Portræt af den fremadstormende grønlandske musiker og skuespiller NIve Nielsen - INTERVIEW

Nive Nielsen, et stjerneskud over Grønland

ArtikelMusikSkrevet af: Andreas Lindbjerg Nielsen20. dec 2017

Den grønlandske sanger og sangskriver, Nive Nielsen, har boet i en kuffert de sidste mange år. Hun har rejst, spillet musik og optaget en ny, stor tv-serie. Men nu er hun tvunget til at trække i bremsen

Nive Nielsen er en travl kvinde. Og lidt af en tidsoptimist. “Undskyld, jeg var lige i studiet for at indspille et par sangskitser” eller “Beklager meget, jeg havde lige besøg af TV2”. Eller “Ups, jeg havde fuldstændig glemt, at jeg skal til jordemoder om en halv time!”

Adskillige små samtaler og beskeder senere, lykkes det endelig at skabe forbindelse til Nive Nielsen i Nuuk. Og denne gang med hendes udelte opmærksomhed.

“Nu er jeg her. Jeg sidder lige og kigger ud af vinduet. Der er så stille og roligt og smukt heroppe.”

Hjem til Nuuk

Nive Nielsen er taget tilbage for at holde jul i Grønland. Siden hun udgav sit seneste album med The Deer Children, Feet First, i starten af 2016, har hun turneret verden tynd og boet i en kuffert. Tidligere i år har hun brugt 6 måneder på at indspille en ny, stor tv-produktion i Ungarn og Kroatien.

Men til foråret bliver hun og hendes mand, som er guitarist i bandet, tvunget til at trække i bremsen. De venter tvillinger til april, så de må skrue tempoet en anelse ned for en stund.

“Det bliver en kontrast til det liv, vi har levet de sidste mange år. Og så bliver det jo en livsomvæltende forandring, hvor vi ikke ved, hvad der venter på den anden side.”

Parret har lejet et hus i Nuuk fra februar. Dermed vender Nive Nielsen hjem til den by, hvor hun er født og opvokset og føler sig allermest hjemme.

“Nuuk er lidt en mikroskopisk storby for os inuitter. Den er slet ikke så stor og travl som Aarhus og København, men hvis du taler med folk langs kysten her i Grønland, så vil de sige, at folk i Nuuk har så travlt altid.”

Selvom Nive Nielsen gerne vil have den gode kaffe, vi har i Danmark, har Grønland til gengæld noget vi ikke har. Det vilde, store landskab.

“Det er så smukt her. I forgårs kørte vi ud af byen for at se en meteorstorm (Geminiderne, red.) - det var helt vildt! Der var så mange stjerneskud hvert eneste minut. En af dem lyste så kraftigt op, at man skulle tro, det var fyrværkeri!”

Nive Nielsen taler meget i udråbstegn. Så vildt! Helt tosset! Hun er en passioneret fortæller, og med korte mellemrum bryder hun ud i en langtrukken, smittende latter.
Nive Nielsen er født i 1979 i Nuuk på Grønland.
Foto: Marie Nyeng
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Nive Nielsen & The Deer Children udgav deres første album, Nive Sings!, i 2009.
Foto: Marie Nyeng
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Hendes musik er blevet kaldt inuit indie. Hun blander amerikansk sangskrivertradition med en mere alternativ lyd, mens forbindelsen til det grønlandske folk og naturen ofte skinner igennem i teksterne. Sammen med landsmanden Simon Lynge og bandet Nanook er hun en del af en generation af grønlandske indiemusikere, som siden slutningen af nullerne har inviteret verden ind på den grønlandske musikscene.

Misforstået i Danmark

Ligesom mange grønlændere taler Nive Nielsen et fejlfrit dansk. Det eneste, som afslører en accent, er de fuldt artikulerede endelser og enkelte forvildede konsonanter.

“Der går tit lidt tid, før folk bemærker, at det bare er skoledansk, jeg taler. Et rimelig godt skoledansk, ha ha! Men ordsprog for eksempel, det ryger lige hen over hovedet på mig.”

Selvom Nive Nielsen både taler dansk og er vokset op med dansk fjernsyn, så gør det hende ikke til dansker af sind. Overhovedet ikke.

“Jeg føler mig meget lidt dansk. Selvom vi er en del af rigsfællesskabet, og jeg har spillet og rejst meget i Danmark og har mange danske venner. Jeg kender da også en del kulturelle referencer, men der er nogle kæmpe huller i min viden om Danmark. Identitetsmæssigt er jeg hundrede procent grønlænder.”

Grønlænderstiv

Selvom Nive Nielsen har set alle 24 afsnit af Matador, er hun altså inuit ind til benet. Hun elsker Grønland og den grønlandske kultur, som hun besynger i sine sange.

Derfor føles det også en smule forkert at tage ordet grønlænderstiv i munden, når man taler med hende - og oven i købet sidder i Danmark, den tidligere kolonimagt. Men Nive Nielsen er ikke typen, der farer let op. Hun forklarer stilfærdigt, at hun ser ordet, som netop er blevet optaget i Den Danske Ordbog, som et tegn på den uvidenhed og misforståethed, grønlændere ofte mødes med i Danmark.

“Når man hører historier fra Grønland i danske medier, handler det næsten altid om sociale problemer. Det gør, at mange føler sig misrepræsenterede. For de fleste er altså helt almindelige mennesker med helt almindelige liv,” siger hun.

Da nyheden kom, om at ordet grønlænderstiv var blevet optaget i ordbogen, “eksploderede de sociale medier” i Grønland, fortæller Nive Nielsen.

“Det var virkelig vildt! Der var mange, der var ret forargede og sagde, at det simpelthen var for galt. Andre sagde: ‘ved I hvad, vi skal også se i øjnene, at der er mange, der ikke har det godt, og det er ikke noget at være stolt af’.

Nive Nielsen inden koncerten på spillestedet Radar i Aarhus. Vinter 2017.
Foto: Marie Nyeng
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Nive Nielsen & The Deer Children.
Foto: Marie Nyeng
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Faktisk var det ikke de grønlandske inuitter, der var mest forargede i den ophedede debat. Det var de Nordamerikanske.

“Vi har god kontakt med inuitter i Canada og Alaska, hvor man i Canada er meget mere politisk korrekt og har en dyb respekt for forskellige kulturer. Også de oprindelige folk. Og de canadiske inuitter var helt vildt forargede, man kunne næsten fornemme, at deres øjne slog lyn. I Danmark er der en meget homogen befolkning, som har et klart billede af, at en dansker ser sådan og sådan ud og spiser kartofler og så videre. Og det gør det måske sværere at integrere folk fra andre kulturer.”

Selv kan Nive Nielsen godt se, at der er en pointe i at se realiteterne i øjnene og tale åbent om problemerne. Så længe man taler om det på en sober og respektfuld måde.

“Det er selvfølgelig langt fra alle danskere, som er fordomsfulde - meget af det bygger jo bare på uvidenhed. Og jeg synes faktisk også, at der er en tendens til, at der kommer flere gode og nuancerede fortællinger om Grønland.”

Musik og skuespillerdrømme

Om få dage tager Nive Nielsen nordpå til den lille by Uummannaq, hvor hun skal fejre jul sammen med børnene på et børnehjem. Hun er meget bevidst om, at hendes musik kan være en inspiration for unge grønlændere. “Hey, hun er da kommet rimelig langt, og hun kommer fra Grønland” som hun sagde i en interview med TV 2, da hun for nylig besøgte København.

For tiden er hun ved at samle sange til et nyt album med The Deer Children, som forhåbentligt kan udkomme til efteråret. Hver gang hun får en idé til en sang, skynder hun sig at indspille skitsen, så bandet har noget at arbejde videre med, når hun får travlt med tvillingerne til marts eller april.

“Det er tit sådan, at jeg kan mærke en bestemt atmosfære i luften, og så er det med hurtigt at finde en guitar og en telefon. Også selvom jeg ligger i sengen om aftenen eller sidder i bussen et sted. Jeg kan ikke finde ud af det med at sætte mig ned og skrive en sang,” siger hun.
Nive Nielsen & The Deer Children 2017. Yderst til venstre sidder Nive Nielsens mand, Charlie Shapiro fra USA.
Foto: Marie Nyeng
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind
Nive Nielsen.
Foto: Marie Nyeng
Copyright Kulturmagasinet Fine Spind

Og nu har musikken fået følgeskab af skuespillet. Hun har brugt halvdelen af året på at optage tv-serien The Terror - en ny, stor dramaserie af amerikanske AMC, som også står bag hitserien The Walking Dead.

Serien handler om den britiske Franklin-Ekspedition, der i 1845 tog ud for at finde den sidste uudforskede del af Nordvestpassagen. Spoiler alert: Det gik ikke så godt!

Nive Nielsen spiller inuitkvinden Lady Silence og er med i 9 ud af 10 af seriens afsnit.

“Det var en helt vild oplevelse! Det er jo en kæmpe produktion med 170 talende skuespillere og flere hundrede statister, som alle skal fragtes rundt og have mad og så videre. Plus crew-folk, makeup-artister, special effects-folk... Det er en vanvittig kalender, de skal følge.”

For 10 år siden havde Nive Nielsen en enkelt scene med en enkelt replik i en film. Så det hjalp ikke ligefrem på nerverne at vide, at hvert eneste minut på produktionen kostede flere tusinde dollars.

“Jeg var meget nervøs for, om jeg var god nok. Jeg ville jo ikke spilde nogens tid og penge. Men jeg tror, det har hjulpet mig, at jeg er blevet så vant til at stå på en scene med min musik. Det har gjort mig meget afslappet med, at folk står og stirrer på mig. Rigtig mange af mine scener er meget emotionelle og noget med at græde og skrige - og jeg vidste ikke engang, om jeg kunne græde på kommando foran flere 100 mennesker. Det kunne jeg heldigvis!”

Nive Nielsen ler højt og længe.

“Men jeg var også meget nervøs for at overspille. De andre skuespillere fortalte mig, at jo større skærmen er, jo mindre skal man spille. Så jeg prøvede udelukkende at fokusere på følelsen i stedet for at tænke på, hvordan jeg ser ud, når jeg bliver bange eller forskrækket.”

Skuespilleroplevelsen har været så positiv en oplevelse, at hun håber at kunne blande musikken med og skuespillet fremover.

“Det ville være fantastisk, hvis jeg var så heldig at kunne gøre begge ting. For jeg kan slet ikke forestille mig at lave andet.”

Fakta:

Diskografi:
Nive Sings! (2009)
Feet First (2016)

Serien The Terror har premiere til marts.

Facebook
Del på facebook

Andreas Lindbjerg Nielsen

Kulturjournalist og redaktionsmedarbejder
Andreas Lindbjerg Nielsen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt cand.public fra Aarhus Universitet. Han har beskæftiget sig journalistisk med kultur i alle former hos blandt andre DR, Radio24syv og Soundvenue - især med fokus på ungdomskultur, musik og film.
Se Andreass artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind