Århundredets Festival kulminerer i Kulturby 2017 med en festival om levende historie

Forskningsformidling lyder så tørt!

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Katrine Ahlstrøm Hellfritzsch22. feb 2017

Århundredets Festival handler om at opleve historie. Med over 200 arrangementer kan de besøgende til årets festival lugte, smage og mærke historien fra 1950'ernes spirende ungdomsoprør til 00'ernes store pop-idoler.

Det lille festivalkontor er ved at eksplodere: En palle med pepsicolaer venter på tonerne til Spice up your Life, en kurv med chokoladeguldmønter venter på en eurodebat og en bunke støvede 70'er puder er klar til flowerpower fest. Århundredets Festival handler om at opleve historie, og holdet bag festivalen er igen i år klar til de helt store iscenesættelser.

”Det er fedt, når man kan mærke historien. Når man kan smage den og røre ved den,” fortæller Sofie Frøkjær Justesen. Hun har siden 2014 været kunstnerisk leder for festivalen, og har i sit arbejde et stort fokus på den sanselige historieformidling.
Århundredets Festival byder på en masse sansefulde oplevelser, der gør dig klogere. Her med 'Vandtæt Viden' i Badeanstalten Spanien, hvor boblebadet er fyldt med forskningsartikler.
Foto: PR-foto / Århundredets festival – Søren Kjeldgaard
Århundredets Festival åbningsfest i 2016. Dansegulvet blev indtaget af Lindy Hoppers til åbningsfesten på Aarhus Rådhus.
Foto: PR-foto / Århundredets festival
Festivalen skydes i gang fredag d. 3. marts med åbningsfest i Stakladen på Aarhus Universitet, der forvandles til en tidslomme, hvor forskeroplæg kastes med ind på lejerpladsen, i kollektivet og i dansen til koncerten med The Savage Rose.

”De sanselige inputs giver anledning til en helt anden refleksion, der gør at man oplever med kroppen og ikke kun med hjernen, som til en forelæsning. Vi har en blomsterdekoratør, der er gået helt amok. Der skal være grøftekant og store peacetegn i blomster,” fortæller Sofie Frøkjær Justesen om åbningsfesten.

Hvor skal lærredet stå og er taget utæt?

Århundredets Festival formidler i år historie fra bunkere, fitnesscentre, dagligstuer og hospitalsgange. Programmet præsenterer over 200 arrangementer, og det er vigtigt med elementer, der kan aktivere vidensformidlingen.

”Vi vil gerne give stemninger videre. Vi gør meget for at være de steder, der taler med arrangementet, og som kan give den helt rigtige ramme,” forklarer Sofie Frøkjær Justesen.

Men det giver udfordringer, når forskere rykker ud af auditorierne. Sofie Frøkjær Justesen løber lige nu stærkt for at sikre at en foredragsholder kan råbe en kirke op, for at aftale overnatning for et lærred på LYNfabrikken og for at undersøge, om det drypper gennem taget i en bunker på Trøjborg.

”Vi flytter ind nogle steder, der rent logistisk ikke er egnet til oplæsning, foredrag eller mange mennesker. Akustikken er helt anderledes i et stort kirkerum. Og i vores lånte bunker er der koldt og stille. Men heldigvis ikke utæt,” fortæller Sofie Frøkjær Justesen.

Historie er også for alle os, der så Beverly Hills hver dag kl. 16.10

Århundredets Festival startede tilbage i 2012 med en vidensfestival om 1700-tallet og er herefter gået kronologisk frem. I år er festivalen stødt på en anderledes historisk periode: 1950-2000 er en levende historie.
Billedet er fra 2014, hvor forestillingen Come and see the Zirkus satte fokus på 1800-tallet.
Foto: Søren Kjeldgaard
Århundredets festival plakat.
Foto: PR-foto / Århundredets festival
”Vi er pludselig en del af en levende historie, hvor en masse mennesker gerne vil fortælle om deres oplevelser, og hvor folk omkring os har været med til at forme historien,” siger Sofie Frøkjær Justesen.

I den store sal på Dokk1 er der plads til 250 mennesker, og til arrangementet om ikon tv-serien Beverly Hills er alle pladser for længst udsolgt. ”Det er faktisk helt vildt! Men jeg tror, det er fordi arrangementet rammer ned i noget, som alle har en erindring om. Vi har alle siddet foran fjernsynet kl. 16.10 og fuldt med i livet i Beverly Hills,” siger Sofie Frøkjær Justesen.

Også arrangementet med fitness-stjernen Charlotte Bircow bliver velbesøgt. ”Charlotte Bircow var med til den første aerobictime, der blev afholdt i Danmark. Det giver mulighed for at sætte erindring i spil, og vi kan mærke, at det aktiverer vores publikum. Det er fyldt med minder,” forklarer Sofie Frøkjær Justesen.

Forskerfight på 4 minutter

Sofie Frøkjær Justesen er uddannet historiker, og hun oplever, at både forskerverdenen og publikum lærer rigtig meget, når historieformidling sættes på udebane i en bunker eller i et fitnesscenter. Eller når der drikkes pepsicola til diskussioner om Spice Girls. Det er Folkeuniversitet, der står bag Århundredets Festival, og festivalen er et tiltag for at udvikle forskningsformidlingen for at nå et bredere publikum.

”Folkeuniversitetet er sat i verden for at formidle forskningens metoder og resultater. Og det lyder jo helt vildt tørt. Så det har vi længe ville finde et nyt greb på,” fortæller Sofie Frøkjær Justesen.

Et af de tiltag, der satte tanker om en vidensfestival i gang, var en forskerfight. I bedste talentshow-stil skulle ph. d. studerende formidle deres stof på 4 minutter og bedømmes af et panel og af publikumsstemmer. ”Det startede tanker om festivalen, og vi begyndte at tænke viden ud af auditorierne og på at koble det til populærkultur og byliv,” fortæller Sofie Frøkjær Justesen.

Gentænk fremtiden

Århundredets Festival blev allerede fra start kørt frem som et 2017-projekt, der med sin kronologiske opbygning skulle kulminere i kulturbyåret. Budskabet er, at vi kun kan gentænke vores fremtid, hvis vi kender vores historie.

Næste års festival kaster sig dog ikke ud i et fremtidsprojekt. ”Vi vil gerne fortsætte med en lidt anderledes struktur, hvor vi med temabaserede festivaler, tager emner op, der relaterer sig til det at være menneske. Vi har efterhånden fundet os selv efter seks festivaler og fundet den gode tilgang til arrangementer. Vi har lært at folk rigtig gerne vil lære, og at viden og historie er noget, man kan samles om,” siger Sofie Frøkjær Justesen.

Det er et stort arbejde, at være en hjørnesten i kulturbyåret, og Sofie Frøkjær Justesen har stadig mange løse ender, der skal samles, inden det hele begynder fredag d. 3 marts. Og en masse pepsicolaer, guldmønter og støvede puder, der skal sendes ud i byen.

Fakta

Festivalen har siden 2012 formidlet historiens tanker og tendenser i en årlige vidensfest. Med årets tema om perioden 1950-2000 er festivalen landet midt i en levende historie, der kan mærkes.

Find årets program på Århundredets Festivals hjemmeside.

Sofie Frøkjær Justesen har været tilknyttet Århundredets Festival siden den første festival i 2012. Hun har siden 2014 været ansat som kunstnerisk leder.

Folkeuniversitetet har over 1.000 forelæsningsrækker om året.
Facebook
Del på facebook

Katrine Ahlstrøm Hellfritzsch

Kulturjournalist og redaktionsmedarbejder
Katrine Ahlstrøm Hellfritzsch er uddannet cand.mag i Litteraturhistorie fra Aarhus Universitet med speciale i kollektive skriveprocesser og kreative arbejdsrum. Hun er særligt optaget af hvordan vi møder kultur i vores dagligdag, og hvordan mødet kan skabe nysgerrighed, inspiration og aktivitet - og så elsker hun at formidle den gode oplevelse. Katrine har en stor kærlighed til litteraturens mange oplevelsesuniverser og fordyber sig gerne i alt fra høvisk ridderdigtning til magisk realisme i finsk samtidslitteratur.
Se Katrines artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind