Gladiator - Colosseums helte på Moesgaard Museum

På rejse til Rom med Colosseums helte

Alt det andetSkrevet af: Lone Folmer 26 Aug 2016
Del på facebook
Facebook

På rejse til Rom med Colosseums helte

Moesgaard Museum viser udstillingen ’Gladiator – Colosseums helte’, som handler om blodige og barbariske menneskekampe. Se udstillingen med dine børn, og få jer en snak om historien.

En tromme i det fjerne og en klingende lyd af sværdslag rammer øret, så snart det første skridt er taget ind i udstillingen. Gangen er sparsomt oplyst. Sammen med det ellers dunkle rum får man en fornemmelse af at være hensat til en noget mere dyster verden end den, der denne lyse, danske sommerdag ellers er virkeligheden. 

Udstillingen på Moesgaard Museum
Foto: PR-foto
Plakat til udstillingen
Foto: PR-foto
Det er noget nær uhyggeligt at begive sig ind i Moesgaards nyeste udstilling ’Gladiator – Colosseums helte’. Nysgerrigheden driver gæsten længere ind i dybet, men midt i det hele kan man nå at tænke, om det her overhovedet er noget for børn. Ifølge Moesgaard Museums undervisningsinspektør Tine Arnoldi skal man dog ikke nødvendigvis være nervøs for at tage både høj og lav i familien med ind for at lære mere om Romerrigets sportsstjerner:

”Som udgangspunkt er alle udstillinger på Moesgaard Museum designet efter devisen, at de skal kunne rumme tre generationer. Filmen i gladiator-udstillingen er voldsom – den viser det, som det var. Hverken mere eller mindre. Eller vores bud på hvordan det var. Når vi har undervisningsforløb i gladiatorudstillingen gør vi meget ud af, at vi ikke er smagsdommere. At vi undgår at undersøge med en præmis, hvor vi blot tænker ”hvor var de voldelige dengang”.”
Udstillingen på Moesgaard Museum
Foto: PR-foto
Udstillingen på Moesgaard Museum
Foto: PR-foto

Kom med på tribunen

Netop filmen i Moesgaards nyeste udstilling er fascinerende, for her kan både små og store trykke på skærme og lære mere om de muskuløse, menneskelige tanks. En skoleklasse er på besøg, og åben mund og polypper kombineret med ordet ’wow!’ bruges flittigt blandt børnene. Det bliver kun mere, da velariet, et solsejl, pludselig glider hen under loftet, horn gjalder, og som museumsgæst bliver man klar over, at noget er i gærde. Kampene kan begynde! Vi er kommet til udstillingens knudepunkt, som viser den næsten ægte vare; en filmisk iscenesættelse af det, der fandt sted i Colosseums arena. Netop dette er museets styrke, forklarer Tine Arnoldi:

”Det, der i den grad adskiller Moesgaard Museum fra andre forhistoriske og etnografiske museer, er det sensoriske. At vi også skal mærke suset fra Colosseum. Alle skilte er skrevet i nutid, for at forhistorien bliver sat i scene for os. Som om vi var der. Alle aldre holder af den gode fortælling. Alle aldre lærer noget af den gode fortælling. Det har vi mennesker til alle tider gjort.”

Som gladiatorgæst står man netop og bliver imponeret over den projicerede fortælling på væggen, som viser fyldte tribuner med hujende og underholdningshungrende romere. Og det, de – og vi – venter på, er blodigt, mørkt og dødbringende. Da kejseren har taget plads på første parket, kan de muskuløse, kampklædte gladiatorer gøre deres entré. Og vi er en del af publikum.
Udstillingen på Moesgaard Museum
Foto: PR-foto
Udstillingen på Moesgaard Museum
Foto: PR-foto

Action i arenaen

Vi ser ikke noget blod, men det er skrapt at se de to kæmpende i aktion, selvom det bare er en film. Den ene bevæbnet med trefork, skulderbeskytter og et net, som efter planen skal bruges til at få modstanderen viklet ind og herefter angrebet. Dansende for sit liv står på den anden side en tilsyneladende overlegen modstander med skjold, sværd og hjelm. Men hver type gladiator har sine fordele og ulemper, og den hjelmklædte kæmper bruger ekstra kræfter på at bære sit skjold. Mens man som tilskuer står og holder vejret i spænding, dukker en tredje deltager op fra en lem i arenaens sand: en hanløve, som aggressivt kaster sig mod gladiatorerne. Den får ikke bid, men returnerer til sit bur under kamppladsen – endnu en laber detalje i udstillingen, hvor man følger det animerede dyr trække sig tilbage til sit tilholdssted i kælderen. For gladiatortiden handlede ikke kun om kampe mand mod mand. Dyrene gik ikke ram forbi, og jo sjældnere de var, jo bedre.

Rædselsfulde romere?

Efter den hæsblæsende optræden på kamppladsen, kommer gæsterne til en mere traditionel museumsudstilling med montrer og skilte, der bl.a. fortæller, at gladiatorer også spiste morgenmad. Her er der blid fuglesang og spændende sager fra livet som trænet sportsmand i Romerriget. Bl.a. fire tunge bronzehjelme, men også lægeudstyr, som skulle få sårede krigere på ret køl efter drabelig kamp. Det er grove løjer, der er omdrejningspunktet på Moesgaard Museum for tiden. ’Gladiator – Colosseums helte’ er ikke nogen decideret børneudstilling. På vej rundt i udstillingen ytrer en ældre kvindelig gæst da også sin mening om den rå æra i Roms historie med sætningen: ”Jeg synes, det er en rædselsfuld periode!” Spørgsmålet om, hvorvidt et uskyldigt, lyst barnesind skal involveres i en udstilling, der omhandler barbarisk blodsudgydelse, melder sig igen.

”Tidens børn bliver til stadighed bombarderet med indtryk. Voldelige indtryk. Hvis de ved at det er fiktion – som filmen i gladiatorudstillingen reelt er – kan de abstrahere fra det voldsomme. Det er vigtigere at tale med dem om, hvad der foregår, hvordan det kan være, at det foregik og opleve det sammen med dem, end det er at lave udstillinger der kun henvender sig til børn eller kun til voksne, for at undgå, at de ser voldelige scener fra Colosseum,” siger Tine Arnoldi.
Udstillingen på Moesgaard Museum
Foto: PR-foto
Åbningsreception på Gladiator – Colosseums helte
Foto: PR-foto
Efter mødet med Colosseums helte, er der mulighed for at dreje videre mod en anden af Moesgaards udstillinger, som tager livtag med døden og fortæller, hvordan forskellige kulturer lader de døde leve videre. Heller ikke her skal man ifølge Tine Arnoldi være særlig berøringsangste mht. at tage det yngre publikum med. For ved at undersøge, hvordan døden bliver behandlet i andre kulturer, sker der noget hos børn og unge:
”Deres forståelsesregister bliver udvidet. De får flere tangenter at spille på, og døden som et grundvilkår bliver et emne, vi kan behandle på linje med alle andre emner.”

På et højere niveau bemærker Tine Arnoldi til slut:
”Historien er alles, og vi kan lære noget af den. Børn og unges nye ideer til at løse verdens store udfordringer så som klimaforandringer, sult og nød er den evne, vi forsøger at prikke til. Vores udstillinger inspirerer til, at de mærker, at de rent faktisk kan være en konstruktiv del af historien. Være en aktiv del af fremtiden, og det er det vigtigste.”

FAKTA
Moesgaard Museums særudstilling ’Gladiator – Colosseums helte’ kan opleves fra d. 22. april til d. 11. september 2016. Det er en rejse ind på Colosseum og Pompejis arenaer, hvor publikum kan komme tæt på Romerrigets gladiatorer. Udstillingen omfatter over 200 enestående genstande fra museer og institutioner i Italien bl.a. fra Colosseum, Napoli, Bologna og Pompeji.

Gennem genstandene og ved hjælp af scenografi, lyd og film skildrer udstillingen en gladiators liv fra falden lejesoldat til slave og gladiator.
Del på facebook
Facebook

Lone Folmer

Skribent
Lone Folmer er cand.mag. i dansk og retorik fra Aarhus Universitet, og hun er en glad ordjonglør med hang til kultur, natur og gode oplevelser. Lone har formidlings- og undervisningserfaring fra bl.a. gymnasieverdenen og kommunikationsjob. Som skribent for Fine Spind er hendes ønske især at få videnskab ud over rampen og ned i fordøjelig børnehøjde.
Se Lones artikler her →
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind