Quistgaard, der er kurator på festivalen, kalder Heartland for et kulturelt forsamlingshus. Det er et rammende billede. Festivaler kan generelt noget særligt, når det kommer til at få mennesker til at mødes. Her kan fremmede, der ellers aldrig kunne drømme om at tale sammen i et offentligt rum, pludselig ubesværet falde i snak. Det er en helt særlig fornemmelse at stå i en menneskemængde til en festivalkoncert. Den dér summen og følelsen af et midlertidigt fællesskab mellem en helt masse fremmede. Men det der gør Heartland Festival så enestående er, at det ikke kun er letfordøjelige musikalske oplevelser, som mennesker mødes omkring. Der er intet mindre end fire spor på Heartland Festival: Musik, mad, talks og kunst, og alle sporene har en agenda.

Festivalens madprogram har fokus på økologi, bæredygtighed, lokale råvarer og madkultur. Derudover er der også skruet op for det luksuriøse. Som min festivalmakker meget sigende påpegede: “På andre festivaler kan du få en stor fed shawarma, her kan du få en østersplatte.”
Overalt på Heartland bliver der talt til sanserne.
Foto: PR-foto / Heartland - Katrine Møbius
videnskabsjournalist Lone Frank og fysiker Sune Lehmann samtale om, hvad menneskelighed er for en størrelse i teknologiens tidsalder.
Foto: PR-foto / Heartland - Michalle Bredahl
Det er festivalens to TALKS programmer, der for alvor slår fast, at en festival også kan være et sted, hvor vi taler sammen om alvorlige emner. Det ene program går under navnet Future Talks, og om det siger kurator Rasmus Quistgaard: “I medierne er det i høj grad økonomer og politiske partier, der dominerer diskussionen om fremtiden. Men i virkeligheden er det interessant at høre fra nogen, som er langt mere kvalificerede til at sige noget om fremtiden: Videnskabsfolk.” Derfor er en række videnskabsmænd og kvinder sat i stævne for at give deres bud på små eller større samfundstendensers betydning for vores fælles fremtid. Eksempelvis kunne man fredag middag opleve videnskabsjournalist Lone Frank og fysiker Sune Lehmann samtale om, hvad menneskelighed er for en størrelse i teknologiens tidsalder.

Sidst men ikke mindst har Heartland et ambitiøst kunstprogram med både nationale og internationale bidragsydere. Det er uden tvivl en både udfordrende og til tider kaotisk at præsentere kunst på en festival. Kuratorerne og kunstnerne løser udfordringen ved at præsentere værker, som i høj grad taler til sanserne, og som kan opleves visuelt, auditivt og taktilt. Flere af værkerne inviterer til interaktion, og kommer dermed til live sammen med festivalgængerne.

På Heartland Festival er der noget for alle sanser, og der er tænkt over oplevelsen, som både er smuk og eventyrlig, men som også kræver noget af sit publikum. Patti Smith udtrykker Heartland-følelsen meget godt, da hun under sin koncert torsdag aften dedikerer en sang til festivalen, og synger Elvis-sangen I can’t help falling in love with you. Det ér svært ikke at blive forelsket i Heartland.
I træerne hænger høretelefoner med podcasts.
Foto: Kulturmagasinet Fine Spind - Pil Lindgreen
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Heartland præsenterer et stort kunstprogram
Foto: PR-foto / Heartland - Kristian Feilan

Fakta:

Heartland Festival finder sted ved Egeskov Slot på Fyn, og løber stablen fra den 31. maj til den 2. juni 2018.

Blandt de mest fremtrædende navne på festivalens program finder man:

Musik: Patti Smith & her band, LCD Soundsystem, Van Morrison og The The

Kunst: Allora & Calzadilla

Talks: Salman Rushdie, Slavoj Žižek og Tracey Emin

Mad: Christian F. Puglisi og Evarist March

Læs meget mere om Heartland Festival her.
Facebook
Del på facebook

Mette Wallin Andersen

Kulturjournalist og anmelder
Mette Wallin Andersen er uddannet cand. mag. i filosofi fra Aarhus Universitet med speciale i narrativ identitet. Mette er vild med kultur der gør os klogere på os selv og hinanden. Det sker eksempelvis når kunst og litteratur spejler noget grundlæggende menneskeligt eller bryder nuancerende ind i samfundsdebatten.
Mette har undervist på Løgumkloster Højskole i fagene Verdensborger, Etik og Det skrevne ord.
Se Mettes artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind