Gellerup bliver til Eutopia: en multikulturel international festival i Aarhus2017

Gellerup bliver til Eutopia: en multikulturel international festival

Alt det andet Skrevet af: Fine Spind 16 Jul 2017
Del på facebook
Facebook

Gellerup bliver til Eutopia: en multikulturel international festival

Betonbydelen Gellerup i det vestlige Aarhus bliver fra d. 26. til  d. 30. juli ramme for den internationale kulturfestival Eutopia; nyskabende teater, nycirkus, gadeteater, performance og debatprogram

“Eutopia er en drøm om at skabe et smukt sted for alle.” Sådan siger kunstnerisk leder af Eutopia Festivalen Brigitte Christensen. De sidste dage i juli bliver betonen i Gellerup til rammen for en sprudlende kulturfestival. Faktisk får festivalen sin helt egen bydel Eutopolis centralt i Gellerup.

Eutopia er en festival for alle, og det mener festivalen helt bogstaveligt. Langt de fleste arrangementer er gratis, mens man til nogle få må købe en billet til 50 kr.

En af de mest markante forestillinger på Eutopiafestivalen er Hamlet Short, som bliver spillet i private hjem i Gellerup. Efter forestillingen spiser publikum og skuespillere sammen med værtsfamilierne, som har lavet mad. Thure Lindhardt og Chadi Abduhl Karim spiller hovedrollerne.

Der også mulighed for at opleve sangerinden, som sammen med Eivør førte an i optoget gennem Aarhus ved åbningsceremonien for Aarhus 2017. AySay’s med forsanger Luna Ersahin, der har dansk/tyrkiske rødder, bringer den mellemøstlige folkemusik ind i den vestlige musikkultur.
Foto: PR-foto - Eutopia Festival
Se store billeder her →
Thure Lindhardt og Chadi Abdul Karim spiller Hamlet Short i private hjem i Gellerup.
Foto: PR-foto / Eutopia Festival - La Industrial Teatrera
Se store billeder her →
La Industrial Teatrera spiller forestillingen Castaways, som både er for børn og voksne

Møder og noget om hvidløg

Og det er netop mødet mellem forskellige kulturelle udtryk og først og fremmest mellem mennesker, som er det helt centrale i Eutopia Festivalen.

Kunstnerisk leder af Eutopia 2017 Brigitte Christensen fortæller, at festivalprogrammet er sat sammen ud fra et ønske om at skabe et sted i fem dage, hvor stærke kunstneriske oplevelser får folk til at mødes. Kultur er et oplagt sted at få folk til at mødes, fordi man her er fælles om en oplevelse.

“Vi kan jo ikke bare gå op og banke på en tilfældig dør, når vi gerne vil møde andre. Vi bliver nødt til at have en mulighed for at mødes,” siger hun.

En stor del af Eutopias program består af teater, og netop teatret mener Brigitte Christen kan noget særligt, når det handler om at føre folk sammen. “Teatret er et vertsligt kultursted. Det er ikke knyttet til nogen religion, men man kan opleve elementer af den samme stemning, som nogen opsøger i kirken, moskeen eller synagogen,” siger hun.
Foto: PR-foto / Eutopia Festival - Laura Salvinelli
Se store billeder her →
Brigitte Christensen er kunstnerisk æeder af Eutopia Festival.
Foto: PR-foto / Eutopia Festival - Casper-Dalhoff
Se store billeder her →
Luna Ersahin førte sammen med sangerinden Eivør an i den store åbningsceremoni i Aarhus 2017.

Ny europæisk folkekultur

Brigitte Christensen håber, at festivalen måske engang kan blive centrum for en ny europæisk folkekultur, for den mener hun, at vi er på vej til at få, for kulturen er i konstant udvikling. “Det vi kalder vores danske kultur er jo ikke opstået ved, at vi har kigget ind i os selv alene. Vi har kigget rundt i hele verden og ladet os inspirere. Kultur opstår, når den vokser og skaber ideer,” siger hun.

Brigitte Christensen nævner madkulturen som eksempel. Da hun for 30 år siden kom tilbage til Danmark fra Italien, så spurgte folk, om hun ikke ville lave italiensk mad. Men det var svært, for det var ikke til at opdrive olivenolie eller et hvidløg. Hun siger:

“Nu dyrker vi jo selv hvidløg, og det er en selvfølgelig del af det nye nordiske køkken. Man bliver altid beriget, når man får noget med. Kultur er en levende størrelse - det burde den ihvertfald være. Vi skal ikke holde fast i kultur som et museum, der skal hele tiden ske en nyudvikling i kulturen.”
Foto: PR-foto / Eutopia Festival - Skipper Photography
Se store billeder her →
Tim Christensen spiller intimkoncert lørdag aften under Eutopia Festival.
Foto: PR-foto / Eutopia Festival - Maqamat Dance Theatre
Se store billeder her →
Maqamat Dance Theatre spiller forestillingen Zaafaran

Et kludetæppe fra Theheran til Tim Christensen

Festivalen foregår i Gellerup, hvor der bor mennesker, der oprindeligt har over 80 forskellige nationaliteter. På den måde er Gellerup et kludetæppe af forskellige kulturer og det har festivalen valgt at afspejle i sit program.

Lørdag aften spiller eksempelvis den japanske taiko-trommeslager, Ichitaro koncert, efterfulgt af det dansk/tyrkiske band, AySay og aftenen afsluttes med solokoncert med Tim Christensen. Det er også muligt at opleve, dans fra et sted i verden, hvor den slags er forbudt. Dansegruppen MaHa kommer fra Teheran og har sammen med den libanesiske koreograf, Omar Rajeh, fra Maqamat Dance Theatre skabt forestillingen Zaafaran, der fortæller om et land og en kultur.

Der er også forestillinger, som er oplagte at tage børnene med til som eksempelvis specialisterne i klovneri La Industrial Teatreras Náufragos eller Castaways, hvor publikum møder to strandede mennesker.
Foto: PR-foto / Eutopia Festival
Se store billeder her →
Et omfattende debatprogram er også en del af Eutopia Festival.
Foto: PR-foto - Eutopia Festival - Viviana-Cangialosi
Se store billeder her →
Compagnia Finzi Pasca Bianco su Bianco
FAKTA:

Eutopia Festival foregår fra den 26. - 30. juli

Se hele programmet for festivalen her

Brigitte Christensen har før hun blev kunstnerisk leder på Eutopia 2017 været skuespiller, sceneinstruktør og mannuskriptforfatter. I 2016 spillede hun hovedrollen i den italienske TVserie Paura di Amara på Rai1
Del på facebook
Facebook
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind