The Big Little Film Festival i Aarhus2017 - O Space og ØFP - Interview med Mette Elmgaard

Filmfestival i Aarhus 2017: Eksperimenterende filmformater og små lokale film med stor indsigt

ArtikelAlt det andetSkrevet af: Line Beck25. okt 2017

Filmfestivalen ’The Big Little Film Festival’ ruller over skærmene på det aarhusianske 2017-galleri ’O Space’ og i biografen ’Øst for Paradis’ 27. - 30. oktober. Festivalens program byder på fremvisninger, videoinstallationer, events og debatter, der eksperimenterer med ny medieteknologi og dokumentarfilm, der udspringer af sociale projekter.

I et gallerirum på O Space looper fem korte fortællinger på opstillede skærme placeret overfor hinanden. De giver en oplevelse af, at forskellige europæiske stemmer taler sammen om deres alternative oplevelser af og ønsker for Europa. Galleri O Space som ramme for filmfestivalen er tænkt som en platform, der skal agere alternativ til biografens faste stolerækker og i stedet være et oplevelsessted med plads til upcoming film, filmskabere og idéer. Mette Elmgaard, programmedarbejder hos Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, der arrangerer The Big Little Film Festival, fortæller: ”Man finder ikke kæmpestore spillefilm på festivalen, men små vidt forskellige fortællinger fra lokale og internationale filmtalenter på vej. Galleriet er et midlertidigt sted, også under udvikling, så vi synes, at det er en fantastisk platform til at showcase filmmediet”.
Festival invitation. Billede fra filmen Trophy Hunt
Foto: David Zinck
Fra filmen The Keeper of small things
Foto: Cam Matheson

Film som medie mellem mennesker

Det er et stort og mangfoldigt program af kort- og dokumentarfilm, der kan opleves i løbet af festivalens fire dage, men fælles for de mange projekter er, at filmmediet bruges som værktøj til social udvikling ved at fortælle om små, lokale eksistenser, man ellers ikke møder i det store billede. På festivalen kan man opleve stedsspecifikke kortfilm om små, lokale iværksættere, originaler, musiske og politiske aktører. Man møder blandt andre Tove, der driver sit eget museum for små ting, bassisten Ida Nielsen der turnerede med Prince, Dijana Pavlovic, talskvinde for europæiske romaer samt unge lokale filmskabere fra både Gellerup og Palæstina.

Mette Elmgaard mener, at netop film har et unikt udviklende potentiale som bindeled mellem mennesker og til at skabe større forståelse for os selv og hinanden. Hun fortæller: ”Gode historier og filmiske virkemidler skaber følelser og identifikation, der gør, at man kan lave nogle rigtig stærke fortællinger, som folk kan leve sig ind i. Festivalen tilbyder et indblik i andre måder at leve på, skæve skæbner og også en indsigt i nye måder at udnytte filmmediet på”.
The Big Little Film Festival
Foto: PR-foto
Fra filmen After Sunset
Foto: PR-foto

Nye filmtekniske virkemidler

Festivalen fremhæver en lang række nye måder at bruge filmmediet på. Den præsenterer både virtual reality oplevelser og sætter fokus på film som en social proces og ikke kun et færdigt produkt.

En oplevelse, der skiller sig ud, er virtual reality oplevelsen Seperate Silences.

Publikum bliver to af gangen placeret i hver sin hospitalsseng, og i 21 minutter er de med i en fortælling om to tvillinger, der har været med i en trafikulykke. Undervejs

mærker deltagerne fysiske berøringer på deres egne kroppe, som et eksperimenterende redskab til at skabe en nærværende indlevelse i hovedpersonernes oplevelser.

Et andet eksperimenterende tiltag, der kan opleves på festivalen, er Gellerup Filmværksteds projektet New Voices, Her har filmmediet været brugt til at involvere unge i en aktivitet, hvor de kan udtrykke sig om lige præcis dét, der foregår i deres liv. Og det i et fællesskab med andre. “Filmskabelse er et samarbejde, og du kan ikke lave det alene. Der er en masse fortælletekniske greb, du skal have med for at andre mennesker kan forstå, hvad du vil sige. Processen kan give en afklaring hos de unge, for de kan bruge filmmediet til både at afsøge sig selv og andre tematikker”, siger Mette Elmgaard.
Fra filmen: We got music // Stories
Foto: NPG Records
Fra filmen The Dissidents
Foto: Still fra filmen

Regionen lokalt og internationalt

Alle bidrag på The Big Little Film Festival er fortællinger om den danske og europæiske DNA. Målet for festivalen har nemlig været at skabe et bæredygtigt europæisk samarbejde i den kreative branche. Blandt andet præsenterer Aarhus Filmværksted resultatet af deres samarbejde med et filmværksted i Palæstina, hvor de hvert år producerer film i par bestående af en instruktør og producer fra henholdsvis Danmark og Palæstina. Den aarhusianske filmskole Super8 har også inviteret en række europæiske filmværksteder- og talenter og arrangeret workshops og talks om både klassisk filmfortælling og nye teknologiske metoder.

Fakta:

Deltagerne er et bredt udpluk af regionale filmaktører- og skoler som Viborg Animationsskole, European Film College, Aarhus Filmværksted, VIA Film & Transmedia, Gellerup Filmværksted, Klassefilm / Stig Guldberg, The Dissidents / Peter Munch, Seperate Silences, Wasabi Film, Line Caught Film og Super8. Sidstnævnte arrangerer deres egen del af The Big Little Little Festival, nemlig Super8000 Film Festival med venue i biografen Øst for Paradis.

Læs mere om The Big Little Film Festival her

Og følg The Big Little Film Festival på facebook her

Læs om Super8000 Film Festival her

Tilmelding til Seperate Silences (VR oplevelse) her

Dato: 27.-30. oktober
Sted: Galleri O Space, Mindet 6, 8000 Aarhus C og Øst for Paradis, Paradisgade 7, 8000 Aarhus C
Pris: Gratis
Facebook
Del på facebook

Line Beck

Kulturjournalist og fotograf
Line Beck er uddannet i visuel antropologi og museologi fra Aarhus Universitet, hvor hun har beskæftiget sig med kulturanalyse- og formidling gennem sanselige medier som udstilling, foto, film og lyd. Hun har arbejdet med kulturformidling på Moesgård Museum og som fotograf for forskellige kulturgrupper. Med en forkærlighed for sanser og samfund, er hun glad for musik, lyd og kunst, der bevæger krop, følelser og idéer om de relationer, mennesker indgår i.
Se Lines artikler her →
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København





Fik du læst
Find vores trykte magasin Kulturspind i byen i Aarhus og København
Sponsoreret indhold
Kulturspind magasin
Nyheder
Læs også
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk
Kulturmagasinet Fine Spind
Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Tlf: 25826669
SE-nr.: 35797602

Pressemeddelelser og andet sendes til:
info@finespind.dk

Kontakt om annoncering:
annoncer@finespind.dk

Alle artikler - copyright © Fine Spind
Alle artikler - copyright © Fine Spind