Verdensstjernen Viggo Mortensen debuterer som filminstruktør - INTERVIEW

Verdensstjernen Viggo Mortensen debuterer som filminstruktør

Den dansk amerikanske skuespiller Viggo Mortensen er sprunget ud som filminstruktør med familiedramaet ‘Falling’. Viggo Mortensen spiller selv en homoseksuel mand, der kæmper med forholdet til sin reaktionære far
InterviewAlt det andetSkrevet af: Elisabeth Saugmann10. mar 2021
I sit første filmmanuskript har Viggo Mortensen kastet sig over en moderne families brud og kontraster. ‘Falling’ som filmen hedder er også Holllywoodstjernens debut som instruktør, og den er udtaget til Cannes Film Festival efter at have haft premiere på dette års Sundance Film Festival. Efterfølgende er filmen blevet rost på internationale filmfestivaler.
Verdensstjernen Viggo Mortensen debuterer som filminstruktør</br></br>Foto: PR-foto
Foto: PR-foto
Ved premieren i København var der både høj latter, snøft og våde øjne i biografmørket, da dramaet om en mands forhold til sin aldrende far blev vist. Viggo Mortensen medvirker selv som en homoseksuel mand, der bor med sin partner og en adoptivdatter på en gård i Californien. Men da hans reaktionære, demensramte far ankommer til den lille familie, kolliderer de to verdener. Faderens bidende opførsel bunder i gamle familiemønstre, og der rippes op i gamle sår og nye skabes undervejs, mens far og søn konfronteres med op- og nedture gennem 40 år.
Verdensstjernen Viggo Mortensen debuterer som filminstruktør</br></br>Foto: PR-foto
Foto: PR-foto
Det var en både lavmælt og feteret Viggo Mortensen, der talte med pressen ved premieren på ‘Falling’. Han var i vælten, og flere spørgsmål gik på, at han som filmstjerne og Hollywood handsome guy vel bare kunne læne sig tilbage i det flotte udseende. Svaret var et uudgrundeligt smil. Til gengæld ville han gerne fortælle om filmens tilblivelse. Især om økonomien, der blev reddet af hans egen firedobbelte indsats. ”I ‘Falling’ er det Lance Henriksen, spiller den demente far, som er filmens hovedrolle. Det var finansielle hensyn, der gjorde, at jeg selv spiller den voksne homoseksuelle søn. For de penge, jeg skulle have haft som forfatter, instruktør, skuespiller og komponist, geninvesterede jeg i filmen. Ellers var den ikke blevet realiseret,” fortalte han på et forbløffende godt dansk, eftersom han kun har haft sin danskfødte far som ophavsmand til sproget hjemme i USA.

Han har dedikeret ’Falling’ til sine to yngre brødre, som også oplevede effekten af forældrenes skilsmisse og senere demenssygdom og død: ”Demens er en svær sygdom at tackle. Også på film, fordi der er så mange lag, der skal fremstilles. Alle mennesker er alle formet af vores minder, men hvad kan man helt reelt stole på af det, man husker? Hukommelse er jo mere en indsamling af følelser end af data.”
Verdensstjernen Viggo Mortensen debuterer som filminstruktør</br></br>Foto: PR-foto
Foto: PR-foto

Fik idéen til filmen i et fly over Atlanten på vej hjem fra sin mors begravelse

Ifølge Viggo Mortensen, er få menneskelige forhold så komplekse, som det mellem forældre og børn, og få begivenheder er så destabiliserende, som at miste en forælder. Han fik ideen til manus i et fly over Atlanten på vej hjem fra sin mors begravelse. Totalt søvnløs sad han med hovedet fuld af ekkoer og billeder, som han nedskrev. Og ved landing havde han et miks af faktiske minder og opdigtede sekvenser, der tilsammen var et bedre bud på hans sande følelser for sine forældre end bare en eksakt genfortælling. ”Vi prøver hele tiden at ændre folk, så de passer til vores forestilling om dem. I stedet for at se dem, som de er og lade dem være netop det. I tiden omkring min mors død, var min far i de tidlige stadier af demens og var begyndt at forveksle mig med sin egen far i Danmark. På den måde handler ‘Falling’ om en opdigtet familie, der har fællestræk med min egen. Det er en fortælling om at vokse op og vokse ned på samme tid, og om råstyrken ved at være en familie.”
Verdensstjernen Viggo Mortensen debuterer som filminstruktør</br></br>Foto: PR-foto
Foto: PR-foto
Viggo Mortensen har sat Danmark på verdenskortet. Han er født i New York og vokset op i USA og Argentina med dansk far og en amerikansk mor.

”Det er altid dejligt at være i Danmark, som også er et hjem for mig. Jeg har boet og arbejdet her og haft min familie her,” sagde Viggo Mortensen i takketalen på sin fars sprog, da han i 2015 modtog en Æres-Bodil i København. Dengang fortalte han også, at dansk var han og faderens hemmelige kodesprog i USA.
Fra Ringenes Herre til Captain Fantastic

Som skuespiller har Viggo Mortensen opnået al den internationale succes, man kan forestille sig med prisbelønnede roller. Han har høstet et hav af priser og ros for sit prominente skuespil i filmklassikere som Jane Campions ‘The Portrait of a Lady’, Brian de Palmas ‘Carlito’s Way’, Gus Van Sants’ ‘Psycho’, kongen af Gondor i ‘Ringenes Herre’, faderen i ‘Captain Fantastic’ og chaufføren i ‘Green Book’. Han har modtaget adskillige award-nomineringer, heriblandt 3 Oscars, 4 Golden Globes og 3 BAFTAS. Hans 3. Oscar nominering var for sin rolle i racedramaet ‘Green Book’, hvor han spillede over for Mahershala Ali, der fik en Oscar. Ali har til den britiske avis, The Guardian, fortalt, at Viggo Mortensen absolut ikke er nogen diva, og at han en tidlig morgen var kommet til filmsettet med en syg krage under jakken.

Og mange mente, at Viggo Mortensen med det flotte filmstjerne ydre havde lavet en ”underlig” film, da han i 2014 på filmfestivalen i Cannes promoverede den argentinsk-danske film ‘Jauja’, hvor han spiller en cowboy i ingenmandsland. Filmen er helt uden plot og blev indspillet sammen med Ghita Nørby og de to nød den direkte kontakt til folk, da de rejste rundt med filmen til de danske biografer i en slags alternativ distribution.
Verdensstjernen Viggo Mortensen debuterer som filminstruktør</br></br>Foto: PR-foto
Foto: PR-foto

Viggo Mortensen - filmmand, komponist, kunstmaler og med eget forlag


I pauser fra filmbranchen byder Viggo Mortensen på digtoplæsninger i Spanien, hvor han bor med den spanske skuespiller Ariadna Gil. Han skriver også bøger og maler, og med de mange penge, han tjente på ‘Ringenes Herre’ oprettede han i 2002 sit eget uafhængige forlag, Perceval Press, der udgiver smal litteratur. Herigennem har han blandt andet udgivet digt- og fotografisamlingen ‘Lo que no se puede escribir’ (Det som ikke kan skrives) sidste år. Desuden er han musiker og komponist, og Viggo Mortensen har da også selv komponeret musik til ‘Falling’. Den britiske skuespiller og musiker Billy Boyd, der spillede Pippin i ‘The Lord of the Rings’, spiller bas og trommer på Viggo Mortensens album ‘Pandemoniumfromamerica’. Det fortalte Boyd i foråret 2020 til Kulturmagasinet Fine Spind. Både Billy Boyd og Viggo Mortensen spiller mange musikinstrumenter, og Boyd er frontmand i sit eget band, Beecake, som til tider har musikalske udvekslinger med Viggo Mortensen. Dengang sagde han: ”Danskere og skotter deler de ægte værdier, og jeg elsker Viggo Mortensen og H.C. Andersen.”.
Et hold af internationale skuespillere

Ét er musikken til ‘Falling’, noget andet er det flotte hold af internationale stjernespillere fra den øverste hylde. Den gamle egenrådige far spilles af Lance Henriksen, som har elsket at spille en kompleks og sårbar figur i stedet for de evindelige skurkeroller, han normalt type castes i. Og faderen som ung og mindre vred spilles af islandske Sverrir Gudnason, der er født i Sverige. Blandt hans største internationale roller er filmportrættet af den svenske tennisstjerne Björn Borg og rollen som Mikael Blomkvist i ‘The Girl in the Spider’s Web’ overfor Claire Foy. Også den canadiske skuespillerinde Hannah Gross, som har spillet med Joaquin Phoenix i Todd Phillips’ ‘Joker’, er med i ‘Falling’.

Viggo Mortensen er kendt for at gå grundigt og metodisk til værks som skuespiller, så hans svar er ret logisk, når han bliver spurgt om præmisserne for at binde an med filmindustriens store navne på alle froner – med sig selv som ansvarlig på flere områder:

”Jeg har været heldig. Jeg har haft virkelig gode instruktører som blandt andet Jane Campion, Peter Jackson, David Oelhoffen, Matt Ross, Peter Weir og David Cronenberg. Og undervejs har jeg kunnet lære af deres tilgang til instruktørrollen.”

Ifølge Viggo Mortensen, er det altid er svært at skaffe penge til en independent film. Men omkring ‘Falling’ har han overskud til at betragte de små produktionsmidler som en slags gave, idet han ser sin egen multifunktion i filmen som en vigtig årsag til det fine kammerspil, som har fået flot kritik: ”Fra første dag har jeg indøvet scenerne meget tæt sammen med Sverrir Gudnason og Lance Henriksen, imens jeg skrev det endelige manus. Men generelt er det svært. Jeg har tidligere forsøgt mig med projekter af den slags uden held, også for mange år siden i Danmark. Jeg har også før lavet manuskripter, som jeg ikke fik igennem. Og med ‘Falling’ havde jeg haft flere forgæves forsøg på at skaffe finansiering. Jeg vil gerne instruere flere film, men jeg ved ikke, om jeg kan leve af det endnu.”

 

Fakta

Falling nåede lige at få premiere i de danske biografer, inden biograferne lukkede i december. Den er nu blevet tilgængelig på flere streamingtjenester bl.a. på Grand Hjemmebio og SF anytime
Facebook
Del på facebook

Elisabeth Saugmann

Journalist
Elisabeth er kulturjournalist og forfatter. Hun har tidligere været ansat i DR, på JyllandsPosten og Berlingske Media.

Hun har udgivet følgende bøger:
Musikkens førstedamer
Lidt hippie er nan vel altid
Super Mouse og Fejlfinderne
Prins Henrik
Samt bidraget til flere antologier
Se Elisabeths artikler her →
Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Seneste anmeldelser
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind