Sandskulpturer Søndervig sommer 2015 børn aktiviteter

GIGANTISKE DINOSAUERE I SØNDERVIGS SANDBANKER

ArtikelKunst og UdstillingerSkrevet af: Sophie Stride Geyti09. juli 2015

Sandskulpturfestivalen i Søndervig viser imponerende skulptørhåndværk. Børn og voksne kan også selv prøve kræfter med at skulpturere i sandkassen endda med ægte skultursand.


Der er ingen tvivl, Fine Spind befinder sig blandt sand, strand, vind og vand til Søndervigs 13. internationale sandskulpturfestival. Vesterhavet bruser i baggrunden. Mågerne skriger, fuglene fløjter, og rundt om er der sand, masser af sand! Årets festivaltema er dinosauerne – de forhistoriske kæmper.

Mere end sandslotte på stranden

38 internationale kunstnere fra hele verden har tolket årets tema. De har kreeret festivalens imponerende sandskulpturer, der langt fra ligner de sandslotte, vi alle som børn har forsøgt at skabe i vandkanten. Kunstnernes hemmelighed ligger i det rette sand og det rette forarbejde.

16 folk har arbejdet med at stampe sand sammen og ordne pladsen i 3 uger inden festivalen. Det særlige sand blev stablet i kasser. Da kunstnerne kom, kravlede de op i toppen og begyndte at tage de øverste kasser ned og skulpturerer oppefra og ned. Festivalarrangør Anni Nielsen fortæller, at når festivalen lukker, så bliver sandet kørt væk. “Vi kan ikke bruge det samme sand, fordi lerindholdet bliver udvasket, og det skal være fuldstændig nøjagtigt.”
Sandet er fra en lokal grusgrav og forstærkes med en vandbaseret hobbylim, så skulpturen er ekstra modstandsdygtigt mod det utilregnelige danske sommervejr.
Foto: Fine Spind – Sophie Stride Geyti
Sandskulpturfestivalen består af både enkeltskulpturer og en 200 m x 7 m sandvæg, der indkapsler festivalpladsen, og beskytter mod vind og vejr.
Foto: Fine Spind – Sophie Stride Geyti
Det forklarer, hvorfor vores egne forsøg på vores barndoms strand ikke lykkedes. Sandet på festivalen er ikke strandsand, men er hentet til pladsen fra en nærliggende grusgrav.

Læs også LEG MED KUNST PÅ STRANDEN: Sculpture by the Sea er en kunstudstilling, hvor der er helt usædvanlig god plads

Fantasifuld tolkning af fortiden

Kunstnerne har i fællesskab skabt en rig og fantasifuld fortælling om de store kæmper, der uddøde for 65,5 mio år siden. Ved hver enkelt skulptur får de besøgende et indblik i kunstnernes tolkning og forestillinger om dinosauernes forunderlige verden. Den store sandvæg viser fortællinger om de gigantiske kæmper. På magisk vis har kunstnerne formået at skabe en sammenhængende fortælling uden kommunikation og forberedelse inden.

Kunstnerne skaber festivalen på stedet den dag, de møder op og begynder arbejdet. Gennem sandskulpturerne giver kunstnerne deres bud på den fortid, der har eksisteret før menneskets eksistens.

14 dages sol, tak!

Vind og vejr driller altid; selv under denne omgang måtte festivalen holde pause i skulptureringen. Mens kunstnerne arbejdede, regnede det så meget, at de måtte stoppe, og der kom skader på skulpturerne. Anni Nielsen fortæller, at skulpturerne er skrøbelig, når de er nye, men at de kan blive utrolig stabile. ”Vi skal gerne have noget solskin, gerne i 14 dage. Så kan det næsten holde til hvad som helst.”
38 kunstnere og godt 16 arbejdsfolk har arbejdet en måned på at fremtrylle sandskulpturerne.
Foto: Pr-foto / Sandskulpturfestival 2015
Børn og voksne kan selv prøve kræfter med det særlige skulptursand i festivalens store sandkasse.
Foto: Pr-foto / Sandskulpturfestival 2015

Nerverne uden på tøjet

Sandskulpturfestivallen giver altid spænding og sus i maven for festivalarrangøren. Hun fortæller, ”Vi håber på, når vi stiller op, at det kan stå indtil vi lukker, men det er afhængigt af vind og vejr.” Tidligere er festivalen blevet afholdt på Blokhus Strand. ”Det var lidt for farligt, for vandet kunne finde på at komme op til skulpturerne. I 2007 oplevede vi, at festivalen kun stod i 7 dage, fordi vi fik et bragende tordenvejr med slagregn, så alt var ødelagt! Så er det bare om igen,” siger Anni Nielsen.

For at mindske risikoen for at festivalen udslettes inden, den er slut, flyttede sandskulpturfestivalen til Søndervig. Her ligger pladsen med afstand til vandet, så festivalen ikke flyder ud med tidevandet.

Et børnevenligt tema

Sandskulpturfestivalens tema appellerer til børnene og fantasien, og det er vigtigt for Anni Nielsen, ”Vi har valgt at lave noget, som børn kan forholde sig til. Et år lavede vi ”verdens syv vidundere”. Det var der ikke ret meget børn, der kunne se noget i og for den sags skyld heller ikke ret mange voksne. Et andet år havde vi nordisk mytologi som tema. Det lærer børn om tidligt, allerede i børnehaveklassen, så det var et godt emne, hvor børnene kunne genkende en masse ting, og det er sådan det skal være.”

Børn skaber fantastiske skulpturer i sandkassen

Anni Nielsen oplever, at børnene bliver ellevilde, når de ser skulpturerne, og i sandkassen kan de selv udfolde deres kunstneriske evner. ”Børnene laver nogle fantastiske ting i sandkassen, hvor det er det samme sand som sandskulpturerne består af. Det er det nødt til at være, så børnene kan lave noget i det, og det er jo både både voksne og børn, der leger.”

Sandskulpturfestivalen er åben til 25. oktober.
Se åbningstider i Fine Spinds kalender.

Sandskulpturfestivalens hjemmeside

Facebook
Del på facebook

Sophie Stride Geyti

Sophie studerer Æstetik og Kultur på Aarhus Universitet, og interesserer sig for formidling af kultur. Hun elsker en god fortælling, der appellerer til alle sanser og synes at kulturelle inputs er uundværlige i hverdagen – både for børn og for voksne. Derudover har Sophie en kærlighed til klassisk musik – som udvekslingsophold spillede hun cello i et børne/ungdomsorkester i 7 mnd. I Venezuela.
Se Sophies artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind