Kongernes Jelling Børn Jellingestenen Historie museum

Kongernes Jelling lever

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Pernille Germansen01. juli 2015

I Oplevelsescenter Kongernes Jelling kan man trykke, se og lytte sig klogere på de gamle vikinger. Oplevelsecenteret åbnede d. 6. jun og er en del af nationalmuseet 


Om det er en sommerbrise eller historiens vingesus, der blæser på tagterrassen på Oplevelsescenter Kongernes Jelling er svært at afgøre. Fra terrassen er der udsigt over den historiske bymidte med Jellingestenen og gravhøjene.
“Det er jo det område derover, som vi skal prøve at levendegøre,” siger omviser Henrik Nielsen.

I 2007 fandt arkæologer ud af, at Harald Blåtand byggede et enormt hegn omkring området, og der er fundet flere vikingehuse i området. I bymidten i Jelling er de nye fund markeret, og museet, Kongernes Jelling, er lavet om til et oplevelsescenter.

Teknologiske bålhistorier

For enden af et langt rum står en rød kongetrone. “Kan du fylde tronen ud?,” står der opfordrende på væggen. To lange bænke står opad væggene, og i midten af rummet brænder et virtuelt bål. Sammen med en blød fortællerstemme fylder flammernes knitren rummet ud. Fortællingen er om Harald Blåtand, der lige udenfor centeret efterlod sig den berømte Jellingesten. Fra bænkene kan man se historien udspille sig i de røde flammer.
I museets kikkerter kan tiden stilles tilbage.
Foto: Pr-foto/ Oplevelsescenter Kongernes Jelling – Jacob Andreasen
Vi lærer det, vi oplever med alle sanser, er filosofien bag udstillingen Oplevelsescenter Kongernes Jelling
Foto: Pr-foto/ Oplevelsescenter Kongernes Jelling – Jacob Andreasen
Fortællingen tager tid. Der er plads til fordybelse her. “Der er mange, der bliver overraskede. De tror, de kan komme og så gå efter en times tid. De finder hurtigt ud af, at det kan man ikke,” siger omviser Henrik Nielsen om det nye oplevelsescenter.

Gamle fund får nyt liv

Bag et glasvindue er et sølvbæger. Udover det, der er synligt i landskabet udenfor centeret, er bægeret et af de eneste levn, man har fra vikingetiden i Jelling. Spejle, lys og computerstyring får det lille sølvbæger til at bevæge sig. Imens bægeret drejes og vendes, tilføjer teknologien forklarende tegninger om bægerets udsmykning og funktion. Der er også udstillet fund fra andre dele af landet i centeret.
Kamp og krig var en del af vikingernes verden. Her kan man blive klogere på deres våben.
Foto: Pr-foto/ Oplevelsescenter Kongernes Jelling – Jacob Andreasen
Slå dig ned ved lejerbålet og hør historien om Harald Blåtand, der gjorder danerne kristne og fortalte eftertiden om det på en sten.
Foto: Pr-foto/ Oplevelsescenter Kongernes Jelling – Roberto Fortuna
“De her genstande var jo faktisk også i den gamle udstilling, men der lå de bare og så grå ud. Her bliver de levende,” forklarer Henrik Nielsen.

Tidligere var centeret et traditionelt museum, hvor lange tekster forklarede de udstillede fund. Efter 1,5 års arbejde er centeret genåbnet. Teksterne er blevet kortere, og der er tilføjet en masse teknologi til museet.

En blodig viking

På jorden ligger en tegning af en død viking. Fluerne summer omkring ham. Ud fra kroppen stikker en række våben. Som så mange andre steder på oplevelsescenteret er våbene markeret med en mørk gul farve. Det betyder, at her kan publikum gøre noget. Et hult dunk lyder, når man griber om sværdet i vikingens brystkasse. Blodigt rødt lys breder sig omkring stedet. En lille tekst kommer frem og forklarer, hvordan dette stød fra sværdet kunne have dræbt manden.

På centeret inddrager de publikum, når de formidler historien om vikingerne. “Vi lærer det, vi oplever med alle sanser. Så vi skal have alle sanser i spil, ikke bare øjnene, vi skal også kunne høre og røre,” siger Henrik Nielsen.
Alle sanser kommer i spil på Oplevelsescenter Kongernes Jelling.
Foto: Pr-foto/ Oplevelsescenter Kongernes Jelling – Roberto Fortuna
Oplevelsescenter Kongernes Jelling viser historiens vingesus og lader børn komme tæt på vikingetiden.
Foto: Pr-foto/ Oplevelsescenter Kongernes Jelling – Jacob Andreasen

Se vikingetiden med det blotte øje

Det inddragende går igen på hele centeret. I underetagen kan man blandt andet lære om vikingernes dagligdag ved at trykke på knapper og lade sig forføre af levende tegninger på væggene.En vindeltrappe, der symbolsk er malet som regnbuen Bifrost, fører fra stuen til 1. sal., hvor gjalderhornene lyder. På 1. sal er der fokus på det åndelige og historien om, hvordan danskerne gik fra asetro til kristendom.

Sidste stop er tagterrassen. Efter en tur rundt på oplevelsescenteret, synes det nærmest magisk, at det historiske Jelling er lige her. Med et tryk på én af tagterrassens kikkerter, kan man stille tiden tilbage. Man vælger en tidsalder og derefter kan man se de berømte Jellingesten, højene og kirken, som de så ud dengang.

Oplevelsescenter Kongernes Jelling er en del af Nationalmuseet, og der er derfor gratis entre. Centeret har åbent hver dag fra kl. 10-17. Dog er der lukket om mandagen i vinterhalvåret. De udendørs monomenter er altid tilgængelige. Læs mere på museets hjemmeside


Flere vikinger: Se Fine Spinds billedserie fra det store vikingemarked ved Moesgaard i Aarhus 2014
Facebook
Del på facebook

Pernille Germansen

Pernille Germansen studerer Journalitisk og Performance Design på Roskilde Universitets Center. Hun er især interesseret i børns sanselige oplevelser med musik og teater. Pernille er uddannet i leg, musik og bevægelse med førskolebørn på Rytmisk Musikkonservatorium i København v. Lotte Kærså, og hun har en uddannelse fra Gøsselskolen i børns motoriske og musikalske udvikling. Når Pernille ikke studerer eller skriver, underviser hun i rytmik for børn, forældre og institutioner.
Se Pernilles artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind