Teater Fluks lydinstallation markerer 80-året for Krystalnatten på Dokk1 i Aarhus

Lydinstallation fra Teater Fluks markerer 80-året for Krystalnatten

OmtaleAlt det andetSkrevet af: Carl Windahl Bøllingtoft06. nov 2018

I samarbejde med Det Jødiske Samfund markerer Teater Fluks, at det er 80 år siden, Krystalnatten fandt sted. Det gør de med en lydinstallation på Dokk1 i Aarhus, der gennem fem store vinduer og et kontrastfyldt lydbillede går i kødet på en begivenhed, der selv den dag i dag forskrækker

På Krystalnatten den 9. november 1938 blev 30.000 jøder arresteret og sendt i koncentrationslejre, flere hundrede døde, og tusindvis af ruder, butikker og synagoger smadret, overmalet eller nedbrændt.

Teater Fluks har lavet en lydinstallation i samarbejde med Det Jødiske Samfund, der markerer 80-året for Krystalnatten. Lyden af Glas (1938-2018) har fernisering den 9. november på Dokk1 Aarhus.

Sara Fink Søndergaard er Kunstnerisk co-leder i Teater Fluks.
Foto: Martin L. Esquives / www.esquives.dk
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Rasmus M. L. Skov er Kunstnerisk co-leder i Teater Fluks
Foto: Martin L. Esquives / www.esquives.dk
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

En begivenhed, der stadig forskrækker

Fem mandshøje vinduer er stillet op i en femkant. Fritstående bortset fra en elegant fod. Der er plads nok til, at du kan træde ind mellem glasfladerne og ind i midten. Det er der, lyden er bedst. Her er nemlig tale om fem vinduer, der med kontakthøjtalere er omdannet til vibrerende flader af levende lyd. Hvert vindue bliver en højtaler, der bidrager til et samlet lydbillede, der omslutter dig. Her kan du høre både lyden af børn, der leger gemmeleg og folkeopstandens alvor. En montage af kontraster, følelsesvækkende lyde og tankevækkende tekststykker.

Selv 80 år efter er Krystalnatten stadig en begivenhed, der får os på tæerne og forstyrrer vores forståelse af, hvordan verden er og burde være. Den forskrækker. Alene af den grund mener Teater Flux, at det vigtigt at markere dagen, og gå i kødet på nogle af de menneskelige mekanismer, den afslører.

“Med udgangspunkt i de frygtelige og ubehageligt fascinerende scener fra Krystalnatten har vi skabt en affektiv lydinstallation på vinduer, fordi vi på den måde kan reclaime vinduet – så det ikke bare er potentielle glasskår, men bliver selve mediet som dette værk arbejder igennem,” siger Rasmus M. L. Skov, der er Kunstnerisk co-leder i Teater Fluks.

Teater Fluks’ første lydinstallation

De seneste år har Teater Fluks flere gange inddraget lyd og lydkollager i deres produktioner. Senest har lydværket En Stille Strøm af Tid, der oprindeligt blev skabt til vandreforestillingen CTLR+ALT+DEMENS, været udstillet på ARoS. Derfor kaster teatret sig nu ud i deres første rene lydinstallation med Lyden af Glas (1938-2018).

“Vi har gennem vores seneste forestillinger oplevet, hvad en velkomponeret lydoplevelse kan gøre ved publikum, og derfor går vi denne gang hele vejen og præsenterer et rent lydværk. Vi er stolte over resultatet, og er glade for i samarbejde med Det Jødiske Samfund at sætte fokus på 80 året for krystalnatten,” siger Sara Fink Søndergaard Kunstnerisk co-leder i Teater Fluks.

Fakta:

Installationen spiller d. 9. november fra kl. 15.30-21.00 lille sal på Dokk1 og skal derefter udstilles rundt i landet
Der være åbningstale ved Mette Bentow, repræsentant for Det jødiske samfund, samt en introduktion til værket.
Den samlede komposition varer mellem ca. 10 minutter og spiller i et konstant loop.
Idé, koncept og produktion: Teater Fluks
Lyd: Niels Gade
Installation: DimsOs
Tekst: Hanna Skop/Goldberg, Rasmus M. L. Skov og Avisoverskrifter fra 1938
Facebook
Del på facebook

Carl Windahl Bøllingtoft

Kulturjournalist
Carl er uddannet journalist fra Syddansk Universitet. Han er vokset op med en far, der arbejder med teater og en mor, der skriver. Man kan ikke løbe fra sin sociale arv, og kulturjournalistikken var den naturlige konsekvens. Carl er glad for både teater, bøger og kunst. Det er dog musikken der er Carls helt store kærlighed, og det er mere reglen end undtagelsen, at han køber sig fattig i billetter til koncerter og festivaller.
Se Carls artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København

Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind