Cirkus Summarum 2017 - DR og Muskelsvindfonden | tema: sæt børnene fri

Cirkus Summarum: Sæt børnene fri

Alt det andet Skrevet af: Sixten Therkildsen 24 Jul 2017
Del på facebook
Facebook

Cirkus Summarum: Sæt børnene fri

DR og Muskelsvindfonden tager fat i tunge emner i år. De formår at jonglere med ensomhed, død og skør komik på et højt musikalsk niveau

Har du nogensinde følt, at du var inde i en boble? Altså sådan helt langt væk, hvor du gemte dig og ikke rigtig kunne slippe ud igen. Følelsen af at være udenfor, anderledes og ensom. Det er temaet for Cirkus Summarum 2017.

I år har forestillingen meget mere karakter af eventyr end tidligere år.

Vi mødte op på cirkuspladsen. Allerede i køen ved indgangen var det tydeligt, at Cirkus Summarum tiltrækker et virkelig bredt udsnit af danske børnefamilier. Godt nok kommer Cirkus Summarum ikke rigtig ud i landet, da alle forestillinger bliver spillet i Aarhus og København, men der er stort set totalt udsolgt til alle 43 forestillinger - som der plejer at være.
Foto: PR-foto / DR - Agnete Schlichtkrull
Se store billeder her →
Bjørnen Bruno og Bamse har et glansnummer med en lang kavalkade af sange.
Foto: PR-foto / DR - Agnete Schlichtkrull
Se store billeder her →
Cirkusbørnene kommer i år fra gospelkor i Aabenraa.

Gamle kostumer

Det er Muskelsvindfonden, der står bag Cirkus Summarum sammen med DR. DR står for det kunstneriske indhold inde i cirkusteltet, mens Muskelsvindfonden kører hele den store biks med hjælp fra en hel masse frivillige.

Når man har myldret rundt på cirkuspladsen sammen med sine miniputter et par timer mellem gamle kostumer fra tidligere års forestillinger, hoppepuder, gynger, karruseller og byggeworkshops, kan man tage plads i det nyindkøbte men også varme cirkustelt.

Musikerne fra big bandet lægger ud med et pompøst åbningsnummer. Direktøren byder velkommen, og Hr. Skæg, Onkel Reje, Motor Mille, Bruno, Bamse og Klovnen Chico myldrer rundt i manegen. Ret tidligt i forestillingen bliver artisterne afbrudt i deres numre, da en stor boble flyder ind i manegen, mens skyggeagtige børn synger smukt og sørgmodigt.

Det hele udvikler sig til et eventyr. Musikeren Thomas Buttenshøn kommer ud af en hvid kugle-boble, der triller rundt i manegen. Artisterne drager afsted for at befri boblebørnene, som boblemor holder fanget med hjælp fra Thomas, som selv har være et boblebarn.
Foto: PR-foto / DR - Agnete Schlichtkrull
Se store billeder her →
Motor Mille foran boblemor og alle cirkusbørnene.
Foto: PR-foto / DR - Agnete Schlichtkrull
Se store billeder her →
Hr. Skæg (Mikkel Lomborg) synger i år både en udgave af en af sine egne sange og en operaudgave af Thomas Helmig.

Idealistisk motto og mangefacetterede figurer

“Det er sjovest, når alle er med.” Det er mottoet for Cirkus Summarum. Det kan opfattes så letkøbt og indlysende, men samtidig er det også et oprigtigt motto og en virkelig god intension. Børn med muskelsvind, bliver hvert år inviteret i Cirkus Summarum, hvor de kan prøve både karruseller og gynger på cirkuspladsen. De kan ofte ikke være med, men her er der nogen, som har gjort deres ypperste for, at børn med et handicap kan være med. Men mottoet kan også forstås som en ægte “public service-intention”. Cirkus Summarums figurer er mangefacetterede og forestillingens fantasifulde univers har mange lag, hvor man kan være med på mange niveauer. Forestillingen favner bredt, men er samtidig ikke bange for at være intelligent og tankevækkende omkring emnet med at føle sig udenfor.
Foto: PR-foto / DR - Agnete Schlichtkrull
Se store billeder her →
Onkel Reje ofre sig for fællesskabet for at over til børnene hos boblemor, som her har forvandlet sig til frygtindgydende Vulkanus.
Foto: PR-foto / DR - Agnete Schlichtkrull
Se store billeder her →
Thomas Buttenschøn klæder de andre musikalske figurer i Cirkus Summarum.

Musikalsk overskud

Thomas Buttenshøn klæder de andre optrædende, og de sange, han synger, falder rigtig godt ind i den veludførte musikside af Cirkus Summarum. Overskuddet i musikken holder forestillingen oppe. Onkel Reje synger: “Op af vulkanen trådte en kvinde. Hun havde næsten ikke noget tøj på.” De andre artister synger kor og det minder om Yma Sumacs mambo fra forrige århundrede. Musiken glider umærkeligt sammen fra forskellige genrer. Kendte hits bliver blandet og artisternes egne sange optræder omskrevet, så de bliver en integreret del af forestillingen.

Hr. Skæg synger undervejs en omskrivning af sin egen sang om, hvordan han blev pirat fra pladen Hr. Skægs store drøm. Den handler nu om ormen Verner, som Hr. Skægs mor kom til at koge, fordi den havde gemt sig i et blomkålshoved. Verner blev ikke en sommerfugl. Det gjorde Hr. Skæg så trist som barn.

Foto: PR-foto / DR - Agnete Schlichtkrull
Se store billeder her →
Boblebørnen omgiver boblemor, som beskytter dem og samtidig holder dem fanget.
Foto: PR-foto / DR - Agnete Schlichtkrull
Se store billeder her →
En tv-stjerne, der bliver skudt i kuglerne. Bønefamilieunderholdning anno 2017.
Thomas Buttenshøn synger også en duet med Boblemor om, at hun skal sætte børnene fri. Det er en smuk udgave af Sæt trækfuglen fri fra hans sange om bjørnen Tofte.

Hr. Skæg (Mikkel Lomborg) får undervejs også mulighed for at vise sit operatalent sammen med cirkusdirektøren. (Rasmus Bjerg) i en udgave af Thomas Helmigs Det er mig, der står herude og banker på.

Artisternes eventyrlige rejse ud for at finde de triste boblebørn får kant at Onkel Rejes gakkede person. Hvem havde forestillet sig, at nogen skulle få Hr. Skæg til at stå og skyde med bazooka eller at en TV-vært fra et børneprogram skulle kravle ned i en kanon for at blive skudt i kuglerne? Men sådan er Onkel Reje. Som han selv påstår, er han usårlig, udødelig og ustyrlig.

Man bliver glad, når man sidder i teltet og ser to gutter på 5 og 7 år fryde sig igen og igen over Onkel Rejes gak og Bamses kavalkade af sange, der viser, at den stakkels bulderbassebjørn Bruno ikke har en eneste sang, som er hans. Det så utrolig befriende, at DRs børnefigurer kan jonglere med tunge temaer som mobning, ensomhed og død, mens der samtidig er plads til gakket vanvid og helt fortryllende fantasi.

Fakta:

Cirkus Summarum bliver for første gang i år sendt live, når DR Ramasjang sender sæsonens sidste cirkusoptræden både digitalt og på live-tv søndag den 6. august klokken 11.

I år medvirker Hr. Skæg, onkel Reje, Bamse, Motor Mille og Bruno fra Ramasjang-universet samt cirkusdirektøren spillet af Rasmus Bjerg, sangeren Thomas Buttenschøn.
Børnene i forestillingen kommer fra Gospel Family i Aabenraa. Børnene er :
Mathilde Wive Beck Hansen

Emilie Huess, Thisa Thiruchelvam, Rikke Ruhlmann, Marius Møller, Elias Glistrup, Sarah Friis Jepsen, Lærke Schou Andersen, Katrine Schmidt, Ida Callesen, Helena Holm, Agita Gujalevska, Benjamin Raun, Emma Kusch, Cille Eskildsen Wilkens, Johanna Ehmsen, Linette Birkmose Andersen

Den 5. oktober får en Cirkus Summarum film premiere i de danske biografer.
Del på facebook
Facebook

Sixten Therkildsen

Chefredaktør, skribent og udvikler
Sixten er sammen med Marie Nyeng initiativtager til Fine Spind Kultur, hvor han også er redaktør og webudvikler. Sixten er uddannet billedkunstner fra Det Jyske Kunstakademi. Sixten arbejder også i sin egen praksis som billedkunstner med videoinstallation og foto mm.
Se Sixtens artikler her →
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind