Cirkus Benneweis 2015 børn oplevelser sommerferie

Ægte savsmuld og en hest, der selv går i seng

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Marie Nyeng16. jan 2022

Cirkus Bennewies er godt i gang med deres turné rundt i hele landet. Forestillingen er fyldt med traditionel cirkusmagi

Der dufter stadig af popcorn, savsmuld og hest, og der sidder et seks mands stort orkester over indgangen til manegen og leverer stemningsmusikken. Det hele emmer af ægte cirkus og eventyr, og gennem forestillingen vil det vise sig, at dyr stadig spiller en stor rolle i Cirkus Benneweis' univers. Fine Spind har været i et rigtigt cirkus i år. Cirkus Benneweis er det ældste cirkus i Norden og har turneret land og rige rundt siden 1887. I år er cirkusdirektøren Diana Benneweis gået på pension og hendes børn tvillingerne Nadia og David Benneweis har taget over.

Forestillingen bliver indledt af et klassisk hestenummer, hvor én dame styrer hestene rundt i formationer i manegen. Der er bare den forskel fra et helt traditionelt hestenummer, at de heste Benneweis har med i år, er de særlige tinkerheste, som hver især vejer over et halvt ton. De er gigantiske i manegen. Så selvom der ikke er elefanter med i cirkus i år, så er der alligevel imponerende og smukke dyr, der fylder manegen ud.

Pippi Langstrømpes hest er stukket af med cirkus

Den østriske dyredressør Rosi Hocheggers hestenummer er til gengæld alt andet end et traditionelt hestenummer. Hesten Scout, der er som taget ud af historien om Pippi Langstrømpe. Den store hvide hest med sorte prikker gider ikke rigtig noget. Den ryster på hovedet, når den skal springe, og skubber i stedet Rosi over springet med hovedet. Den gaber og kravler i seng i manegen, og den trækker selv dynen godt op omkring sig. 
I Benneweis har de en hest der er noget lettere at putte en de fleste sommerferiebørn.
Foto: Fine Spind
Papegøjer der både kan stå på ruleskøjter og svæve rundt blandt publikum er Franco og Adeles nummer.
Foto: Fine Spind
Det ligner noget, man kun tidligere har set på tegnefilm. Men her er det en ægte hest, og det får alle både store og små til at spærre øjne og mund op. Den samme dressør optræder også med et væld af hunde i forskellige størrelser.
Papegøjer er heller ikke nødvendigvis dyr, de fleste har set optræde i manegen før. Franco og Adel fra Ungarn har store ara-papegøjer med i manegen, som både kan køre på rulleskøjter og hejse flag op.

Som i ethvert cirkus er der også klovne i Cirkus Benneweis. I første afdeling bliver en trampolin båret ind i manegen, men den bliver ikke klappet ordentligt ud. En af cirkus arbejds-folkene – en fejemand bliver hængende i manegen, mens sprechstallmeister beder ham om at få klappet trampolinen ordentlig ud, så nummeret kan komme i gang. Det viser sig at være begyndelsen på rumænske Costins komiske nummer. Han bruger sine enestående evner på en trampolin til at klumre rundt, falde op på vippen, hvorfra man kan springe ned på trampolinen og lave klovnede saltomortaler.
Foto: Fine Spind
To brødre med et gran af vanvid, Duo Vanegas.
Foto: Fine Spind

Sug i maven og højtsvævende drama

Vi sad i manegen og gispede over brødrene Duo Vanegas' fascinerende vovemod i dødshjulet højt oppe under teltkuplen, der foregik uden sikkerhedsline.
Det er en speciel fornemmelse at sidde og se noget så vandvittig farligt sammen med sine to små børn. Men uden det ville cirkus ikke være det samme. Og det er nok også det stænk af vanvid, som akrobatiknumrene indeholder, som gør cirkus til en eventyrlig lille tidslomme.
Lige så fascinerende som vanviddet oppe under kuplen er også den amerikanske jonglør David Confals diablonummer. 
Tinkerhestene er Cirkus Benneweis kæmpe dyr.
Foto: Fine Spind
Tryl med masser af fart og eyeliner. Sprechstallmeister Kim Kenneth forvandler sig til den store illusionist.
Foto: Pr-foto / Cirkus Benneweis

Et trylleshow som i forældrenes barndom

Finalen i forestillingen er nummeret, hvor sprechstallmeister Kim Kenneths trylleshow med letpåklædte damer i pink og høj makeup. Han tryller damer væk og frem i sit hæsblæsende tryllenummer med titlen The Dane in the Fast Lane. På et tidspunkt drøner han ogå på sin motorcykel ind gennem et forhæng, hvor vi få sekunder inden har set en af damerne blive lænket. For forældre, der voksede op med Sigfred og Roys og David Copperfields storslåede trylelshows i flimmerkassen i 80'erne og 90'erne er denne slags tryl, hvor der er skruet godt op for eyeliner og lydeffekter ren nostalgi. Den femårige tryllefan, som vi havde med i cirkus syntes det var et helt særligt tryllenummer, hvor hvert eneste trick var helt fantastisk.

Det er en lang forestiling, Cirkus Benneweis leverer, hele to gange 50 varer forestillingen. Men for Fine Spinds børne publikum på 3,5 og 5,75 holdt magien hele vejen igennem. Der var genkendelige elementer hele vejen igennem forestiling, som blev forvandlet til magi i manegen. En rigtig cirkusoplevelse. 

Cirkus Benneweis spiller i Aarhus indtil 19. juli og drager derefter videre rundt i landet. Se byer og spilletider i Fine Spinds kalender.
S
e også mere om forestillingen på benneweis.dk
Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind