Muledrengen - Øyvind Torseter - Høst & Søn

I en episk fortælling om heltemod, skal prinsen stadig på wc

ArtikelLitteraturSkrevet af: Puk Qvortrup30. mar 2016

Øyvind Torseter er aktuel med "Muledrengen", som er en grafisk gendigting af et gammelt folkeeventyr. Bogen er en smuk fortolkning af et klassisk epos med effektfuld streg og underspillet humor


"Muledrengen" er historien om en prins, der sætter livet på spil for at befri sine seks brødre og deres kærester fra en ond trolds forbandelse. Han drager ud på den farlige færd på ryggen af en nervøs og generelt negativ hest. I troldens hule finder han en dejlig og sej prinsesse, der bliver holdt fanget af trolden. For at bryde forbandelsen må de knuse troldens hjerte, som den har gemt i et syltetøjsglas. Bogen er en grafisk gendigtning af det gamle folkeeventyr "Troldens Hjerte". Muledrengen lægger sig både tæt op ad den klassiske, episke fortælling men tager også nogle kæmpe narrative krumspring, når handlingen for eksempel bliver brudt af hverdagstale, toiletbesøg eller syrede skabninger.

Muledrengen drager ud i verden for at befri sine seks brødre og deres kærester, der er blevet forstenet af en ond trold.
Foto: PR-foto / Høst & Søn
Muledrengens trofaste ganger er en nervøs og skabet hest, som kan tale.
Foto: PR-foto / Høst & Søn

Render fra aftalen med ulven

Fortællingen er klassisk opbygget, men karakterne er moderne og med mange personlige nuancer - gode som dårlige. Muledrengen selv er ikke ligefrem den klassiske, noble eventyrhelt: En ulv foreslår ham en handel: Hvis ulven får lov til at æde hans loyale hest, må Muledrengen fremover få lov til at ride på ulven. En nobel prins ville have afslået det uhyrlige tilbud. Men Muledrengen skal lige have lov til at tænke over det. Han ender dog med at love at vise ulven en flok får, hvis ulven derimod kan fortælle, hvor trolden bor. Ulven fortæller det, hvorefter Muledrengen og hesten stikker af fra både ulv og aftale. Det bryder med hele helte-figuren: Muledrengen er ikke stolt, og det er herligt.

Læs også om Thomas Buttenschøns nye børnebog

Også Prinsessen er en moderne kvinde. Hun og trolden har et sært forhold til hinanden. Selvom Trolden holder hende fanget, synes hun egentlig at hygge sig meget godt: For eksempel ligger hun og læser i en sofa med stearinlys omkring sig, da Muledrengen finder hende. Der er ikke meget nødlidende jomfru over hende, som hun fremstår selvsikkert og med struttende bryster i en stram bluse. Hun deler seng med sin savlende vogter, kokkererer til ham, kalder ham ‘Kære Trold’ og spiller på hans følelser for at finde frem til, hvor han gemmer sit hjerte. Det minder på mange måder om et almindeligt parforhold, hvor den ene part er kørt sur i det og prøver at komme videre.

Prinsessen i fortællingen holdes fanget af en modbydelig trold med lange tånegle og sorte, sorte øjne.
Foto: PR-foto / Høst & Søn
Illustrationerne består af enkle stregtegninger og med metaforiske farver.
Foto: PR-foto / Høst & Søn

En vederstyggelig trold

Billedsiden er eminent. I Norge er Øyvind Torseter anerkendt som både kunstner, illustrator og forfatter. Både hans illustrative stil og metode er ganske særegne. Figurerne er skabt af få streger, der indfanger store følelser og bevægelser. Trolden har unaturlige vridninger i sin store krop, udstikkende rygsøjle, fed hale og forvredne tæer, der varierer i antal fra billede til billede. Den er ganske enkelt vederstyggelig, fordi man som læser aldrig rigtig kan begribe dens klodsede form.

Læs også om ungdomsbog om freaks

Øyvind Torseters arbejdsmetode er også i sig selv interessant: Han starter med at tegne en masse tegninger, hvorefter han sætter dem sammen til en historie. Han tegner direkte på papiret uden at skitsere først, og han inkluderer fejlene i det endelige produkt. I "Muledrengen" gør det tegningerne enormt ærlige og rå. Det fungerer effektfuld i kontrast til den bløde og udfyldte farvelægning af baggrunden.
Ved hjælp af kvindlist narrer prinsessen trolden til at røbe gemmestedet for sit hjerte.
Foto: PR-foto / Høst & Søn
Selvom Muledrengen og Prinsessen risikerer deres liv ved at snige sig fra trolden midt om natten, skal der også være tid til et toiletbesøg.
Foto: PR-foto / Høst & Søn

Et toiletbesøg i utide

Humoren i "Muledrengen" er tør og underspillet. Eksempelvist er det virkelig morsomt, når Prinsessen og Muledrengen sniger sig ud om natten, mens trolden sover, og Muledrengen midt i det hele skal på wc. På et genialt billede sidder Muledrengen med bukserne nede om anklerne på troldens enorme toiletkumme omgivet af kranier og slanger. På næste billede kommenterer Prinsessen tørt at; “det tog sin tid”. Men når man skal, så skal man. Også selvom det falder midt i en fortælling om heltemod.

I slutningen af den 120 siders lange bog begynder der at spire en blomst op af troldens sorte hjerte. Det kan Muledrengen ikke forholde sig til og siger; “Det her er for underligt. Vi stikker af.” Muledrengen er en moderne helt i et klassisk epos. så derfor tager han afstand fra metaforen og overlader den til læseren. Det er virkelig smukt lavet.

Øyvind Torseter er norsk illustrator, billedkunstner, tegneserieskaber og forfatter. Han har vundet flere store priser for sine bøger.
Foto: PR-foto / Høst & Søn
Bogen udkommer på dansk i 2016.
Foto: PR-foto / Høst & Søn

Fakta om bogen

Udkom på norsk i 2015 med originaltitlen Mulegutten.

"Muledrengen" fik i 2015 den norske Kritikerpris.

Øyvind Torseter har b.la. modtaget Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2014 og Bologna Regazzi Award 2008 samt været finalist til Hans Christian Andersen Award, som er den mest prestigefulde pris inden for genren.

"Muledrengen" udkommer på dansk på forlaget Høst og Søn.

Facebook
Del på facebook

Puk Qvortrup

Puk Qvortrup er uddannet cand.public fra Aarhus Universitet og Danmark Medie- og Journalisthøjskole med speciale i nyheder for børn og børn som informanter. Hun er optaget af børns mediebrug, og hvilken rolle børnenes hjem spiller for børnenes blik på det omgivende samfund. Puk Qvortrup er fortaler for børns demokratiske stemme og har skrevet for bl.a. Weekendavisen og Information.
Se Puks artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind