Cirkus Summarum må ikke live for pæn

Cirkus Summarum må ikke blive for pæn

ReportageAlt det andetSkrevet af: Sixten Therkildsen22. juli 2018

For 10. år i træk spiller Cirkus Summarum for fulde telte. Her kan børnene komme helt tæt på deres helte fra Ramasjang. Cirkus Summarum fungerer bedst, når det overrasker og giver plads til forundring i hele familien.

DR’s børneunivers har altid været mest fantastisk, når det overrasker og præsenterer karakterer, der ikke passer ned i nogle kasser. Tænk bare på de to særlinge Hr. Skæg og Onkel Reje. En to meter høj mandsperson, der mest af alt ligner en fakir i rødt jakkesæt, som synger og skriver avancerede sangtekster og begavede melodier, som børn uden problemer lærer udenad. Eller Onkel Reje, der mest af alt minder om en svovlende sømand fra den lokale beværtning.
De to er ikke højspændte, kunstigt pæne eller polerede. De er derimod den ægte vare i krop og sjæl. Desværre måtte vi undvære Onkel Reje i Cirkus Summarum i år.
Signe Lindkvist havde overtaget sprechstallmeisterrollen, da Rasmus Bjerg i år for første gang ikke var med som cirkusdirektør.
Foto: PR-foto / DR - Agnete Schlichtkrull
Rosa var en af de musikalske grundpiller i årets udgave af Cirkus Summarum.
Foto: PR-foto / DR - Agnete Schlichtkrull
Rasmus Bjerg, som tidligere år både har været stedets cirkusdirektør og bjørnen Bruno, var desværre heller ikke med i år. Cirkusdirektøren fungerede ellers som stedets nerve og alfaderlige figur. De to ældste af vores børn, som har været i Cirkus Summarum flere gange før, savnede dog ikke cirkusdirektøren i samme grad som forældrene. For dem virkede Signe Lindkvist glimrende som sprechstallmeister.

Vi kunne glæde os over, at både Motor Mille og Rosa samt Kristian med figurerne Camping Vagn og Ronni Roligan, som alle er karakterer med stærke personligheder, også var med i år.

For de mindre børn var der dog en karakter, som stjal billedet fuldstændig - det var selvfølgelig Bamse. Endnu en karakter, som er helt sin egen, hvilket sikkert også er årsagen til, at han har været med i DR´s univers i to generationer nu.
Bamse, som holde generation efter generation.
Foto: PR-foto / DR - Agnete Schlichtkrull
Ronnie Roligan sang sig gennem en lå lå udgave af VM sangen fra 1986.
Foto: PR-foto / DR - Agnete Schlichtkrull
Udenfor på cirkuspladsen var den gamle karrusel, som virkelig ikke kører særlig hurtigt det største hit hos den to-årige - og den er også stadig fascinerende, når man er seks og otte, især når man kører sammen med sin lillesøster.

En lille hoppemakron på to og en storebror på seks fik også lang tid til at gå med at hoppe i de store senge med puder og dyner på cirkuspladsen. Og i et telt var der mulighed for at prøve kostumer.
Søren Hauch-Fausbøll som klovnen Chico.
Foto: PR-foto / DR - Agnete Schlichtkrull
Kristian Gintberg i Cirkus Summarum 2018.
Foto: PR-foto / DR - Agnete Schlichtkrull
På mange måder var Cirkus Summarum forestillingen i år mere jævn og pæn uden helt så mange rørende og magiske øjeblikke som tidligere år. De forskellige indslag var hverken tekstligt eller visuelt helt så opfindsomme, som vi tidligere har set, og forestillingen som helhed manglede et gennemgående tema af tyngde.
Signe Lindkvist gjorde sin entré i Cirkus Summarum forklædt som diskokugle.
Foto: PR-foto / DR - Agnete Schlichtkrull
Foto: PR-foto / DR - Agnete Schlichtkrull
Humoren bestod et par gange i nogle køns-stereotypiske forestillinger om at mødre er sådan nogle, der bruger deres omsorgs-, ferie- og sygedage på at få fat i Cirkus Summarum-billetter, mens fædre er sådan nogle, der helst vil sidde hjemme i sofaen og se fodbold. Det er langt fra det fine, som DR´s børneunivers ellers kan. Det er irriterende klichéer til laveste fællesnævner.
Cirkus Summarum fungerer bedst, når det overrasker og giver plads til forundring i hele familien - og det plejer at være det helt særlige, som Cirkus Summarum kan.
Tidligere år har Cirkus Summarum haft fremadskuende missioner om at opdrage og inspirere sit publikum - både børnene og de voksne publikummer. Det manglede lidt i år.

Trods alt er Cirkus Summarum-universet dog stadig stærkt og det er uden tvivl stadig en fantastisk oplevelse for børn at opleve forestillingen. Musikalsk var forestillingen også i år virkelig gennemarbejdet, hvor både Rosa og Hr. Skæg havde store momenter sammen med musikerne fra bigbandet.
Facebook
Del på facebook

Sixten Therkildsen

Chefredaktør, skribent og udvikler
Sixten er sammen med Marie Nyeng initiativtager til Fine Spind Kultur, hvor han også er redaktør og webudvikler. Sixten er uddannet billedkunstner fra Det Jyske Kunstakademi. Sixten arbejder også i sin egen praksis som billedkunstner med videoinstallation og foto mm.
Se Sixtens artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind