Dokumentaristen Max Kestner springer ud som spillefilmsinstruktør - INTERVIEW

Dokumentaristen Max Kestner springer med sin nye film QEDA ud som spillefilmsinstruktør

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Mette Wallin Andersen26. nov 2017

Filminstruktør Max Kestner står bag en lang række dokumentarfilm. Heriblandt Amateurs in Space og Nede på Jorden. Med spillefilmen QEDA bevæger han sig ud på hidtil ukendt farvand med en historie skrevet på forhånd.

Det er ikke uvant for Max Kestner at fortælle historier, for ifølge ham er det præcis, hvad dokumentarfilm gør. “Dokumentarfilm er en historie, der er fortalt af et menneske. Det er ikke et stykke ubehandlet virkelighed,” siger han.

Max Kestner fortæller, at han blev overrasket over, hvor stor forskel der er på skabelsen af henholdsvis dokumentarfilm og spillefilm.

“Jeg har flere gange tidligere sagt, at det er det samme. Det er bare billeder, lyd, lys, mørke og bevægelse. Det vil jeg til enhver tid holde på, men det er publikums oplevelse, der er den samme. Processen med at arbejde med en historie der allerede er skabt, er anderledes end at arbejde med en historie, du skaber undervejs,” siger Max Kestner.
Foto: PR-foto / SF studios
Foto: PR-foto / SF studios

I fiktion er held fraværende

De mange dokumentarfilm Max Kestner har instrueret er vidt forskellige, og er ikke blevet til ved samme fasttømrede fremgangsmåde. Alligevel peger Max Kestner på især to vigtige greb i sit arbejde med dokumentarfilm: En på forhånd fikseret ramme og en vilje til at provokere heldet.

“Der hvor jeg har været meget lidt fleksibel har været i forhold til form. En sproglig form jeg er ankommet med og sagt: Det der ikke kan være inde i det her billede eller den her måde at fortælle på, det må bevæge sig ud af billedet. Så kan det være det er interessant, at det ikke er der. Eller det kan være interessant, at du ser det forsvinde.”

Indenfor den fastsatte ramme af en dokumentarfilm har Max Kestner arbejdet med at sætte ting i bevægelse, for at få noget til at ske og dermed provokere heldet. “Min erfaring er, at jeg som regel bliver glædeligt overrasket, og så byder virkeligheden på noget, som er bedre end det, jeg selv kunne finde på,” siger Max Kestner.

Max Kestner peger på, at muligheden for at skabe bevægelse og fremprovokere noget man ikke selv havde tænkt ikke på samme måde er til stede i arbejdet med en spillefilm. “Det svære er, at succeskriteriet bliver, at du skaber noget, du allerede har set for dig.”
 
Foto: PR-foto / SF studios
Foto: PR-foto / SF studios

Vi havde noget liggende i en skuffe

Max Kestner beskriver tilblivelsen af QEDA, som en lang proces, der tog udgangspunkt i et genrevalg: Science fiction.

“Jeg tænkte: Lad os lave noget science fiction. Jeg kommer fra det her doku, og der er nogle begrænsninger for, hvilke typer historier, man kan fortælle dokumentarisk.”

Plottet i QEDA voksede ud af en synops, som han og manuskriptforfatter Dunja Gry Jensen havde liggende i en skuffe. Men ifølge Max Kestner har den lange proces fjernet stort set alle spor af den oprindelige synops fra den endelige film.
 
Foto: PR-foto / SF studios
Foto: PR-foto / SF studios
I QEDA præsenteres et dystopisk København anno 2095, hvor en gennemgribende miljøkrise har forandret verden og gjort den grå og fuld af saltvand. Manglen på ferskvand er desperat og saltstorme og forgiftninger er hverdag. Én mand får chancen for at redde verden og menneskeheden fra undergang. Fang Rung, der er leder af forsvarsministeriets videnskabelige sikkerhed, lader sig dele i to sæt molekyler og bliver dermed en såkaldt QEDA; Quantum Entangled Divided Agent. Den ene af de nu to udgaver af Fang Rung sendes tilbage til år 2017 for redde den forskning, der kan ændre fremtiden.

Tror man, at formålet med QEDA er at sende en miljømæssig opsang til publikum, kan man godt tro om igen. “Der har ikke været en idé fra starten om at lave en økologi-film, hvor vi siger noget til os selv og hinanden om, at vi skal huske at sortere affald,” understreger Max Kestner og fortsætter: “Hvis der har været noget tematisk fokus har det snarere været noget med ansvaret for eget liv. Du kan godt ændre fremtiden - men du kan kun gøre det nu.”

Ifølge Max Kestner bliver QEDA ikke hans sidste spillefilm, men han har endnu ikke besluttet sig for sit næste projekt. Måske bliver det en gyserfilm. Imidlertid er det næste på programmet fra Max Kestner dokumentarfilmen Slette Omstændigheder, der har premiere næste år.

FAKTA

Max Kestner, f. 1969, er instruktør og tv-tilrettelægger.

QEDA havde premiere d. 16. november 2017

Find spilletider og billetter her


Du kan se Max Kestners dokumentarfilm Rejsen på Ophavet, Mig og Dig, Nede på Jorden og Identitetstyveriet på Filmcentralen.dk


 
Facebook
Del på facebook

Mette Wallin Andersen

Kulturjournalist og anmelder
Mette Wallin Andersen er uddannet cand. mag. i filosofi fra Aarhus Universitet med speciale i narrativ identitet. Mette er vild med kultur der gør os klogere på os selv og hinanden. Det sker eksempelvis når kunst og litteratur spejler noget grundlæggende menneskeligt eller bryder nuancerende ind i samfundsdebatten.
Mette har undervist på Løgumkloster Højskole i fagene Verdensborger, Etik og Det skrevne ord.
Se Mettes artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind