Ny film om norsk-pakistanske konflikter er rørende, men overtydelig i sit budskab

Ny film om norsk-pakistanske konflikter er rørende, men overtydelig i sit budskab

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Julie Lystbæk-Hansen16. apr 2018

Det norske biografhit Hvad vil folk sige skildrer social kontrol i en norsk-pakistansk familie. Hovedrolleindehaveren Maria Mozhdah spiller med en nerve og skrøbelighed, som er svær ikke at lade sig røre af

★ ★ ★ ☆ ☆ ☆

Dramaet i den norske film Hvad vil folk sige sættes hurtigt i gang. Den norsk-pakistanske teenager Nisha (Maria Mozhdah) hænger ud med sine venner ved et norsk ghettoområde. De spiller basket, ryger pot, fester, drikker og en aften får Nisha besøg af en drengeven, som hun har flirtet lidt med. Han sniger sig ind ad hendes vindue, men før romancen for alvor kan udvikle sig, bliver de opdaget af Nishas far. Faren bliver vred og voldelig og beslutter efterfølgende, i samråd med venner fra ghettoens pakistanske miljø, at sætte Nisha på et fly med kurs mod Islamabad – væk fra den norske ungdomskulturs fordærv, ned til den pakistanske families traditionelle levevis.
Foto: PR-foto/ Øst for Paradis
Foto: PR-foto/ Øst for Paradis

Uretfærdighed som fremdrift

På den måde er linjerne fra starten trukket ret skarpt op i det norsk-pakistanske kultursammenstød. Der er dog forsøg på at opbløde og nuancere til stede – Nishas far danser ugenert (men til gene for moren) foran gæsterne til sin fødselsdag, og da han afleverer Nisha hos sin søster i Pakistan, fremhæves det, at også han har fjernet sig fra kulturen der – maden er for stærk til hans smag.

Nisha tilpasser sig efter noget tid kulturen i sit eksil, men overvindes i sidste ende af sin frihedstrang. Den uretfærdighed hun udsættes for undervejs er så ubærlig, at man ikke kan andet end at være på hendes side. Da hun i et forsøg på at forsone sig med sin familie hjemme i Norge underlægger sig deres krav, er hendes stille ulykkelighed hjerteskærende.

Filmen er drevet frem af uretfærdigheden ved den sociale kontrol, og Maria Mozhdah leverer en bevægende præstation som Nisha. Hun er klart filmens nerve. Adil Hussain giver, på trods af karakterens strenghed, en nuanceret fremstilling af Nishas far, som afholder ham fra at fremstå som et reaktionært monster.
Foto: PR-foto/ Øst for Paradis
Foto: PR-foto/ Øst for Paradis. Fotograf: Marie Sjøvold
Foto: PR-foto/ Øst for Paradis
Foto: PR-foto/ Øst for Paradis

Tydelige budskaber

Desværre lever filmen efter devisen ”vis det OG fortæl det”, som betyder, at karakterernes udfordringer og bevæggrunde ofte forklares tydeligt i replikker, som ikke efterlader nogen tvivl om, hvorfor de handler, som de gør. Det er derfor ligetil at forstå, hvorfor forældrene vælger at sende Nisha væk. Fra deres perspektiv er hendes tilvalg af den norske ungdomskultur et svigt over for deres opofrelse, som består i at have forladt deres hjemland og arbejdet hårdt i et fremmed land for at sikre deres børns fremtid. Dette bliver direkte forklaret af Nishas far i en enkelt replik.

Det efterlader ikke meget plads til selvstændig refleksion og fortolkning hos publikum. Det er, som om instruktør Iram Haq har villet være helt sikker på, at folk forstår de komplekse kulturelle problemstillinger, der genererer filmens handling.

I filmens hjemland, Norge, har den høstet stor opmærksomhed og været biografaktuel i over seks måneder med over 110.000 publikummer. Dens temaer om social kontrol, indvandring og parallelsamfund er da også oplagte mål for debat, og dens budskaber fremstår som et forsøg på at opbløde de sædvanlige politiske skyttegrave af enten berøringsangst eller fremmedfjendskhed, også selvom den sociale kontrol skildres brutal og uretfærdig. Det er uden tvivl en medrivende og vigtig fortælling, men dens budskaber leveres desværre lidt på bekostning af de kunstneriske kvaliteter.

Fakta:

Hvad vil folk sige er skrevet og instrueret af norsk-pakistanske Iram Haq. Det er hendes anden spillefilm. Hendes første film I Am Yours havde premiere på Toronto International Film Festival og har modtaget flere internationale priser.

Hvad vil folk sige er kommet rigtig godt fra start med over 110.000 solgte billetter i hjemlandet. Desuden har den modtaget ’New Auteurs’-prisen på den amerikanske AFI Festival og hele tre priser ved den franske festival Les Arcs European Film Festival i kategorierne ’Audience Choice Awards’, ’Femme de cinéma Sisley/Les Arcs Prize’ og ’Young Jury Prize – Special Mention’.

Hvad vil folk sige har premiere den 19. april 2018 i følgende biografer:

Grand Teatret (Kbh), Empire Bio (Kbh), Øst for Paradis (Aarhus), Café Biografen (Odense), Biffen (Aalborg), Nicolai Bio (Kolding), Søllested Bio, Valby Kino, Værløse Bio, Husets Bio (Esbjerg), Vig Bio, Nørre Aaby Bio, Tisvilde Bio, Korsør Bio, Biohuset Lemvig og Trommen Bio (Hørsholm). Flere biografer følger.

I filmen medvirker blandt andre Maria Mozdah og Adil Hussain.

Filmen er produceret af Mer Film, Rohfilm Factory og Zentropa Sweden i 2017.

Facebook
Del på facebook

Julie Lystbæk-Hansen

Kulturjournalist og anmelder
Julie Lystbæk-Hansen er uddannet cand.mag. i Moderne kultur og kulturformidling fra Københavns Universitet med speciale i litterær journalistik. Hun har som del af sin uddannelse læst Litteraturvidenskab og gået på Journalisthøjskolen. Litteraturen indtager en særlig plads blandt Julies interesser, men hun er også interesseret i andre kunstneriske udtryksformer. Hun er særligt optaget af kunst, der formår at skærpe og nuancere blikket på sociale og samfundsmæssige problemstillinger.
Se Julies artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind