Teater Fluks, portræt af performance-teatret

En nøgen mand på gaden, demens og dine meninger

Portræt-interviewSceneSkrevet af: Marie Nyeng30. jan 2017

Teater Fluks ønsker mere end noget andet, at du er tilstede og kommer til at føle dig forbundet med andre mennesker. Fra den 2.-4. samt 8.-10. februar 2017 kan du opleve dem i Bruuns Galleri, af alle steder

Hvordan er man fysisk tilstede i samfundsdebatten? Teater Fluks, som består af Sara Fink Søndergård og Rasmus Malling Lykke Skov har de sidste fem år været tilstede med deres teaterforestillinger og performance-installationer.

I en teatersal midt i Aarhus sidder Rasmus og Sara med en termokande sort kaffe. Rundt langs væggene står og hænger sider fra papkasser med overskrifter til scener og ideer til Teater Fluks’ nye forestilling CTRL+ALT+DEMENS.

Det nye projekt bliver ikke vist i en traditionel teatersal, faktisk tvært imod, for det bliver i butikscentret Bruuns Galleri midt i Aarhus.

Måske et rigtig teater

Sara og Rasmus begyndte at arbejde sammen for fem år siden i en lastbilcontainer. Her blev forestillingen Flygtning Transportable til. De to performere spillede mellem publikum, som sad bænket langs væggene i det trange rum. Her forsøgte de sammen med publikum, at opleve og sætte sig ind i, hvad mennesker på flugt oplever.
Teater Fluks arbejder med pap og løse lapper, når de udvikler forestillinger.
Foto: Marie Nyeng
Flygtning transportable. Teater Fluks gik på jagt i statistikker og erfaringer for at sætte sig ind i flygtninges situation.
Foto: PR-foto / Teater Fluks
På det tidspunkt havde de ingen anelse om, at de ville komme til arbejde sammen mange år frem, og at de sammen skulle udforske store etiske og samfundsrelevante spørgsmål sammen.

“Men vi havde bare lyst til at fortsætte samarbejdet og blive til et teater,” siger Sara, mens hun slår ud med armene og vrænger stemmen over i et højtideligt leje på ordet teater, som om det alligevel er et lidt konformt ord at have med at gøre.

Hvad gør man egentlig, når man møder en nøgen mand på gaden?

Teater Fluks bruger teatermediet og stedsspecifikke performances til at give folk en følelsesmæssig forbindelse til aktuelle samfundsdebatter og store etiske problemstillinger. Lige siden begyndelsen har de arbejdet med 2 ben. Et, hvor de laver forestillinger, som også kan spilles for unge på efterskoler og ungdomsuddannelser, og et, hvor de laver mere poetiske og stedsspecifikke performances og installationer.

Til den sidste kategori hører eksempelvis Subsistens, som har været opført i blandt andet Aarhus og Barcelona. I denne performance sidder Rasmus på et jordlod midt i byen, uden nogen ting og uden en trævl på kroppen.
Helt i Skoven er en forestilling om soldater, der melder sig ud af samfundet.
Foto: PR-foto / Teater Fluks
Hvorfor flytter nogle soldater ud i skoven, når de vender hjem fra krig?
Foto: PR-foto / Teater Fluks
Magien opstår, når de forbipasserende omkring begynder at tage kontakt og hjælpe. For hvad gør man egentlig, når man møder nogen der ikke har noget? Hvordan oplever man sig selv, og hvad gør man?

Når mennesker er tilstede

For mange virker det måske intimiderende, men Teater Fluks dyrker intimiteten. Både når de befinder sig i mere alternative performancesituationer og når de laver egentlig teater.

“Noget af det scenekunst kan, er at sætte mennesker sammen i et rum og få dem til at være tilstede sammen. Man kan godt være 400 mennesker sammen i en sal, men vi vil gerne arbejde med det intime rum og uomgængeligheden i, at vi er til stede sammen,” siger Rasmus.

Når man er tilstede her og nu, mener Sara og Rasmus, at man har en helt særlig mulighed for at få det, de kalder emotionelle relationer. Det er noget de arbejder med i alle deres projekter. “Når folk ser og oplever mennesker og holdninger, får de en relation til dem,” siger Sara.

Sara siger: “Vi vil gerne skubbe folk til at mene noget, men ikke til at mene noget bestemt.” “Eller vil vi?” afbryder Rasmus og de bryder begge ud i et grin, for det er noget de hele tiden har overvejelser omkring.
Hvad gør folk, når de møder en mand uden noget? Det undersøger Teater Fluks i Subsitens.
Foto: PR-foto / Teater Fluks
Teater FLuks har opført Subsitens i både Barcelona og Aarhus.
Foto: PR-foto / Teater Fluks
Hvis man mener noget, skal man ikke gå og putte med det.

Helt fra begyndelsen har Teater Fluks været meget bevidste om, at de ikke skulle være formanende og formynderiske, fortæller Rasmus. Men gennem tiden er de blevet mødt af folk, der har skubbet til dem og sagt: Hvis I mener noget, vil I så ikke sige det i stedet for at gå og putte med det?

“Blandt andet derfor har jeg fået lyst til at være mere modig og sige, jeg synes faktisk det her, og jeg synes det her er for galt. Jeg har fået lyst til at sætte det hele mere på spidsen.”

Svært at kalde folk idiot

For at udfordre sig selv og undersøge, hvor de egentlig står henne i forhold til at være nogen der mener noget og viser det til publikum har Sara og Rasmus også arbejdet med emner, hvor de ikke ved, hvad de egentlig mener. De nævner Forestillingen om den lykkelige luder som eksempel.

Her tager de publikum med ind i undersøgelsen af, hvad de mener om prostitution. Rasmus fortæller:

“Vi stiller os et sted, hvor vi faktisk ikke ved på forhånd, hvad vi synes om det her. Der er nogle dele af mig, der er fuldstændig imod og slet ikke synes, at man skal kunne handle med sex, krop og intimitet på den måde. Og så er der en anden del af mig, der tænker, at det måske er folks frie valg.”
Med Forestillingen om den lykkelige ludder dykker ned i den komplicerede debat om prostitution.
Foto: PR-foto / Teater Fluks
Med Forestillingen om den lykkelige ludder fandt Sara og Rasmus et emne, hvor de ikke helt vidste, hvad man kunne mene.
Foto: PR-foto / Teater Fluks
Sara fortsætter:

“Og det er der, det bliver spændende, fordi en meget stor del af vores arbejde er at møde mennesker bag. Det er den oplevelse, jeg gerne vil give videre. Det er meget svært at mene, at alle sexkunder er nogle idioter, når man har siddet med nogle søde og rare mennesker, som har fortalt om deres liv, og om hvorfor de gør, som de gør.”

Også i Forestillingen om den lykkelige luder inddrager Teater Fluks altså publikum og giver dem den følelsesmæssige relation til de store emner i samfundet, så de kan få en holdning til dem. “Vi vil gerne tage rejsen ud i nuancerne af samfundsdebatterne. Det er ikke hele det store billede, vi viser, men det er menneskener i det”, siger Sara.

Når det eksperimenterende teater møder kommunen i Bruuns Galleri

Forestillingen CTRL+ALT+DEMENS er blevet til gennem et samarbejde med Sundhed og Omsorg i Aarhus kommune og vil blive vist i butikscentret Bruuns Galleri. På den måde er Teater Fluks allerede på vej til at tale med mange, som måske ikke selv opsøger den eksperimenterende teaterscene.

Til foråret etablerer Teater Fluks en smugkro under Café Englen, hvor man ud fra et menukort kan købe en oplevelse med performerne. Temaet er krise. Selvom Rasmus og Sara gerne vil have os til at tage stilling og til at gøre noget i samfundet, så er det også helt fint med dem, hvis man bare oplever.

Sara siger: “For mig må folk gerne bare have en god aften i teatret. De skal ikke nødvendigvis føle sig indignerede til at gå ud og ændre verden og skrive læserbreve, når de kommer hjem.” Rasmus fortsætter: “Vores mål er, at folk får en følelsesmæssig forbindelse til de emner, vi præsenterer. Vi håber, at de får lyst til undersøge og om ikke andet så i det mindste føle sig 2 millimeter mere connectede næste gang, de hører om emnet i radioen.”

Fakta:

Teater Fluks' CTRL+ALT+DEMENS kan opleves den 2.-4. samt 8.-10. februar 2017 i Bruuns Galleri

Senere på året kan du bestille performanceoplevelser på Café Englen i Aarhus, når Teater Fluks præsenterer Crisis Loves Company 6. -8. April og 18. - 20. August 2017

www.teaterfluks.dk

Facebook
Del på facebook

Marie Nyeng

Chefredaktør og kulturjournalist
Marie Norman Nyeng er uddannet Cand.mag. i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet og er fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har arbejdet med journalistik og formidling af kultur, holdt foredrag og undervist kunstnere i at skrive og markedsføre sig.
Se Maries artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind