Muserum | kunstmuseum for børn Roskilde

Børnenes helt eget kunstmuseum

ArtikelKunst og UdstillingerSkrevet af: Pernille Germansen29. okt 2014
Kunstens skal leges ind, mener de på børnemuseet Muserum i Roskilde, som snart åbner endnu et museum i Frederikssund

Tyl i alle regnbuens farver dækker små lyskæder, og lange stykker stof af forskellige teksturer hænger ned fra loftet. Instinktivt rækker man ud efter det bløde materiale. Man får lyst til at mærke, og det må man heldigvis godt. Allerede ved indgangen til Muserum er det tydeligt, at dette museum skal opleves med alle sanser.

Marie Abel Hesse og Anna Zieler er skaberne af Muserum. Til dagligt står de for driften af børnemuseet, som er en del af Roskilde Museum, og de har netop indgået en aftale om at udvide med et Muserum på Frederikssund Museum, Færgegården.
I Muserum er leg og sanseoplevelser det centrale. ”Børn lærer igennem leg. Det er det samme med alt, også den æstetiske kunstoplevelse,” forklarer Anna Zieler.

Det hele menneske i former og farver
Et kuglebad med lys, der kan skifte farve, giver en kropslig fornemmelse af kolde og varme farver. Lange og farverige gardiner ligger op til leg med rummets størrelse og indretning. En gul sprayflaske med duft af citron får lugtesansen til at lege med. Mulighederne er mange i det 60 kvadratmeter store museum. I alle dele af udstillingen kan man lege med farver og former. Med dette fokus ønsker museet at skabe en forståelse af den verden, vi lever i, hvor alt er former og farver.
Muserum er de helt smås helt eget museum.
Foto: Muserum - INSP!media / Andreas Brandrup Elkjær
I boldbadet kan man selv styre farve på lyset. Selvom temperaturen ikke ændrer sig, føles det sådan når farverne skifter imellem varme og kolde nuancer.
Foto: Muserum - INSP!media / Andreas Brandrup Elkjær
”Det handler om det hele menneske. Når du har siddet og leget med geometriske former, så vil du gå ud og se verden med andre øjne, du vil afkode din omverden anderledes,” siger Marie Abel Hesse.

Spøgelsestyl til fri afbenyttelse
Hos Muserum er der ingen skilte, der fortæller dig, hvad tingene er, eller hvad du skal gøre. Der er ikke noget, der er mere rigtigt end andet. De besøgende former selv deres oplevelse. Ind i mellem er deres oplevelser også med til at præge museet mere permanent. Det skete blandt andet, da museet åbnede i Januar 2014. Anna Zieler og Marie Abel Hesse have ikke nået at hænge tyl op i loftet, og gemte det væk bag museets scene. De første børn, som var på besøg, fandt gemmestedet og morede sig med at tage tyllet over hovedet. Igennem det kunne de se verden i forskellige farver. Marie Abel Hesse og Anna Zieler tog ideen til sig, og har nu indkøbt ekstra tyl, som hænger på knage til fri afbenyttelse.

De voksne må ikke læse
Spejle i gulvet giver en ny kravleoplevelse for babyer, imens en magnetisk kuglebane kan få barnet frem i enhver voksen. Muserum henvender sig primært til børn i alderen 0-7 år, men alle kan få en sanselig oplevelse i museumsrummet. At der ikke er nogen skiltning i Muserum, gør at børn og voksne er på lige fod. Det kræver ikke læsefærdigheder at opleve museet, man leger sig frem til oplevelserne. Den fraværende skiltning kan skabe frustration hos de voksne. Museumslederne har fået mange kommentarer fra voksne, der råder dem til at sætte skilte op. Men det er vigtigt for Marie Abel Hesse og Anna Zieler, at Muserum forbliver et museum, hvor det ikke er regler og skrift, der styrer oplevelsen.
Marie Abel Hesse, Pædagogisk Antropolog, og Anna Zieler, Cand. Mag. i moderne kultur og kulturformidlig, fik ideen til Muserum da de begge var på barsel.
Foto: Pernille Germansen
Hos Muserum er det børn og voksne som skaber rummet sammen. Man kan flytte rundt på gardinerne.
Foto: Muserum - INSP!media / Andreas Brandrup Elkjær
Alle børn kan koncentrere sig
Om formiddagen er museet åbent for daginstitutioner. Pædagogerne er begejstrede for museumsrummet, hvor de oplever børnene på en ny måde. Der opstår nye sociale relationer, og børn som i andre situationer har svært ved at fordybe sig, har pludseligt rum og plads til det.
“Der er mange børn, der ikke kan sidde stille og koncentrere sig, men når de får lov til at bruge hænderne eller gøre et eller andet, så er de pludselig dybt koncentrerede,” forklarer Marie Abel Hesse.

Også børnefamilier fordyber sig på museet. Normalt bruger familierne halvanden til to timer i kælderrummet, hvor Muserum har hjemme. Men én gang har de oplevet en far og et barn, som var i gang i fire timer.

Muserum vokser
I løbet af det første halve år, var over 5000 børn på besøg i Muserum. Det var flere, end Marie Abel Hesse og Anna Zieler havde turdet håbe på. De to museumsledere har nu indgået aftaler om at udvide det sanselige museum. I løbet af næste år åbner de en afdeling om arkitektur for de små på Roskilde Museum. På Frederikssund Museum, som også en en del af Roskilde Museum, er et nyt Muserum på vej, som både bliver indendørs og udendørs.
Nysgerrighed og fordybelse kommer helt af sig selv i det lille museum.
Foto: Muserum - INSP!media / Andreas Brandrup Elkjær
Spejltunnellen vender op og ned på hele verden.
Foto: Muserum - INSP!media / Andreas Brandrup Elkjær
Du kan læse mere om kunstnere og aktiviteter på Muserums hjemmeside og facebook: http://www.muserum.dk  og https://www.facebook.com/pages/Børnemuseet-Muserum/141720255924233?fref=ts


Facebook
Del på facebook

Pernille Germansen

Pernille Germansen studerer Journalitisk og Performance Design på Roskilde Universitets Center. Hun er især interesseret i børns sanselige oplevelser med musik og teater. Pernille er uddannet i leg, musik og bevægelse med førskolebørn på Rytmisk Musikkonservatorium i København v. Lotte Kærså, og hun har en uddannelse fra Gøsselskolen i børns motoriske og musikalske udvikling. Når Pernille ikke studerer eller skriver, underviser hun i rytmik for børn, forældre og institutioner.
Se Pernilles artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind