Violette Visioner er et mobilt kunstværk og en række kulturbegivenheder i Østjylland.

KULTUREN KAN IKKE TAGES SOM POLITISK GIDSEL

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Mette Wallin Andersen02. juni 2017

Violette Visioner understreger kulturens betydning i vores samfund og er en påmindelse om, at kulturen ikke tilhører nogen politisk fløj

Violette Visioner består af et mobilt kunstværk og en række kulturbegivenheder i Østjylland. Blandt disse kulturbegivenheder er performancekunst, litteraturoplæsning, musik og en række workshops. Fælles for de forskellige events er, at publikum er medskabende.

Der er ingen, der kan tage patent på kulturen

Billedkunstneren Jette Hye Jin Mortensen står bag det centrale, mobile kunstværk, programmet og konceptet for Violette Visioner. Hun fortæller, at det er en vigtig del af Violette Visioner at give publikum en oplevelse af, at kulturen ikke er ophøjet og utilgængelig. For kulturen tilhører ikke nogen. Hverken kunstnere eller politikere kan tage patent på kulturen.

Vokalensemble IKI optræder lørdag d. 10. juni i Skanderborg.
Foto: PR-foto
Violette Visioner event på Samsø. Gourmet snobrød & kunstworkshop med kok Yasser Rahim Naz.
Foto: PR-foto Violette Visioner

Jette Hye Jin Mortensen forklarer, at navnet Violette Visioner er en kommentar til kulturens plads i et samfund, der er præget af skarpe politiske skel. Kulturen hører hverken hjemme i blå eller rød blok. “Kulturen kan ikke tages som gidsel. Den hører hjemme et helt tredje sted,” siger Jette Hye Jin Mortensen. I kulturen smelter blå dyder sammen med røde ambitioner og bliver til Violette Visioner.

Kulturen tilhører ikke nogen politisk fløj og den kan desuden ikke måles og vejes. “Diskussionen om, hvad vi får ud af kulturen, er nytteløs,” understreger Jette Hye Jin Mortensen. Kulturen er indhold i livet og sammenhængskraft i samfundet. Ifølge Jette Hye Jin Mortensen mangler der generelt en forståelse for kulturens værdi.

 

LÆS OGSÅ: STEAMPUNK ER LÆNGSEL EFTER FORTIDENS FREMTID

Katrine Stochholm spiller i Favrskov, Hadsten, søndag d. 18. juni.
Foto: PR-foto
Violette Visioner event i Odder. Design workshop med designer Anne Werner.
Foto: PR-foto Violette Visioner

Kulturringen rummer spændet mellem individ og massesamfund

Det centrale kunstværk i Violette Visioner er Kulturringen af Jette Hye Jin Mortensen. Kulturringen er en installation bestående af seks ringe i forskellige størrelser placeret indeni hinanden og flytbare paneler af stof. Publikum kan bevæge sig fra den inderste og mindste ring til den yderste og største ring.

I Kulturringens mindste cirkel er der kun plads til at fokusere på individet, i de lidt større er der plads til nære sociale sammenhænge, mens der i den største cirkel er plads til så mange mennesker, at det kan symbolisere det samfund, hvor man ikke kender alle, men alligevel skal kunne omgås og interagere. Kulturringen rummer på den måde spændet mellem individ og samfund. Et spænd, hvor den ene ekstrem ikke er vigtigere end den anden. “Der er brug for begge dele,” siger Jette Hye Jin Mortensen, der inviterer alle interesserede til at deltage i de Violette Visioner og “forglemme sig selv - og komme lidt væk fra skærmen.”

LÆS OGSÅ: ORMS REJSE FØLGER SLÆGTERS GANG AD SKOVSTIER

Musik Performance med komponist Eyvind Gulbrandsen lørdag d. 10. juni i Skanderborg.
Foto: PR-foto
Billedkunstneren Jette Hye Jin Mortensen står bag Violette Visioner.
Foto: PR-foto

FAKTA:

Violette Visioner består af et mobilt kunstværk og seks kulturbegivenheder, der foregår i Østjylland. Den første begivenhed var en Gourmet snobrød & kunstworkshop med kok Yasser Rahim Naz og fandt sted søndag den 14. maj. Den sidste begivenhed søndag den 18. juni er musik med Katrine Stochholm og Violette Visioner performance med billedkunstner Jette Hye Jin Mortensen og lokale billedskolebørn. Se hele programmet her.

Der er arrangementer her:

Cementfabrikken i Sælvig, Samsøe

Odder Station og Pakhuset, Odder

Kulturhuset Pavillonen, Norddjurs

Sletterhage Fyr, Syddjurs

Kulturhuset Skanderborg, Skanderborg

Kulturhuset Sløjfen, Favrskov

Billedkunstneren Jette Hye Jin Mortensen står bag det centrale kunstværk Kulturringen, samt programmet og konceptet for Violette Visioner. Læs mere om hende her.

De andre deltagende kunstnere er:

Josefine Klougart

Yasser Rahim Naz

Eyvind Guldbrandsen

Anne Werner

Katrine Stochholm

Urd Lacroix

IKI

Facebook
Del på facebook

Mette Wallin Andersen

Kulturjournalist og anmelder
Mette Wallin Andersen er uddannet cand. mag. i filosofi fra Aarhus Universitet med speciale i narrativ identitet. Mette er vild med kultur der gør os klogere på os selv og hinanden. Det sker eksempelvis når kunst og litteratur spejler noget grundlæggende menneskeligt eller bryder nuancerende ind i samfundsdebatten.
Mette har undervist på Løgumkloster Højskole i fagene Verdensborger, Etik og Det skrevne ord.
Se Mettes artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind