Cirkelines Museskole Hanne Hastrup billedbog

Cirkeline staver og rimer i den nye bog om museskolen

LitteraturSkrevet af: Lone Folmer 04 Nov 2016
Del på facebook
Facebook

Cirkeline staver og rimer i den nye bog om museskolen

Cirkeline er 47 år gammel og uden synlige tegn på alder. Nu er hun tilbage i Hanne Hastrups nye bog ’Cirkelines museskole’. Fine Spind har fået en snak med Hanne Hastrup om Cirkeline og om tempoet i ny børneunderholdning.

De madglade mus Frederik og Ingolf og alfepigen Cirkeline er igen med på sjov i bogen ’Cirkelines museskole’. Denne gang sidder de to hæse mus på skolebænken, mens Cirkeline er læreren, der underviser i bogstaver, rim og remser. Universet i Hanne Hastrups nye bog er velkendt for Cirkeline-fans, og undervejs i stavelegen kommer musene og læseren med udenfor, hvor vi også møder bien Ib. Her bliver der stavet og smagt på bogstaver på let og legende vis. For hvordan ser bogstaverne egentlig ud, hvad er deres lyde, og hvordan rimer man? Det er farverigt og festligt, men ikke vildere, end at de helt små kan være med. En vigtig sag for Hanne Hastrup, der ikke forstår nutidens børneunderholdning, som i hendes optik har for meget fart på:

”I nye tegnefilm har figurerne ingen karakterer – de er voldelige, grimme og der er for meget tjubang. Pluto havde mere karakter i gamle dage. Hver animator havde sin figur, men i dag er det på samlebånd. Måske er børn i dag vant til, at det skal gå stærkt? Men for de helt små er det godt med noget, der går langsommere,” forklarer Hastrup, der i øvrigt heller ikke har en iPad, men trives fint med at kunne skrive en mail i ny og næ. Selvom hun kan være skeptisk over, hvor det ”mon forsvinder hen, det man skriver på nettet?”
Hanne Hastrup har skrevet og tegnet Cirkelines Museskole
Foto: PR-billede Høst &Søn / Rosinante & Co
Forfatter og illustrator Hanne Hastrup
Foto: PR-billede Høst &Søn / Rosinante & Co
For forfatteren har det altid været væsentligt at give sine figurer personlighed. Hanne Hastrup har fundet inspiration i at iagttage sine omgivelser og lade familie og venner påvirke Cirkeline-historierne. Nogle af Hastrups figurer har navne hentet fra bekendtskabskredsen, mens der i andre tilfælde er direkte replikker hentet fra forfatterens eget liv. Og det giver fortsat inspiration. Selvom Hanne Hastrup er 29 år ældre end Cirkeline, følges de stadig ad, og det er Hastrup selv der svinger hånden, både når der skal tegnes og skrives til den kulørte verden befolket af mus, bi og alf i tændstikæske. Det gælder også med bogen om museskolen, og forfatteren og illustratoren forsikrer, at hun endnu ikke er kørt sur i sit selvskabte univers:

”Illustrationerne er stadig lige sjove at lave, og jeg bliver aldrig træt af Cirkeline. Denne gang foretager hun sig noget i det nære miljø. Tidligere blev der lavet film, hvor hun kom til Mallorca og den slags. Men de nære ting passer godt til de små børn.”

I tidens løb har Cirkeline – og Hanne Hastrup – netop været vidt omkring, og efter knap 50 års liv på papir og skærm kan man overveje, om Cirkeline mon har ændret sig:

”Cirkeline er den samme. Men jeg har en veninde, som så et billede på nettet af nogle af de unge, som demonstrerede for nylig (mod SU-nedskæringer, red.) De bar en plakat med en sur Cirkeline, det var lidt sjovt. Hun er en retfærdig person, og hun vil ikke finde sig i noget. Der er meget morale i hende.”
Hanne Hastrup har skrevet og tegnet Cirkelines Museskole
Foto: PR-billede Høst &Søn / Rosinante & Co
Forside til Cirkelines Museskole
Foto: PR-billede Høst &Søn / Rosinante & Co

Den lille piges ordentlighed er også synlig i museskolen, hvor ballademageren Frederik bare mener, at ”katten skal have nogle bank!”, hvis den dukker uventet op. ”Nej, nej, I må ikke gøre noget dumt,” er Cirkelines reaktion. Den smilende alf har stadig nogenlunde styr på de to osteglade venner, som fans af Hastrups univers muligvis ikke har set det sidste til. For kommer der mere Cirkeline? Hanne Hastrup er åben:

”Det ved man aldrig. Men jeg forstår ikke, at der er gået fem år siden sidst. Jeg tror, der kommer mere, og jeg har masser af ideer, men det er med at sætte sig ned og udføre det. Og tage sig sammen,” forklarer moren til de afholdte figurer, som har overlevet snart fem årtier og er blevet nydt af flere generationer. Mon ikke der er en del Cirkeline-tilhængere der håber, at pensler og papir kommer under Hanne Hastrups kærlige behandling igen i nærmeste fremtid.

FAKTA

Efter fem års pause er Cirkeline tilbage i ’Cirkelines museskole’. Bag bogen står endnu en gang forfatter og illustrator Hanne Hastrup (f. 1940), som i 1957 gav liv til Cirkeline. Det er Hastrup selv, der har opfundet navnet Cirkeline, der i 2015 blev båret af 243 piger i Danmark. Den lille alf i bare fødder og rød- og sortprikket kjole, som sover i en tændstikæske på forfatterens skrivebord og hjælper med at holde orden. Det var dog først ti år efter sin skabelse, Cirkeline fik liv, da Hanne Hastrup skrev manuskripter og Jannik Hastrup animerede og producerede 18 kortfilm til DR TV. I 1969 udkom den første bog om Cirkeline, og siden har alfepigen med det runde hoved og det strittende sorte hår været en del af dansk børnekultur og er det stadig bl.a. på DR-børnekanalen Ramasjang ligesom hun også har sin egen app.

Læs mere om bogen på forlagets hjemmeside her

Cirkelines Museskole som teater er aktuel her

Teaterforestillingen Cirkelines Museskole spiller på Anemone Teatret i København lør 7. - søn 29. jan 2017, som et gæstespil med Søholm Park teatret. Læs mere på Anemone Teatrets hjemmeside her

Del på facebook
Facebook

Lone Folmer

Skribent
Lone Folmer er cand.mag. i dansk og retorik fra Aarhus Universitet, og hun er en glad ordjonglør med hang til kultur, natur og gode oplevelser. Lone har formidlings- og undervisningserfaring fra bl.a. gymnasieverdenen og kommunikationsjob. Som skribent for Fine Spind er hendes ønske især at få videnskab ud over rampen og ned i fordøjelig børnehøjde.
Se Lones artikler her →
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind