Utzon Center Børn sommerferie Aalborg aktivitet museum

Lær at genbruge

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Malthe Sommerand29. juni 2015

Utzon Center i Aalborg vil på deres Universitarium henover sommeren lære børn, hvad der bliver af vores affald. I forskellige forsøg får I lov til at se, røre og lugte affald og de mulige løsninger, der er på problemet


“Det er vigtigt, at også børn lærer om affald og genbrug, hvis vi har en forventning om at opretholde den levestandard, som vi har i dag,” forklarer Lene Klitgaard, der er projektleder på Universitariurm. Utzon Center på Aalborg havn ligger hus til, når der skal laves sommereksperimentarium om de kæmpe affaldsproblemer, som verden står overfor. Arrangementet er et tilbagevendende event, der skal lære børn om forskellige samfundsproblematikker, tidligere har det handlet om vand og, at se det du ikke kan se. “Vi adresserer altid store problemer, der er oppe i tiden,” fortæller Lene Klitgaard.

Velkommen i garagen

Forsøgene, der både skal illustrere problemerne med affald og løsningerne på problemet, er lavet af folkene bag Universitarium og studerende fra Aalborg Universitet og Tech College Aalborg. “Stemningen er lidt en blanding af at være i et forsøgslaboratorie og at træde ind i fars garage. Derfor har vi gjort meget ud af, at der er nogle dygtige studerende læreruddannelsen i Aalborg og fra Aalborg universitet, der kan være piloter.

Læs også BYG ET ELEFANTHUS DERHJEMME: Ny bog kan blive samlingspunkt for hele familien, når I finder pap, saks, limpistol, tape
Universitarium er et hyggeligt forsøgslaboratorium.
Foto: Pr-foto/ Utzon Center - Morten Henriksen
Børn skal lærer at genbruge, mener de på Utzon Center.
Foto: Pr-foto/ Utzon Center - Morten Henriksen
Det kalder vi dem, der viser rundt,” fortæller Lene Klitgaard. Universitarium tilbyder således også rundvisning for 5.-9.-klasser fra Region Nordjylland, der ønsker at komme og lære om genbrug og affald. Kast med aluminium Der skal laves forsøg med spildevand, hvordan renser vi det, lossepladser, forbrænding, menneskets affald og affaldssortering med magnetisme og hvirvelstrømme.

“Vi har skaffet et gammelt kassebånd fra Føtex, der kan illustrere, hvordan magnetiske hvirvelstrømme kan frastøde metal, der ikke er magnetisk i udgangspunktet. For eksempel vil aluminium blive ”kastet” væk grundet de magnetiske hvirvelstrømme,” forklarer Lene Klitgaard. “Det er dog lidt nemmere at se på den kæmpe magnet på 2 meter, som vi har lånt,” siger hun grinende. Alt i alt er der omkring 25 forsøg på stedet.

Læs også LEGO-KLODSER LØSER BYENS PROBLEMER: Dansk Arkitektur Center i København inviterer børn og barnlige sjæle til at bygge løsninger på byrumsproblemer 
Affald og især plastikaffald er et kæmpe samfundsproblem.
Foto: Pr-foto/ Utzon Center - Morten Henriksen
På Universitarium finder man både et gammelt kassebånd fra et supermarked og en kæmpe magnet på 2 meter.
Foto: Pr-foto/ Utzon Center

Der er penge i skidtet

En løsning på de problemer, vores affald skaber, er, at vi kan lære, hvad det faktisk er værk og eventuelt sælge det. “Vi har arrangeret en skattejagt her på stedet, hvor du skal samle affald, og så får du at vide, hvor meget du rent faktisk kunne have tjent, hvis du havde solgt det til genbrug det rigtige sted,” forklarer Lene Klitgaard. Hun fortæller videre, at hun føler, at det er vigtigt, at vi meget seriøst begynder at målrette både vores produktion og affaldshåndtering mod genbrug. ”Vi skulle bruge 4 jordkloder, hvis befolkningstilvæksten fortsætter og alle vil have de samme forbrugsgoder. Det er et kæmpe samfundsproblem,” uddyber hun.

Plastik, praktisk, plask

På Utzon Center, der er den sidste bygning Jørgen Utzon tegnede, er der samtidigt en udstilling, der hedder Out To Sea. Den handler om problemer med plastik, det praktiske materiale, der desværre bliver dumpet i verdenshavene. Lene Klitgaard fortæller stolt: “Out to Sea ser mere designorienteret på genbrug af plastik, hvor du hos os kan få den praktiske vinkel. Du kan altså komme hele vejen rundt.”

Universitarium - Skidt det kan genbruges er åben fra 27. juni - 17. september 2015
Se åbningstider i Fine Spinds kalender
Out to sea – the plastic garbage project er åben fra 26. juni til 20 september


Utzon Centers hjemmeside
Foto: Pr-foto/ Utzon Center - Morten Henriksen
Facebook
Del på facebook

Malthe Sommerand

Malthe Sommerand er i gang med sin kandidatuddannelse i journalistik på Roskilde Universitets Center. I sit Bachelorprojekt skrev Malthe om kulturjournalistikkens problemer i den hurtige og moderne medieverden. Han har i mange år arbejdet på et fritidshjem og er den næstældste af en søskendeflok på seks, så der er mange børn og unge i hans liv.
Se Malthes artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind