Børne TV udstilling Den Gamle By

Bamse, Hr. Skæg og Clevin på museum

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Puk Qvortrup10. maj 2016

Den Gamle By i Aarhus åbner udstillingen Børne TV’s historie, som bringer minder foran skærmen fra 1950’erne til nu

Tænk på dit barndomshjem. Lad tankerne løfte dig hen foran fjernsynet. Det er tid til fjernsyn for dig. Hvilket program tænker du på?
Om svaret er Ingrid og Lillebror, Kaj og Andrea, Busters Verden eller Ramajetterne, vil det sandsynligvis afsløre i hvilket årti, du var barn. Børnefjernsyn har udviklet sig gennem årene, og nu fortæller Den Gamle By historien om skærmens børneunderholdning i en ny udstilling. Alle fans kan se eller gense en fantastisk og farverig kavalkade af filmklip, dukker, rekvisitter, tøj og legetøj gennem mere end 60 år.

Bamses skorsten falder hele tiden ned. Man kan selv sætte den på plads igen.
Foto: Sixten Therkildsen
Ingrid og Lillebror.
Foto: PR-foto, Den Gamle By
Børne TV er ikke bare underholdning, som mister sin betydning ved tryk på fjernbetjeningens ‘off’-knap. Fjernsyn til børn afspejler samfundet i en tidslomme: Programmerne minder om, hvilket tøj, man gik i, hvordan børn legede med hinanden, hvordan skoletiden var, og hvordan børn forholdt sig til voksne. Og sandelig også omvendt. Overinspektør i Den Gamle By Martin Brandt Djupdræt viser rundt i udstillingen, hvor vi er omgivet af dukker, citater, gammeldags fjernsyn, Score Kajs guld-jakkesæt og Bamses grønne lænestol:

“I 1960’erne begyndte man at lave fjernsyn, som afspejlede verden, som børn så den. Børnene fik lov til at være børn, og blev ikke set som uartige, hvis de var selvstændige eller satte spørgsmålstegn, som Pippi Langstrømpe og Sonja fra Saxogade gjorde det. Tidligere skulle børn være artige, små voksne på tv,” siger han.
Fredagsbio orglet med håndsving.
Foto: Sixten Therkildsen
De originale Anna og Lotte dukker fra DR.
Foto: Sixten Therkildsen
Skiftende eksperter i familien
Udstillingen Børne TV’s Historie er opbygget kronologisk fra de første børneprogrammer fra 1950’erne til nutidens Ramasjang-figurer. Det er meningen, at familiens medlemmer på skift vil være eksperter i de forskellige tidsmontre: Bedstemor vil måske kunne fortælle om Ingrid og Lillebror i udstillingens første afdeling, Mor og Far kan fortælle om Bullerfnis eller Busters Verden, mens familiens yngste til sidst vil kunne tage over og øse af sin ekspertise i Ramasjang-øen og de sjove og tandfulde Carsten og Gitte-dukker.
I hvert rum er der fyldt med fjernsynsapparater og genkendelige genstande. For eksempel ser både Anna og Lotte samt Kaj og Andrea noget slidte ud. For det er nemlig de oprindelige dukker. Faktisk måtte Den Gamle By banke på hos dukkefører Kjeld Nørgaard, for den kære grønne Kaj-dukke boede dér sammen med sit alter ego.
Et af Danmarks mest kendte hustage er også at finde: Nemlig taget med den evigt vaklende skorsten fra Bamses Billedbog. De besøgende kan kravle op på taget og kigge ned gennem et vindue og se, hvad Bamse foretager sig i dag.
“I 1982 blev en superstjerne født. Det var Bamse. Han opførte sig som en utilpasset 4-årig dreng, og det beviser også, at man tog børnene alvorligt dengang,” fortæller Martin Brandt Djupdræt og henviser til pointen om at afspejle, hvordan rigtige børn opfører sig uden at skulle fremstille den ‘artige’ og ‘voksne’.
Sigurd Barrets rekvisitter.
Foto: Sixten Therkildsen
Det gamle logo fra DR´s Legestue og Fjernsyn for dig.
Foto: PR-foto, Den Gamle By
Et slag på flimmerkassen
“Husker du? Nej, nej, nej, nej. Gå hjem og vug! Gå ud og leg!”
Hvis du husker Bullerfnis, husker du sikkert også titelsangen. På udstillingen er det muligt at sætte sig i bløde biografsæder og placere et knytnæveslag på flimmerkassen for at skifte kanal. I afdelingen for nutidens børnefjernsyn har Danmarks Radio udlånt modellen over Ramasjang-Øen. Ved hjælp af knapper i Ramajetternes kontroltårn, kan de besøgende selv styre luftrummet over øen, så døgnet skifter fra nat til dag, så vejret skifter fra solskin til torden - og kontroltårnets teknologi gør det også muligt at se flyvemaskiner og luftballoner svæve hen over den kendte ø.
I forlængelse af udstillingen inviterer Den Gamle By til en række weekend-events med børnenes elskede figurer fra TV-programmer og Ramasjang-universet.
Her kan du møde blandt andre Rosa fra Rouladegade, Onkel Reje og Nørderne eller prøve Den Gamle By-Mysteriet.
Carsten og Gitte med venner.
Foto: Sixten Therkildsen
Nogle af Bamses ting, som han bruger i serien.
Foto: Sixten Therkildsen
Fakta:
Udstillingen BørneTV’s historie kan opleves fra den 4. maj 2016 til den 3. januar 2017.
Udstillingen i Den Gamle By er tilrettelagt i et samarbejde mellem museet og DR og realiseres med støtte fra Nordea-fonden.
Facebook
Del på facebook

Puk Qvortrup

Puk Qvortrup er uddannet cand.public fra Aarhus Universitet og Danmark Medie- og Journalisthøjskole med speciale i nyheder for børn og børn som informanter. Hun er optaget af børns mediebrug, og hvilken rolle børnenes hjem spiller for børnenes blik på det omgivende samfund. Puk Qvortrup er fortaler for børns demokratiske stemme og har skrevet for bl.a. Weekendavisen og Information.
Se Puks artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind