Swop Dansefestival Et udtryk for livsglæde

SWOP! Et udtryk for livsglæde

Alt det andetSkrevet af: Lone Folmer 27 Apr 2016
Del på facebook
Facebook

SWOP! Et udtryk for livsglæde

Gadeakrobatik for de unge, sansedans for tre måneder gamle babyer og rytmik og bevægelse til bedstemor. Der er spræl til alle i Roskilde d. 28. april-2. maj 2016, hvor den står på dans, dans og atter dans til SWOP, en international dansefestival for børn og unge.

Dansende aliens, granvoksne mænd i trikot og en skæv forestilling med krop og en kassevogn er nogle af oplevelserne, SWOP-festivalen i Roskilde byder på i denne uge. SWOP er en international dansefestival for børn og unge og den eneste og første af sin slags i Norden. Ordet ’swop’ kender man måske i en lidt anden form fra brætspillet Bezzerwizzer, og det betyder at bytte og udveksle. Det er lige præcis det, det handler om, når Roskilde og Europa under ugens festival ’swopper’ danseforestillinger på tværs af regionale og nationale grænser.

”Det er utrolig ambitiøse kunstnere, og der er ikke så meget af den slags. Derfor er det vigtigt at samle det i en festival som denne. Vi vil gøre os umage med at vise, hvor divers dans kan være. Det er både sjove, gakkede og alvorlige forestillinger, og nogle foregår i teateret og andre på gaden,” siger Thomas Eisenhardt, der er koreograf og kunstnerisk leder hos egnsdanseteatret Aaben Dans, som står bag SWOP-festivalen.
En hyldest til en verden af bøger og til fantasiens kraft. Venner på Biblioteket, Plan D.
Foto: Es & Zn – Esther de Boer, Pr-foto, SWOP-festivalen
Tre aliens kommer til jorden og forsøger at forstå os mennesker. DEAR HUMANS Dansstationens turnekompagni/ Carrasco Dance
Foto: Imre Zsibrik, Pr-foto - SWOP-festivalen
Et af kodeordene for SWOP-festivalen er kvalitet, så tilskuerne kan regne med at blive overvældet af dans på højt niveau for alle aldre og i mange forskellige former. Dans kan have mange udtryk. Det er festivalens program et vidne om: ’Sensescapes’ er SWOPs forestilling for det meget unge publikum, der knap nok har opbygget motorik nok til selv at tage en svingom. Målgruppen er nemlig babyer mellem tre og atten måneder. Her er der fokus på sanser og nysgerrighed, når de mindste indhylles af lyde, materialer, bevægelser og billeder. At tumlingerne måske ikke har lært at gå endnu, er ingen hindring, for far og mor er velkomne: ”Vi har forestillinger for tre måneder gamle babyer og til bedsteforældre”, fortæller Thomas Eisenhardt.

Er børnene blevet lidt ældre, nærmere bestemt omkring de ti, og har de mod på kombinationen af dans og science fiction, er den svenske forestilling ’Dear Humans’ et udmærket bud. Tre aliens kommer til Jorden og forsøger at forstå os mennesker – og det er ikke nemt! Forestillingen præsenteres som en blanding af Daft Punk, Mr. Bean og science fiction, og bag den står en trio, der smider en ny, ukendt og lidt skør verden i hovedet på publikum.
3 cirkusartister, skæv humor, akrobatik. Motosikai, Race Horse Company.
Foto: Pr-foto, SWOP-festivalen
Teeterboard-spring og et væld af overraskelser. Motosikai, Race Horse Company.
Foto: Kungen Kosonen, Pr-foto, SWOP-festivalen

Vil man have action, har SWOP forestillingen ’Motosikai’ på programmet, og den er for alle aldre. Gennem 45 minutter giver tre finske cirkusartister den gas med overraskelser, skæv humor og akrobatik. Et bærende element er en kassevogn, og forestillingen går løs som et cirkusshow med masser af energi og halsbrækkende tricks.

Men hvorfor er dans egentlig vigtigt? ”Med kroppen fortæller vi historien om at være menneske” står der på Aaben Dans’ hjemmeside, og spørger man Thomas Eisenhardt, kan dans noget særligt:

”Dans er et umiddelbart udtryk for livsglæde. Det taler direkte til én. Og scenekunst skal være for alle aldre."

”Forestillingerne er forskellige, men flere steder er der interaktion, hvor børnene selv kan være med,” siger Thomas Eisenhardt.

Og har de små poder selv mod på at lege med, er der for eksempel mulighed med workshoppen ’Kridt og krop’, hvor børn fra 2 år kan komme med deres voksne og danse, lege og bevæge sig sammen med to professionelle dansere. Børnene balancerer, hopper, løber, følger allerede tegnede ruter og skaber selv nye veje – måske med et pift af livsglæde i kroppen.

Et magisk rum skabt med luft-dans, akrobatik og animationer. FLY TRAP, Sparrow Dance.
Foto: Pr-foto, SWOP-festivalen
En danseforestilling og sanseoplevelse for babyer på 3-18 måneder og deres voksne. Sensescapes, Dalija Acin Thelander.
Foto: Pr-foto, SWOP-festivalen
FAKTA
Der danses løs i Roskilde på gader, stræder og scener fra torsdag d. 28. april til mandag d. 2. maj 2016 til den tredje udgave af SWOP-festivalen. Den er arrangeret af egnsdanseteatret Aaben Dans i Roskilde og består af ni forskellige forestillinger og er herudover krydret med deltagerbaserede installationer, masser af pop ups og andre overraskelser i gadebilledet. I alt bliver der vist 28 opførelser i den østsjællandske domkirkeby. Se mere og bliv klogere på programmet på www.swopfestival.dk. Er du interesseret, så vent ikke for længe med at bestille billetter. De er gratis, men skal bestilles på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller tlf. 35 82 06 10. Husk at skrive navn på forestilling, dato og spilletidspunkt samt antal billetter, I ønsker.

Aaben Dans og SWOP-festivalen er støttet af og har samarbejdet med Statens Kunstfond, Roskilde Kommunes Kulturpulje, Augustinus Fonden, Tuborgfondet, Den Danske Scenekunstskole Efter- og videreuddannelse, Ta´ Fat om Dansen, Kulturregion Midt- og Vestsjælland & Nordea-fonden. KARA/NOVEREN, Roskilde Katedralskole, Østervangsskolen, Roskilde Bibliotek, Musicon, Ragnarock, Freunde, Karibu
Del på facebook
Facebook

Lone Folmer

Skribent
Lone Folmer er cand.mag. i dansk og retorik fra Aarhus Universitet, og hun er en glad ordjonglør med hang til kultur, natur og gode oplevelser. Lone har formidlings- og undervisningserfaring fra bl.a. gymnasieverdenen og kommunikationsjob. Som skribent for Fine Spind er hendes ønske især at få videnskab ud over rampen og ned i fordøjelig børnehøjde.
Se Lones artikler her →
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind