Egeskov slotspark er også blevet til et stort udendørs galleri

Egeskov slotspark er også blevet til et stort udendørs galleri

Alt det andetSkrevet af: Fine Spind 28 Jul 2020
Del på facebook
Facebook

Egeskov slotspark er også blevet til et stort udendørs galleri

I Egeskov slotspark er udstillet mere end 30 skulpturer som er nøje udvalgt i et samarbejde mellem grev Michael Ahlefeldt fra Egeskov og Peter Thomsen fra Galleri5000
I Egeskovs imponerende slotspark står høje hække, som blev plantet for næsten 300 år siden. Helt siden 1730 er de ældste af slottets hækplanter blevet passet og plejet, så de stadig knejser som en del af de over 7 kilometer lange rammer om de historiske haver. De er en levende og voksende skulptur, som slotspersonalet hvert år bruger 800 arbejdstimer på at klippe.
Nu har de historiske hække fået selskab af over 30 nye skulpturer. Egeskov med grev Michael Ahlefeldt i spidsen har nemlig etableret et samarbejde med Peter Thomsen fra Galleri5000 om at udstille skulpturer i slotsparken. De udstillede skulpturer er alle til salg og Egeskov slotspark er på den måde blevet et stort udendørs galleri.
Foto: Egeskov slot
Foto: Egeskov slot
Galleri5000 er i forvejen et galleri med en helt særegen stil. Det ligger nemlig i galleristen Peter Thomsens eget hjem. Når man skal se kunst i galleriet i Odense kræver det, at man ringer på dørklokken og træder nogle trappetrin op. Galleriet er en fuldt møbleret lejlighed med kunst overalt på væggene, på hylder og i vindueskarme. Intet er som i et almindeligt galleri - ingen hvide vægge og intet kunstigt, ensformigt lys fra spots i loftet. De forskellige rum i lejligheden har hver sin farve, som oftest indgår i et fint afstemt modspil til den udstillede kunst. I det nye samarbejde med Egeskov slot har galleriet også fået sig en have, hvor den kunst, der er står bedre udendørs end i en lejlighed, kan gøre sig godt.
Kys på bænk af Kjeld Modeholm
Foto: Egeskov Slot
Foto: Egeskov Slot
Den standhaftige tinsoldat af Ejler Madsen
Foto: Egeskov Slot
The Ermine, the Roaster and the Lizard af Bjørn Okholm Skaarup
Foto: Egeskov Slot
Foruden den store nye skulpturpark huser Egeskov slot også både en veteranbils- og motorcykeludstilling, et falckmuseum og flere andre små finurlige samlinger, som er udstillet. På selve slottet kan man for tiden også opleve verdens mest eventyrlige dukkehus Titanias Palads. Det var Sir Neviles lille datter Guendolen, der bad sin far om at konstruere huset til nogle små alfer, hun havde set ude i haven. Alferne virkede hjemløse, vurderede Guendolen, de overnattede nok i underjordiske huler og burde have et fint hus at bo i.

Sir Nevile gik i gang med den opgave, datteren havde pålagt ham, og han kom til at bruge de næste 15 år på at skabe verdens mest eventyrlige dukkehus - godt hjulpet af en flok dygtige irske håndværkere. Men så kunne alfernes dronning Titania, prinsgemal Overon og deres syv små alfebørn da også omsider forlade baghaven og flytte ind i det nye, fantastiske palæ.

Paladset indeholder ikke færre end 3.000 dele - heraf mange små kunstskatte, der er samlet fra hele verden, og da Titanias Palads i 1922 for første gang blev fremvist for offentligheden, var den engelske dronning Mary blandt gæsterne.
Titanias Palads tog 15 år at bygge færdigt og indeholder mere end 300 dele.
Foto: Egeskov Slot
Titanias Palads ejes af LEGO-familien og ved udstillingen er opsat indsamling til udsatte børn.
Foto: Egeskov Slot
Udenfor i slotsparken på Egeskov har man også gennem tiderne trukket på eventyrlighed og inspiration fra store slotte rundt omkring i Europa. Inspirationen til parken kom i sin tid fra Fredensborg, Frederiksborg og franske Versailles. Tidens mange hemmelighedsfulde haverum afgrænsedes af klippede hække i lind, bøg eller avnbøg. De mest voluminøse af disse hække er i dag så høje, som træer og rager otte meter til vejrs.Et af slotsparkens klenodier, den gamle labyrint fra 1730, er anlagt som "legeplads" for adelsfamilien, et sanseligt fristed for herskabet og slottets tilrejsende sommergæster.

Mange af de store hække står nu på deres yderste, så der bliver passet godt på dem. Det gamle rodnet er sart og tåler ikke belastning, og ved ethvert snefald rykker slotsgartnerne øjeblikkelig ud og fejer sne væk fra hækketoppene.
I oktober er der tradition for Halloween på Egeskov slot.
Foto:
Den ældste labyrint i Egeskovs slotspark er næsten 300 år gammel.
Foto:

Følgende kunstnere er i denne sæson udstillet i Egeskov slotspark sammen med de gamle træer og hække:
Helle Rask Crawford
Jun-Ichi Inoue
Ejler Madsen
Erland Knudssøn Madsen
Alena Matejka
Keld Moseholm
Bjørn Okholm Skaarup
Sys Svinding
Jens-Flemming Sørensen
Hanne Varming
Søren West
Lars Widenfalk
Sigurjón Ólafsson
Claus Ørntoft

 

 

Se mere på Egeskov.dk og Galleri5000.dk

Del på facebook
Facebook
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind