Billy Boyd, der spillede Pippin i Ringenes Herre, kommer til Danmark med Tolkiens Ensemble

Billy Boyd, der spillede Pippin, kommer til Danmark for at give koncert med Tolkiens Ensemble

MusikSkrevet af: Elisabeth Saugmann 05 Mar 2020
Del på facebook
Facebook

Billy Boyd, der spillede Pippin, kommer til Danmark for at give koncert med Tolkiens Ensemble

The Tolkien Ensemble giver koncerter med den britiske skuespiller og sanger Billy Boyd, der spillede Pippin i filmtrilogien ‘Ringenes herre’.

“Danskere og skotter deler de ægte værdier, og jeg elsker både Viggo Mortensen, H.C. Andersen og Caspar Reiff fra The Tolkien Ensemble, som jeg glæder mig til at komme til Danmark med,” siger den britiske skuespiller og musiker Billy Boyd, mens han trækker jakken sammen i aftenkulden i en gyde bag et østrigsk operahus. Billy Boyd er i skotsk højlandshumør, for om lidt går han og The Tolkien Ensemble på scenen med Tolkiens verdensberømte fantasiverden fra ‘Ringenes Herre’. Billy Boyd er fortæller og sanger, og omkring ham myldrer elverfolk, sorte ryttere og muntre hobbitter.
Foto:
Foto:

Det store udtræk af oscarvindere

Billy Boyd debuterede i 1996 i ‘Taggart’, og blev verdensberømt som hobbitten Pippin i Peter Jacksons episke film trilogi ‘Ringenes Herre’. Han er aktuel i tv-serien ‘Outlander’, imens han og The Tolkien Ensemble på en Europa-turné lægger publikum ned med Tolkiens tekster og musik af Caspar Reiff og Billy Boyd selv. “Det er sjovt at fejre Tolkien sammen med publikum – vi er 100 mand på scenen, skuespillere, musikere, sangere, kor og et symfoniorkester, fortæller Boyd. Den 14. – 16. marts, rammer de Danmark med deres Tolkien-fortællinger som koncert, hvor man også kan høre filmmusikklassikere og Oscar-vindere af folk som Howard Shore, Annie Lennox, Enya and Ed Sheeran. “Vi er på turne i 60 dage, så længe mindes jeg ikke at have været ude på vejene, siden jeg som ganske ung turnerede med teaterstykket ‘Trainspotting’ i et halvt år med en skotsk teatertrup over hele Storbritannien med. Det var før stykket blev filmatiseret. Det var utroligt, husker Billy Boyd, der er uddannet på the Royal Scottish Academy of Music and Drama. Som teaterskuespiller har han også spillet Banquo i Shakespeares ‘Macbeth’ på Shakespeare-teatret The Globe i London, og han betragter Tolkien og Shakespeare som to store engelske digter, der tårner sig op.

En venlig britisk hobbit og bassist for Viggo Mortensen

Filmrollen som Pippin skød ikke bare hans internationale karriere i gang, den vidunderlige hobbit gik også ind i hans egen personlighed, så han blev sødere, mener han. “En hobbit er en ret britisk person med kærlighed til naturen, drikke, mad, at være samme med gode venner, synge, danse og få det bedste af alt det gode.”

Og så er der det med musikken. Billy Boyd er en alsidig kunstner med talenter, der peger i mange retninger, film, teater, sang, musik, kompositioner. “Jeg har aldrig planlagt noget, det er kommet naturligt, og jeg har taget det til mig,” siger Boyd, der spiller mange musikinstrumenter og er frontmand i sit eget band, Beecake. Desuden har han spillet bas og trommer på Viggo Mortensens album ‘Pandemoniumfromamerica’. De to har også spillet live-koncerter, desuden har Billy Boyd skrevet og fremført flere sange til filmtrilogien ‘The Lord of the Rings’. Han skrev dem i de tre år, holdet filmede i New Zealand. Billy Boyd skrev blandt anden sangen ‘The Edge of Night’, som han sang i ‘The Return of the King’.

Han stod også for sangen ‘The Last Goodbye’. “Men filmens producer mente, at den var for melankolsk og sørgelig. Den handlede jo om afsked. Men så sagde Caspar, der har en enorm viden om Tolkien, at den ville blive bedre med ændringer og upbeat, og så skrev vi den sammen. Og det er berigelse at dele og at gøre noget sammen. Og nu synger vi den sammen på scenen hver aften på turneen,” siger Billy Boyd.

Tolkien ensemblet indtager Europas koncertsale

The Tolkien Ensemble blev stiftet af komponisten og guitaristen Caspar Reiff i 1995 med det formål at skabe verdens første komplette musikalske fortolkning af Tolkiens digte fra ‘Ringenes Herre’. Som klassisk uddannet fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium lagde ud med koncerter sammen med operasangere fra Det Kgl. Teater, desuden havde dronning Margrethe givet ham lov til at bruge hendes private Tolkien-tegninger. The Tolkien Ensemble voksede hurtigt i det europæiske kulturlandskaber, hvor de gik fra små koncerter til store udendørs DR koncerter og videre ud i Europa. I 1998 optrådte de på Tolkiens universitet, Exeter i Oxford, og deres to første Tolkien-CD´er blev solgt i over 30.000 eksemplarer. “Folk elsker Billy Boyd. Det bliver dejligt at give koncerter i Danmark. Vi spiller både i Europas fineste klassiske koncertsale og de mest fancy rocksteder, hvor folk græder og griner og genoplever deres ungdom med ‘Hobitten’ og ‘Ringenes Herre’,” siger Caspar Reiff.

En kær hobbit i stedet for en ond troldmand

The Tolkien Ensemble arbejdede i mange år sammen med film-trilogiens Saruman, der blev spillet af gyserkongen Christopher Lee. Så denne gang er det hyggeligt for ensemblet med en kær hobbit i stedet for en ond troldmand, fortæller Caspar Reiff med en ræv bag øret. Filmstjernen Christopher Lee var sanger og fortæller ved koncerterne og på The Tolkien Ensembles indspilninger. På Tolkien-ensemblets CD, ‘At Dawn in Rivendell’ medvirker Lee sammen med Kurt Ravn og Tom McEwan. Den to meter høje, aristokratiske Hollywood-skurk var i virkeligheden et sødt menneske, der som en eventyrlig appelsin var dumpet ned i Caspar Reiffs turban. Kodeordet havde været: Tolkien! For Christopher Lee havde mødt digteren på en pub i Oxford og var nær faldet på knæ for ham. Lee genlæste ofte hans bøger og delte interessen med den danske dronning, som havde sendt ham hendes signerede bog med Tolkien-illustrationer. Senere mødtes dronningen og Tolkiens troldmand ved gallapremieren på ‘Ringenes Herre’.

Alle der kan spille på strengeinstrumenter er troldmænd

Ifølge Caspar Reiff, skrev Tolkien i et brev i 1953: ”Enhver der kan spille på et strengeinstrument, forekommer mig at være en troldmand, der har fortjent den største respekt.” Og Reiff mener, at The Tolkien Ensemble bare er nødt til at tage Tolkiens kompliment personligt. Det kan man læse mere om i Reiffs bog, ‘En Troldmand kom forbi - om The Tolkien Ensemble og Sir Christopher Lee, Ringenes Herre og musikverdenen’. Også Billy Boyd glæder sig til Tolkien koncerterne i H.C. Andersens Danmark.

“Som skuespiller er man ikke vant til at få applaus, FØR man har gjort sit job på scenen. Men folk, der kommer til vores koncerter, elsker Tolkien og hans univers. De er eksperter i den fantastiske mands film, teater, bøger og tekster, og nu får de musikken, ” siger Billy Boyd så lidenskabeligt, at de skotske konsonanter rrrulllerrrr.

Fakta:

DANSKE KONCERTER ”THE LORD OF THE RINGS AND THE HOBBIT – THE CONCERT”:
13 marts, Musikteateret Holstebro.
15.marts, Musikhuset Esbjerg.
16. marts, Royal Stage Hillerød.

Del på facebook
Facebook

Elisabeth Saugmann

Journalist
Elisabeth er kulturjournalist og forfatter. Hun har tidligere været ansat i DR, på JyllandsPosten og Berlingske Media.

Hun har udgivet følgende bøger:
Musikkens førstedamer
Lidt hippie er nan vel altid
Super Mouse og Fejlfinderne
Prins Henrik
Samt bidraget til flere antologier
Se Elisabeths artikler her →
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind