Jakob Albrethsen prikker insisterende til sin læser i tegneserien Fuck Facebook

Fuck Facebook og vores selviscenesættelse

ArtikelLitteraturSkrevet af: Mette Wallin Andersen27. mar 2017

I tegneserien Fuck Facebook ironiserer Jakob Albrethsen over vores brug af sociale medier. Jakob Albrethsen er til daglig forsker på rigshospitalet og en vaskeægte naturvidenskabelig nørd.

Jakob Albrethsen er uddannet biokemiker og arbejder med forskning i vækst og reproduktion på Rigshospitalet. Og så laver han tegneserier. Han har tidligere udgivet titlerne Opstandelse og Alt du kan se og er nu aktuel med Fuck Facebook.

En alvorlig fagskade

Allerede som barn var Jakob Albrethsen grebet af tegneserier. Han dyrkede titler som Rejsen til Saturn, og fra han var 7-8 år gammel skabte han sine egne tegneserier. Når Jakob Albrethsen i dag skaber tegneserier spiller hans daglige, naturvidenskabelige virke ind i det kunstneriske. Han tager nemlig naturvidenskabelige værdier med sig når han bedriver tegneserier. “Jeg er blevet alvorligt fagskadet af at gå og være naturvidenskabelig nørd. Man får en meget analytisk og kritisk indgangsvinkel til alt. Det er også det jeg bruger når jeg laver tegneserier – en analytisk tiltang til tingene,” understreger Jakob Albrethsen.

Den naturvidenskabelige forskers analytiske blik møder man også i den aktuelle Fuck Facebook.

Læs også: HOVMOD I FRIT FALD

Den 25. Februar 2017 udkom tegneserien Fuck Facebook af Jakob Albrethsen.
Foto: PR-foto / Æther Publishing
I Fuck Facebook møder man helt almindelige mennesker og deres komplicerede forhold til Facebook.
Foto: PR-foto / Æther Publishing

Facebook er det perfekte laboratorium for menneskelig dårligdom

Der er som sådan ikke noget banebrydende ved at kritisere Facebook, men Jakob Albrethsen tager kritikken et spadestik dybere i Fuck Facebook. Han er ikke interesseret i at kritisere den ekstreme facebookbruger. Bogens karakterer er alle ganske almindelige mennesker, der forstår kritikken af Facebook, men som fortsætter med at bruge det. De spørger sig selv og hinanden hvorfor det overhovedet giver mening at bruge Facebook. Og selvom de ikke finder nogen gode svar, logger de alligevel ikke ud. Det er især det faktum, der fungerer som en insisterende prikken i siden på læseren hele vejen gennem bogen.

“Jeg håber det går ind som en rigtig ond Lars von Trier-film, hvor man finder noget der er ret ubekvemt og bare bliver ved med at insistere på at trykke på det indtil det er helt ulideligt," siger Jakob Albrethsen. Årsagen til det ulidelige findes selvfølgelig i genkendelsen. Det er svært at frasige sig karakterernes grublerier.

 

Hvilken betydning har vores brug af sociale medier?
Foto: PR-foto / Æther Publishing
Hvor langt er der fra Facebook til virkelighed?
Foto: PR-foto / Æther Publishing

Jakob Albrethsen påpeger, at Facebook i sig selv i virkeligheden er ret uskyldigt, idet det ikke er mere end en grafisk brugerflade. Det er de menneskelige handlinger på Facebook, der skaber problemstillingerne. “Facebook fremstiller sådan nogle evige karakterbrister ved mennesket, som absolut ikke er nye, men som bare kommer frem på en ny måde," siger Jakob Albrethsen. Facebook bliver på den måde et slags laboratorium, hvor menneskelig dårligdom kan udfolde sig, i form af blandt andet vrede kommentarspor og redigerede ”selfies”. Fuck Facebook fremviser nådesløst vores dårlige vaner med rammende eksempler på alt fra opmærksomhedshungrende statusopdateringer til iscenesatte måltidsbilleder.

Læs også: MISUNDELSE INDTAGER SKIVES GADER

På Facebook kan vi beholde vores masker på

Selvom alverdens menneskelige dårligdomme er synlige på det sociale medie, er der alligevel langt mellem Facebook og virkelighed. Jakob Albrethsen peger eksempelvis på, at de fleste mennesker i virkeligheden er helt vildt komplicerede, men at de sociale medier lægger op til, at man skal forsimple sig selv. Facebook lægger op til at man skal spille en rolle; en rolle det faktisk er muligt at opretholde på Facebook. Jakob Albrethsen beskriver hvordan man i den virkelige verden udfordres på sin selvfortælling, og hvordan de masker og facader vi sætter op, krakelerer i mødet med andre mennesker. På Facebook har den enkelte magten over hvordan han eller hun fremstår. Man kan selv redigere sin profil. Selv det der kan virke som et spontant indlæg på Facebook kan være nøje gennemtænkt, formuleret og redigeret. Der er dermed masser af spillerum for kalkuleret selviscenesættelse.

“Ja, jeg er stadig på Facebook. Jeg bruger det bare meget sjældent, og jeg stopper nok snart,” siger Jakob Albrethsen
Foto: PR-foto / Æther Publishing
Facebook er den perfekte platform for menneskelig dårligdom.
Foto: PR-foto / Æther Publishing

Undervejs i Fuck Facebook opsøger en af bogens karakterer en psykoanalytiker i Wien for at spørge ham hvorfor det er så svært at lukke sin Facebook-profil. Dr. Schultz beroliger vores hovedperson med, at det er helt naturligt, at voksne mennekser også kan have brug for hjælp. Og måske er det især den voksne generation der har brug for hjælp når det kommer til Facebook. Jakob Albrethsen påpeger, at netop den gruppe som ikke er vokset op med sociale medier skal til at genopfinde sig selv når de begiver sig ud på Facebook. Så opstår spørgsmålet om hvad man skal fremhæve når man er et komplekst, voksent menneske. Selviscenesættelsen bliver forceret og besværlig. Jakob Albrethsen peger på, at den generation der vokser op med Facebook og andre sociale medier sandsynligvis er bedre i stand til at have et naturligt forhold til det. Måske skyldes det, at de udvikler deres identitet sideløbende med, at de udvikler deres brug af sociale medier.

Men spørgsmålet er, om ikke alle der bruger sociale medier, uanset om man trives med det eller ej, bør overveje hvordan eksempelvis Facebook påvirker vores forståelse af os selv og vores syn på andre.

Til spørgsmålet om Jakob Albrethsens eget Facebook-forbrug, svarer han med et grin:

“Jeg vil svare præcis som personerne i min bog gør: Ja, jeg er stadig på Facebook. Jeg bruger det bare meget sjældent, og jeg stopper nok snart.” Fuck Facebook er et bidende, ironisk indspark i debatten om sociale medier.

(Læseren er i øvrigt velkommen til at ironisere over, at denne artikel deles på Facebook).

Læs også: ER DU BARN AF BØGER?

Fakta:

Jakob Albrethsen er uddannet biokemiker og ansat som forsker ved Rigshospitalet.

Man kan læse om hans virke som tegner/forfatter her.

Fuck Facebook blev udgivet den 25. Februar 2017

Genre: Tegneserie

Fuck Facebook udgives af ÆTHER Publishing

Jakob Albrethsen anbefaler desuden tegneserierne: Fremtidens Araber af Riad Sattouf og Asterios Polyp af David Mazzuchelli

Facebook
Del på facebook

Mette Wallin Andersen

Kulturjournalist og anmelder
Mette Wallin Andersen er uddannet cand. mag. i filosofi fra Aarhus Universitet med speciale i narrativ identitet. Mette er vild med kultur der gør os klogere på os selv og hinanden. Det sker eksempelvis når kunst og litteratur spejler noget grundlæggende menneskeligt eller bryder nuancerende ind i samfundsdebatten.
Mette har undervist på Løgumkloster Højskole i fagene Verdensborger, Etik og Det skrevne ord.
Se Mettes artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind