Ansigt til ansigt med den store Thorvaldsen - ny bog med fokus på portrætter

Ansigt til ansigt med den store Thorvaldsen

Kort og godt Skrevet af: Elisabeth Saugmann 30 Apr 2020

Ansigt til ansigt med den store Thorvaldsen

Thorvaldsens Museum er aktuel med bogen ‘Face to Face: Thorvaldsen and Portraiture’ om Thorvaldsens skulpturelle portrætter
Ansigt til ansigt med den store Thorvaldsen</br>I vesten var den verdenskendte danske billedhugger Bertel Thorvaldsen en af sin samtids mest efterspurgte portrætkunstnere. Her hans selvportræt.</br>Foto: PR-foto / Thorvaldsens Museum
Foto: PR-foto / Thorvaldsens Museum
Se store billeder her →
I vesten var den verdenskendte danske billedhugger Bertel Thorvaldsen en af sin samtids mest efterspurgte portrætkunstnere. Her hans selvportræt.
På Thorvaldsens Museum i København var der sat boblevand over til en storstilet fejring af den verdensberømte danske billedhugger, som i år ville være fyldt 250 år. Men selvom museet nu er corona-lukket, er der to lyspunkter. Det ene er, at man, når man cykler forbi museet, strejfes af tanken om, at Thorvaldsens mange skulpturer i mennesketomme sale nu er alene hjemme som tilskuere til hinanden. At der er nok at se på og fryde sig over kan man se i et andet lyspunkt. Nemlig bogen ‘Face to Face: Thorvaldsen and Portraiture’, som Thorvaldsens Museum har udgivet i forbindelse med den store 250-års udstilling ‘Ansigt til Ansigt: Thorvaldsen og Portrættet’.
Foto: PR-foto / Thorvaldsens Museum
Foto: PR-foto / Thorvaldsens Museum
Udstillingen kan selvsagt ikke ses lige nu. Men bogen er både en vidunderlig trøst og en spændende rejse ind i Thorvaldsens univers med lup på hans 160 skulpturelle portrætter, som længe har stået i skyggen af hans mere kendte mytologiske skulpturer og relieffer.

I den vesten var den verdenskendte danske billedhugger Bertel Thorvaldsen en af sin samtids mest efterspurgte portrætkunstnere. Han fangede tidsånden og menneskene i en balance mellem det individuelle og det generelle. Om det så var Napoleon, Paven i Rom eller almindelige danskere.

Bogen med nyoptagelser af skulpturerne stiller skarpt på det tredimensionelle portræts særlige kvaliteter, dets udvikling og rolle samt de fortællinger, der knytter sig til et portræt. Fremstillingen af selvbilleder er evigt aktuel, både hos Thorvaldsen og i de selfies, vi selv tager med smartphones. Men hvorfor er interessen for det tredimensionelle skulpturelle portræt faldet? For disse portrætter er jo som fysiske spejlbilleder hugget i sten og frosset i tid.
Nikolaj Recke og Jeanette Ehlers er to af de kunstnere som bidrager til den nye udstilling på Thorvaldsens Museum. Datoen for åbningen er stadig uvis.
Foto: PR-foto / Thorvaldsens Museum - Rine Rodin
Merete Pryds Helle har skrevet historierne bag nogle af Thorvaldsens buster.
Foto: PR-foto / Thorvaldsens Museum - Runa Maya Mørk Huber

Bogen diskuterer hvorfor de skulpturelle portrætter gik af mode, og der kastes desuden en række nye blik på det tredimensionelle portræts sanselighed. Og fremtid. Redaktørerne er Jane Fejfer, skulpturekspert og lektor ved Saxo-Instituttet , Københavns Universitet. Og Kristine Bøggild Johannsen, museumsinspektør ved Thorvaldsens Museum. De har udvalgt et ekspertpanel med noget særligt på hjerte, når det gælder nye perspektiver på det tredimensionelle portræt som genre. Det sker i over 40 bidrag af førende nationale og internationale kunstnere, forfattere og eksperter fra en lang række fag – heriblandt Whitney Davis, Rolf Schneider, Malcolm Baker, Grant Parker, Ulrich Phisterer, Ernst Jonas Bencard, Merete Pryds Helle, Jeanette Ehlers og Trine Søndergaard.

Læs også interview med Merete Pryds Helle, som har skrevet historierne bag nogle af Thorvaldsens buster.

Læs også interview med Jeanette Ehlers, som bidrager til udstillingen, på Thorvaldsens Museum

Del på facebook
Facebook

Elisabeth Saugmann

Journalist
Elisabeth er kulturjournalist og forfatter. Hun har tidligere været ansat i DR, på JyllandsPosten og Berlingske Media.

Hun har udgivet følgende bøger:
Musikkens førstedamer
Lidt hippie er nan vel altid
Super Mouse og Fejlfinderne
Prins Henrik
Samt bidraget til flere antologier
Se Elisabeths artikler her →
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind