Et somalisk hjem i Den Gamle By | Aarhus | Integration

Et somalisk hjem i dansk købstadsidyl

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Anne Harbo Frandsen03. jan 2017

I Den Gamle By inviterer somaliske kvinder fra Gellerup indenfor. På den måde vil de mangfoldiggøre fortællingen om Aarhus, for når man træder ind i folks hjem, holder de op med at være fremmede.


Klapsalver og hujen fra publikum flyder for fuld volumen ud i den lille lejlighed, der oplyses af fladskærmens blå lys. Der er X-Factor i fjernsynet.

Her, i Den Gamle By i Aarhus, bor Aisha og hendes fire børn. Hverken for dem eller de mange besøgende, der er kommet for at se lejligheden, er scenariet i stuen ukendt. Mange tager plads i lædersofaen eller er stimlet sammen omkring fjernsynet og følger med i programmet. Man glemmer helt, at man går rundt på en udstilling, og at Aisha og hendes børn ikke findes i virkeligheden, at de er opfundet for fortællingens skyld.

Læs også: Forestillingen Højskolesangbogen. Et levende supplement til den omdiskuterede Danmarkskanon

Shamso Maqtar og hendes datter i soveværelset i det somaliske hjem.
Foto: PR-foto / Den Gamle By
De somaliske kvinder og Den Gamle By vil vise, hvordan somaliere i Danmark lever. lham Khalif Mohamed sidder i lejlighedens stue.
Foto: Anne Harbo Frandsen

Scenariet kunne være fra et hvilket som helst andet hjem i Danmark, tænker du måske og undrer dig over, at Aishas lejlighed er på museum. Men for Ilham Khalif Mohamed, der sammen med en række andre kvinder fra Gellerup i Aarhus har taget initiativ til udstillingen, er det netop hele ideen: De vil vise, hvordan somaliere i Danmark lever.

”Det er vigtigt for os at vise, hvem vi er, og at vi ikke er et lukket samfund. Vi er ikke så forskellige, somaliere og danskere. På udstillingen er der kun få ting, der adskiller sig fra, hvordan en dansk familie lever,” fortæller Ilham Khalif Mohamed.

 

Ilham Khalif Mohamed er i gang med mad i køkkenet i det somaliske hjem i Den Gamle By
Foto: PR-foto / Den Gamle By
Hver fredag ser familien X-factor.
Foto: Tine Harbo Frandsen

En levende lejlighed i Aarhus

I lejligheden er begge dele også til stede – det typisk somaliske og det typisk danske. Her står fjernsynet side om side med små, lyseblå somaliske flag, i soveværelset hænger store gardiner i kunststof, og i børneværelset kan de besøgende spille playstation eller lakere negle. Publikum må gerne lege med.

”Det er en meget levende lejlighed, hvor folk skal føle, at de træder ind i et hjem og ikke en udstilling,” siger Ilham Khalif Mohamed. Tit serverer hun kaffe for gæsterne, så de føler sig hjemme.

”Når man træder ind i folks hjem, holder de op med at være fremmede. Vi vil gerne formidle en følelse af hjem fra Aarhus. Udstillingen handler om at bo i Aarhus og have en somalisk baggrund – ikke om at være somalier,” fortæller Danielle Guldmann Sekwati, der er projektkoordinator på udstillingen, og understreger:

”Det er ikke et etnisk projekt.”

Læs også: Digteren fester med sine fantasivenner på Teatret Gruppe 38

Fra Gellerup til Den Gamle By

Også på andre måder er udstillingen et Aarhus-projekt. De museumsansatte har ikke skabt historien ud fra interviews og statistikker, sådan som man oftest arbejder i Den Gamle By. Her er det kvinderne, der med inspiration fra deres egne hjem i Gellerup har indrettet lejligheden og skabt Aisha og hendes fire børn.

Det er også fra Aarhus, at Ilham Khalif Mohamed og Danielle Guldmann Sekwati kender hinanden. De har begge deltaget i bydelsmøder i Gellerup, hvor de lokale kunne diskutere de ændringer, der foregik i kvarteret.

”En dag sidder vi sammen, og en kvinde siger: ’Hvorfor laver vi ikke en somalisk lejlighed inde i Den Gamle By?’,” genkalder Ilham Khalif Mohamed sig. Danielle Guldmann Sekwati fortæller videre: ”Først grinede vi faktisk, for vi syntes, at det var en absurd tanke at rykke noget fra nutiden ind i Den Gamle By. Men efter nogen tid præsenterede jeg det for min chef, der syntes om ideen.”

Læs også: Gode Gamle Ole Lukøje i Den Gamle By

”Vores børn skal ikke have de samme problemer som os”

Tilbage til lejligheden. Køkkenet genlyder af børnenes småsnakken. Mor Aisha spørger på somalisk, børnene svarer på dansk. ”Vi gør meget for at tilpasse os,” fortæller hun. ”Min egen generation har haft svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Derfor går somaliere meget op i børns karakterer og skole, engagerer ekstraundervisere og bruger lektiehjælp.”

Ifølge Ilham Khalif Mohamed er billedet af somaliere og udlændinge generelt meget negativt i Danmark. Et billede, som hun gerne vil være med til at nuancere.

”Noget af det vigtigste har været at vise, hvor meget uddannelse og arbejdsmarkedet fylder i en somalisk tilværelse i Danmark. Vores børn skal ikke have de samme problemer som os. Det fylder. Vi har brug for, at folk virkelig ved, hvordan vi er.”

 

Fakta:

Udstillingen Et Somalisk hjem i Danmark er åben indtil 17. april 2017.

Der er mulighed for at booke en rundvisning, hvor guiden er en dansk-somalier, der kan fortælle om mødet mellem to kulturer og om at flygte fra Somalia. 

Læs mere på Den Gamle Bys hjemmside

Facebook
Del på facebook

Anne Harbo Frandsen

Kulturjournalist og skribent
Anne Harbo Frandsen er uddannet i Tysk sprog, litteratur og kultur. Til daglig læser hun på Cand.Public-uddannelsen på Aarhus Universitet og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har boet i Tyskland ad flere omgange og er især vild med det mangfoldige Berlin. Hun holder af litteraturens verden, historieformidling og det skæve og skøre inden for kunst og kultur.
Se Annes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind