Aarhus Børneteaterfestival børnekulturhuset

Skønhed kan man ikke få for meget af

Scene Skrevet af: Mette Christensen 27 Nov 2020
Del på facebook
Facebook

Skønhed kan man ikke få for meget af

Aarhus Børneteaterfestival lover visuelle stjernestunder, når festivalen løber af stablen første weekend i oktober med børneteater for enhver smag lige meget om man er tumling eller teenager

I over 10 år har Aarhus Børneteaterfestival hvert år præsenteret noget af det ypperste indenfor dansk børneteater udenfor Aarhus. Sådan bliver det også i år, forsikrer Astrid Guldhammer fra Børnekulturhuset, der arrangerer festivalen.

Børneteater fra hele landet

Formålet med festivalen er at præsentere cremen af det børneteater, der hvert år produceres i hele landet og på den måde give børnene mulighed for, at opleve noget af det gode børneteater, som de ikke allerede er blevet præsenteret for i Aarhus. Derfor er det heller ikke århusianske børneteatre, der kan findes på festivalen, og man har således chancen for at udvide både sin egen og sit barns horisont.
Teatret kan forene en æstetisk oplevelse med et indhold som enten kan være noget genkendeligt fra barnets dagligdag eller noget ekstraordinært, der kalder på en kreativ formidling.

I Hukommelsespaladset kommer vi en i en fars samling af alting. Efter forestillingen må man gerne pille i skuffer og skabe.
Foto: Pr-foto / Juna Park - Thomas B. Berg
Forestillingen Hov er en af forestillingerne for de helt små.
Foto: Pr-foto / Teater Blik
”Børneteater kan give en visuel oplevelse, der er så stærk, at man virkelig mærker, at man er i teatret, og at det ikke rigtig kan sammenlignes med at se en film i biografen, også selvom man måske ikke helt vidste, hvad teater var, da man kom.”, fortæller Astrid Guldhammer.

Sanseindtryk til de mindste

Noget der særligt kendetegner dette års festival, er forestillingerne for de mindste børn, hvor skønhed er et nøgleord, og hvor det ikke er replikkerne, men derimod fascinationen af det visuelle, der er i centrum. Sanseindtryk og stemninger spiller en afgørende rolle i forestillingerne ’Verdensbilleder’ og ’Hov!’.
”Dét er virkelig noget, der fanger de helt små børn.”, forklarer Astrid Guldhammer.

Aarhus Børneteaterfestival tilbyder forestillinger til børn helt ned til et år, og selvom man måske kan diskutere, hvor meget en etårig forstår af en teaterforestilling, så er der, ifølge Astrid Guldhammer, ingen tvivl om, at børnene fornemmer, at teateroplevelsen er en særlig nærhedsstund med deres mor og far.
“Skønhed kan man ikke få for meget af.”, bemærker hun.  
I Hvalens sang kommer publikum helt ind i maven på en stor hval, hvor de møder et eventyr fra verdenshavene.
Foto: Pr-foto / Teater Om
Danmarkshistorien får et ordentligt drag over nakken med fortællingen om Sigurt Skallesmækker, der af den tyske konge bliver sendt til Danmark for at holde øje med kampen om kronen mellem Svend, Knud og Valdemar.
Foto: Pr-foto / Himmerlands Teater

Teatret skaber indlevelse

Det er, ifølge Astrid Guldhammer, godt at give børn teateroplevelser, fordi teatergenren arbejder med fiktion lige for næsen af os. Det der foregår på scenen er anderledes, men det ligner noget vi kender – og det er en vigtig erfaring for et barn at gøre sig. Teatret giver børn og unge mulighed for at leve sig ind i store følelser uden at det sker på afstand gennem en skærm. Derfor rammer teatret også publikum stærkere, hvis de altså tør lade sig rive med.

LÆS OGSÅ: Bliv opslugt af børneteater i maven på en hval


”Det er så vigtigt igen og igen at opleve noget smukt i løbet af sin opvækst og at kunne grine og græde med andre.”, slår Astrid Guldhammer fast.
Scenekunst for børn og unge adskiller sig ofte fra teater for voksne ved, at det visuelle tillægges mere betydning, og ved at scenografien i mange tilfælde er en stor medspiller i forestillingen. Det er forskelligt hvordan børn reagerer, når de skal opleve teater; nogle ved måske ikke på forhånd præcis, hvad det vil sige at være til en teaterforestilling, mens andre måske har fået en idé om, at teater er kedeligt. Det kan både være en sjov udfordring for skuespillerne og en ekstra god grund til, at tage børnene med til Aarhus Børneteaterfestival, så de kan få nogle gode teateroplevelser med i bagagen.

Astrid Guldhammer fortæller: ”De børneteatre, der optræder til Aarhus Børneteaterfestival, kender deres målgruppe rigtig godt, og går ikke på kompromis med hverken æstetisk eller indholdsmæssig kvalitet.”,

Se alle forestillinger og spilletider på Aarhus Børneteaterfestival i Fine Spinds kalender

Læs mere om festivalen på Børnekulturhus Aarhus hjemmeside
Del på facebook
Facebook
Feature artikler
Kulturspind magasin - på gaden nu
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind